Quantcast
SLIDERΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΤΟΠΙΚΑ

Για αρχή 14 εκ € δωρεάν επιδότηση σε επιχειρήσεις Ιονίου 

Την δωρεάν  οικονομική ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, που επλήγησαν από την πανδημία του κορωνοϊού, με το ποσό των 14 εκατομμυρίων ευρώ, ανακοίνωσε  χθες η Περιφερειάρχης Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου. Η οποία υποστήριξε ότι αυτά είναι για αρχή, αφού υπάρχει πρόβλεψη για αύξηση του ποσού, εάν διαπιστωθούν ανάγκες.

Η Περιφερειάρχης  σε διαδικτυακή συνέντευξη τύπου, που έδωσε χθες και στην οποία συμμετείχε και ο  Προϊστάμενος της «Διαχειριστικής» Ιονίων Νήσων, Κώστας Ασπιώτης, ενημέρωσε ότι η χρηματοδότηση είναι μη επιστρεπτέα (δηλαδή δωρεάν) και το χρηματικό ποσό της ενίσχυσης θα ξεκινά από τα 3.000 ευρώ και θα φτάνει τις 30.000 ευρώ. Όπως είπε, για να λάβουν την ενίσχυση οι επιχειρήσεις «πρέπει να αποδεικνύεται ότι έχουν πληγεί από την πανδημία». Δικαιούχοι  θα είναι όλες οι επιχειρήσεις που ανήκουν στον 1γενή, 2γενή και 3τογενή τομέα, που απασχολούσαν λιγότερα από 50 άτομα, μέχρι την 1-1-2019, δεν απέλυσαν εργαζομένους και δεν ήταν προβληματικές δηλαδή δεν είχαν δηλώσει πτώχευση και δεν ήταν σε αναγκαστική διαχείριση. Τα κριτήρια που θα χρησιμοποιηθούν είναι αντικειμενικά δηλαδή θα επιχορηγηθούν με τα μισά έξοδα του 2019, μέσω του πληροφοριακού συστήματος κρατικών ενισχύσεων.

Η κατάθεση των αιτήσεων θα ξεκινήσει στις 8 Οκτωβρίου 2020 και οι διαδικασίες θα είναι απλοποιημένες. Μέχρι τέλος του έτους θα έχει γίνει η αξιολόγηση και στο πρώτο τρίμηνο 2021 οι εκταμιεύσεις. Να σημειωθεί ότι η Περιφέρεια Ιονίων, είναι η τρίτη της χώρας, μετά την Κεντρική Μακεδονία και τη Θεσσαλία που προχωράει στη συγκεκριμένη δράση, επιβεβαιώνοντας και το σχετικό πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ  της «ΚΣ» στην έκδοση της 10ης Σεπτεμβρίου 2020. 

Τονωτική ένεση για τις επιχειρήσεις 

Όπως ενημέρωσε η Περιφερειάρχης, προς τον στόχο αυτό αξιοποιήθηκε η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με το Προσωρινό πλαίσιο για τη λήψη μέτρων κρατικής ενίσχυσης με σκοπό να στηριχθεί η οικονομία κατά τη διάρκεια της τρέχουσας έξαρσης της νόσου COVID-19, επισημαίνοντας ότι οι λόγοι της κρίσης αυτής είναι εξωγενείς, απρόβλεπτοι και έπληξαν ακόμη και υγιείς επιχειρήσεις με σχέδια ανάπτυξης και αντοχής στις διακυμάνσεις της τουριστικής αγοράς.

Η Κ.Σ είχε αναφερθεί στο θέμα με πρωτοσέλιδο στο φύλλο της 10ης Σεπτεμβρίου.

Τόνισε την σημασία που έχει η εν λόγω δράση για την στήριξη επιχειρήσεων και θέσεων εργασίας στις οικονομίες των Ιονίων Νήσων οι οποίες έχουν πληγεί βαθιά από την κρίση των αγορών που επέφερε η πανδημία του covid-19 και ιδιαίτερα από τις αρνητικές συνέπειές της στους τουριστικούς κλάδους οι οποίοι αποτελούν τους πρωταρχικούς τομείς στα Ιόνια Νησιά. Συμπλήρωσε ότι η δράση αυτή θ΄ αποτελέσει ιδιαίτερη τονωτική ένεση για τις επιχειρήσεις που πλήγησαν από τον κυκλώνα ΙΑΝΟ στις Περιφερειακές Ενότητες Κεφαλληνίας & Ιθάκης, Ζακύνθου και Λευκάδας, ενώ διευκρίνισε ότι η ενίσχυση αυτή δεν συγχέεται, ούτε συνυπολογίζεται στην αποζημίωση που δικαιούνται οι πληγείσες επιχειρήσεις από τον κυκλώνα ΙΑΝΟ.

