Quantcast
ΚΕΡΚΥΡΑΙΩΝ ΙΣΤΟΡΙΑΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ

Γεώργιος Θεοτόκης (Γράφει ο Βασίλειος Κακαβάκης*)

 

Ο Γεώργιος Θεοτόκης γεννήθηκε στην Κέρκυρα τον Φεβρουάριο του 1844 και ήταν ένας εκ των διαπρεπέστερων πολιτικών της Ελλάδος, μετά τον Ι. Καποδίστρια. Καταγόταν από μία εκ των σημαντικότερων αρχοντικών οικογενειών του νησιού και από τον κλάδο των Νταβιάτζο ο οποίος ήταν ανέκαθεν πολιτικός κλάδος της οικογένειας. Οι γονείς του, ήταν ο Νικόλαος Ανδρέας Θεοτόκης και η Αδελαίδα Βεντούρα. Ο Θεοτόκης μαθήτευσε στο Ιόνιο Γυμνάσιο Κέρκυρας και σπούδασε στην Ιόνιο Ακαδημία, στο τμήμα της νομικής. Αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Ιόνιο Ακαδημία, έλαβε υποτροφία από το κληροδότημα Μοτσενίγκου και μετέβη στην Σορβόννη ώστε να λάβει μία επιμόρφωση στην νομική. Ο Γεώργιος Θεοτόκης, νυμφεύθηκε την Αμαλία Δήμα. Αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Σορβόννη, επέστρεψε στην Κέρκυρα το 1868. Στην Κέρκυρα, εργαζόταν ως δικηγόρος και αργότερα ως πάρεδρος και πρωτοδίκης στο Δικαστικό Μέγαρο Κέρκυρας. Με την πολιτική ασχολήθηκε ενεργά από το έτος 1872, αφού συμμετείχε στις τότε εθνικές εκλογές, αλλά όμως δεν εκλέχθηκε. Μετά από κάποια έτη, συμμετείχε ξανά στις δημοτικές εκλογές που εκλέχθηκε δήμαρχος Κερκυραίων με αρκετά υψηλό ποσοστό. Κατά τις θητείες του ως δήμαρχος, εκτέλεσε σημαντικά έργα στην παλαιά πόλη, αλλά και στα προάστεια αυτής. Τα έργα αυτά, εκτείνονταν στην οδοποιία αλλά και στους υπερσύγχρονους για την εποχή φανοστάτες γκαζιού. Δήμαρχος Κερκυραίων διετέλεσε από το 1879 έως το 1885 που παραιτήθηκε ώστε να εκλεγεί βουλευτής Κέρκυρας με το κόμμα του Χ. Τρικούπη. Έναν χρόνο αργότερα, ο Θεοτόκης ανέλαβε το Υπουργείο Ναυτικών, οπού βελτίωσε το πολεμικό ναυτικό και εξασφάλισε πόρους για τα θωρηκτά << Σπέτσαι >>, << Ύδρα >> και << Ψαρά >>. Παράλληλα με την θητεία του στο υπουργείο Ναυτικών, ο Τρικούπης του ανέθεσε και το υπουργείο Εκκλησιαστικών και Δημοσίας Εκπαίδευσης. Η θητεία της κυβέρνησης τότε, ήταν πενταετής και αφού έληξε, εκλέχθηκε η κυβέρνηση του Δεληγιάνη, αλλά μετά από δύο έτη και στην μέση της θητείας της κυβέρνησης του Δεληγιάνη, ξανά ανέλαβε με έκτακτες εκλογές, πάλι η κυβέρνηση του Χ. Τρικούπη και εκεί ο Θεοτόκης χρημάτισε υπουργός Εσωτερικών, όμως μετά από ένα έτος, η κυβέρνηση παραιτήθηκε λόγω οικονομικών προβλημάτων τα οποία αδυνατούσε να επιλύσει. Μετά τις τόσες αλλαγές στην ηγεσία του κράτους, ο Χαρίλαος Τρικούπης αποσύρθηκε από την πολιτική και ένα χρόνο αργότερα απεβίωσε, οπότε το κόμμα του έμεινε ακυβέρνητο, όμως πολύ σύντομα αρχηγός του ορίστηκε ο Γεώργιος Θεοτόκης και το κόμμα άλλαξε ονομασία και από τότε και στο εξής ονομαζόταν Θεοτοκικόν κόμμα. Ο Θεοτόκης διετέλεσε τέσσερις φορές πρωθυπουργός της Ελλάδος, από το έτος 1889 έως και το 1909. Ο Γεώργιος Θεοτόκης, υποτιμήθηκε αρκετά, ενώ είχε πετύχει πολλά και σημαντικά επιτεύγματα τα οποία δεν θα ήταν δυνατόν να κατορθώσουν οι διάδοχοι του. Ο Γεώργιος Θεοτόκης απεβίωσε τον Ιανουάριο του 1916.

 

Πηγή: Σαν Σήμερα (https://www.sansimera.gr/biographies/382), Λουκιανού Ζαμίτ, << Διαπρεπείς Κερκυραίοι 16ου – 19ου αιώνα >>, Δημοσιεύματα Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών 2012 σ. 128

 

*Είναι υπεύθυνος της ιστοσελίδας «Κερκυραίων Ιστορία» – Αρθρογράφος στην «Κ.Σ.»

**Το άρθρο δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας «Η ΚΕΡΚΥΡΑ ΣΗΜΕΡΑ» |(26/01/22)

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!