Γιατί είναι σημαντικός ο κιμάς γαρίδας;
Πρώτα από όλα, να πούμε ότι ο κιμάς γαρίδας δεν είναι τίποτα άλλο από ψιλοκομμένη γαρίδα, πιθανόν ζυμωμένη με μυρωδικά και ελαιόλαδο.
Να πούμε ότι η γαρίδα είναι έμβιο, βρώσιμο είδος της ελληνικής θάλασσας. Τέλος να πούμε ότι ο εμπνευστής του πιάτου είναι και αυτός ένας γνήσιος Έλληνας και το γνήσιος δεν πάει στο DNA, όπως θα φανταζόταν ένας γνήσιος ακροδεξιός, αλλά στον τρόπο που καταξίωσε και καταξιώθηκε μέσα από τον πλούτο της ελληνικής γαστρονομίας.
Τα παραπάνω προφανώς αναφέρονται στο επίσημο γεύμα που η ελληνική κυβέρνηση παραχώρησε στους (ημι)επίσημους καλεσμένους της, για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.
Επειδή πολύ μου αρέσουν τα κοσμικά και η κοινωνική ζωή, παρακολούθησα με προσοχή τις εορταστικές εκδηλώσεις αλλά και τα σχόλια περί τούτες, στον δημόσιο διάλογο.
Ο διχασμός ήταν, δυστυχώς, εκνευριστικά παρών ακόμα και πάνω από το πιάτο με τον κιμά γαρίδας. Η χολή για όλα και για όλους λίγο με στενοχώρησε γιατί η αλήθεια είναι λίγο με απασχολεί η υπεροπτική κ. Μαρέβα Γκαρμπόφσκι και ο χαμηλότερος των περιστάσεων κ. Τσίπρας .
Πολύ όμως με στενοχώρησε η χολή για το μενού του Λευτέρη Λαζάρου, του σεφ που επιμελήθηκε το σημαντικό αυτό δείπνο.
Ο Λαζάρου είναι καταρχάς ο πρώτος Έλληνας που τιμήθηκε με αστέρι Michelin. Ο Νομπελίστας δηλαδή της ελληνικής κουζίνας. Όπου κουζίνα ίσον πολιτισμός, ιστορία και δημιουργία.
Ο Λαζάρου είναι ένας γιος μάγειρα στα καράβια. Ως κόρη καπετάνιου, σας λέω ότι τις καλύτερες μακαρονάδες τις τρώει κανείς στα ελληνικά καράβια, φήμη –μπορεί και αληθινή. Ο Λαζάρου έμαθε να μαγειρεύει δίπλα στον πατέρα του. Άνοιξε εστιατόριο στον Πειραιά. Το διάσημο εστιατόριό του σήμερα είναι ένα από τα μέρη που αποθεώνουν τα αγαθά της ελληνικής φύσης σε πιάτα γεμάτα γνώση, ευφυΐα και έμπνευση.
Ο μάγειρας αυτός δούλεψε. Εξελίχθηκε. Καταξιώθηκε. Και κέρδισε.
Το μεγάλο κέρδος όμως στην περίπτωση του, όπως και κάθε δημιουργού, δεν είναι μόνον προσωπικό και οικονομικό. Το κέρδος είναι όλων μας γιατί ο Λαζάρου καταξίωσε την ελληνική γαστρονομία παγκοσμίως. Δίδαξε μάλιστα και στην καλύτερη σχολή μαγειρικής στον κόσμο, στις ΗΠΑ.
Η πρόοδος και η δημιουργία είναι η πιο σημαντική απόδειξη αγάπης προς την χώρα μας. Η πρόοδος και η δημιουργία είναι ο τρόπος να αγαπάς την ζωή, να εκφράζεις νοήματα, να αντιμετωπίζεις με εξωστρέφεια την ουσία. Γι’ αυτό ο κιμάς γαρίδας είναι τόσο σημαντικός.
*δημοσιεύθηκε στο φύλλο 3ης-4-2021 της ΚΣ στη στήλη “Αλι-θινά”!
__________________________________________________________________________
Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.
Ακολουθήστε μας στο Google NewsΑκολουθήστε μας στο Instagram
Ακολουθήστε μας στο twitter
Ακολουθήστε μας στο Facebook