Αιτήσεις από 8 Οκτωβρίου 

Ο Προϊστάμενος της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιφέρειας Ιονίων Νήσων  Κωνσταντίνος Ασπιώτης έδωσε τις πληροφορίες αναφορικά με τους δικαιούχους και τις διαδικασίες υποβολής προτάσεων και χρηματοδότησής. Στις 8 Οκτωβρίου 2020, θα ξεκινήσει η  ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων των επιχειρήσεων της Περιφέρειας  προκειμένου να ενταχθούν στο πρόγραμμα, για δωρεάν κεφάλαια κίνησης από 3.000-30.000 €. Και μάλιστα με απλοποιημένες διαδικασίες, αφού εκτός  από δύο δικαιολογητικά περί μη πτωχεύσεως και μη αίτησης για πτώχευση, όλα τα υπόλοιπα που απαιτούνται από το πρόγραμμα θα δηλώνονται από τον επιχειρηματία με μια υπεύθυνη δήλωση. Το πρόγραμμα, ύψους 14  εκατομμυρίων ευρώ προέρχεται από κονδύλια του ΕΣΠΑ για την ΠΙΝ, τα οποία  επρόκειτο να διοχετευτούν σε άλλο πρόγραμμα για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, αλλά έγινε αναπροσαρμογή του, προκειμένου να καλυφθεί η επείγουσα ανάγκη των επιχειρήσεων για ρευστότητα.

Δωρεάν επιχορήγηση  

Το πρόγραμμα απευθύνεται στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, που λειτουργούν νόμιμα στα όρια της Περιφέρειας. Και αφορά την ενίσχυση όσων από αυτές, επλήγησαν από την πανδημία με τη μορφή μη επιστρεπτέας ( δηλαδή ΔΩΡΕΑΝ) 

 επιχορήγησης. Πρωταρχικός στόχος της δράσης είναι να παρασχεθεί στοχευμένα, δημόσια στήριξη προκειμένου να διασφαλιστεί ότι στην αγορά θα υπάρξει επαρκής ρευστότητα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της νόσου COVID-19.  Το πρόγραμμα επιχορηγεί το 50% των εξόδων της επιχείρησης, με βάση την φορολογική δήλωση για τα εισοδήματα του 2019, με κατώτατο όριο επιχορήγησης τις 3.000 ευρώ (δηλ είχε δαπάνες 6.000€ το 2019)  και ανώτατο τις 30.000€  (για δαπάνες 60.000 €  το 2019). Αν δηλαδή μια επιχείρηση δήλωσε έξοδα την προηγούμενη χρονιά κάτω από 3.000 ευρώ ή πάνω από 60.000  δεν εντάσσεται στο πρόγραμμα. Αν πχ τα δηλωμένα έξοδα ήταν 20.000 ευρώ θα λάβει 10.000 ευρώ ως επιχορήγηση, και το σημαντικότερο χωρίς την υποχρέωση επιστροφής των χρημάτων. 

Πως υπολογίζεται το 50% των εξόδων 

Τα ποσά επί των οποίων θα υπολογιστεί το παραπάνω ποσοστό (50%) προκύπτουν από το άθροισμα: 

των αγορών εμπορευμάτων χρήσης 

των αγορών πρώτων υλών και υλικών χρήσης 

του συνόλου των δαπανών για παροχή υπηρεσιών 

του συνόλου των ενοικίων που καταβλήθηκαν στην χρήση από την επιχείρηση 

του συνόλου των παροχών σε εργαζομένους (πλην αυτών που απασχολήθηκαν σε αγροτικές βιολογικές δραστηριότητες) 

διάφορα λειτουργικά έξοδα.
Συγκεκριμένα ο υπολογισμός του αναλογούντος κεφαλαίου κίνησης (δημόσια χρηματοδότηση) προκύπτει από το άθροισμα των κάτωθι δηλωθέντων ποσών των πεδίων του έντυπου Ε3 του προηγούμενου έτους (χρήση 2019): 102, 202, 181, 281, 481, 185, 285, 485 πολλαπλασιαζόμενο με 50%. 

Τα κριτήρια 

Χρηματοδοτούνται επιχειρήσεις που απασχολούν έως 50 άτομα από όλους τους κλάδους που περιλαμβάνονται στους ΚΑΔ που έχουν πληγεί εξαιτίας της πανδημίας. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται και ελεύθεροι επαγγελματίες (γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί κλπ). Εξαιρούνται όσοι δραστηριοποιούνται στην πρωτογενή παραγωγή και την αλιεία. Προϋπόθεση οι εταιρείες να έχουν συσταθεί νωρίτερα από τις 1.1.2019, να μην έχουν πτωχεύσει ή καταθέσει αίτηση πτώχευσης και να μην είναι προβληματικές. Ως προς το ποια θεωρείται προβληματική επιχείρηση θα προσδιοριστεί με σχετικό οδηγό.  Πάντως σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι οι ζημιογόνες επιχειρήσεις εξαιρούνται. Τα κριτήρια είναι τα εξής τρία «απολύτως αντικειμενικά» 

– Ο αριθμός των εργαζομένων το 2019 

– Η σχέση κερδών με κύκλο εργασιών 

– Η μείωση που είχε ο τζίρος το διάστημα μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου 2020, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019. Μάλιστα αυτός είναι ο συντελεστής με τη μεγαλύτερη βαρύτητα. Επισημαίνεται ότι αποδεκτές είναι μόνο οι αιτήσεις των επιχειρήσεων που: 

Έχουν υποβάλλει την δήλωση φορολογίας εισοδήματος για την χρήση του 2019 έως την ημερομηνία δημοσίευσης της Πρόσκλησης  

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!