Quantcast
SLIDERΠΟΛΙΤΙΚΗΤΟΠΙΚΑ

Γκίκας: «Επιτέλους ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την Αναβάθμιση των Λιμένων της Π.Ε. Κέρκυρας»

Ποσό 18 εκατ. ευρώ  έχει εξασφαλιστεί για την αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών της Κέρκυρας. Αυτό ανακοίνωσε ο Υπ. Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής Γ. Πλακιωτάκης στο πλαίσιο της σημερινής επίσκεψής του στην Κέρκυρα και τις επαφές που είχε με τις τοπικές αρχές.

Αναλυτικά, στη σύσκεψη που έγινε στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων παρουσία της Περιφερειάρχου Ιονίων Νήσων, Ρόδης Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, των τεσσάρων Δημάρχων της Π.Ε. Κέρκυρας, του ΟΛΚΕ και φορέων της Περιφέρειας στην οποία ο Υπουργός ανακοίνωσε την εξασφάλιση 18 εκατ. Ευρώ για την βελτίωση των λιμενικών υποδομών της Π.Ε. Κέρκυρας. Συγκεκριμένα, 7 εκατ. Ευρώ θα διατεθούν για τον νέο Λιμένα Αγ. Στεφάνου Αυλιωτών, 2 εκατ. Ευρώ για τον Λιμένα Λευκίμμης και 9 εκατ. Ευρώ για τον Λιμένα του Μαθρακίου και παρεμβάσεις σε άλλους, μικρότερους λιμένες της Π.Ε. Κέρκυρας.

Επιπλέον, ο Υπουργός ενημέρωσε ότι εξασφαλίστηκαν 43 εκατ. Ευρώ για άγονες, επιδοτούμενες γραμμές για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων σε βάθος επταετίας. Τονίστηκε επιπλέον ότι υπάρχει μεγάλη δυνατότητα αξιοποίησης του χρηματοδοτικού εργαλείου «Νέαρχος» το οποίο έχει στο επίκεντρό του την υλοποίηση έργων δημοσίου χαρακτήρα, δηλαδή λιμενικές υποδομές, έργα υποδομών και δικτύων διαχείρισης, μεταφοράς και διανομής ύδατος και την παροχή δημοσίων υπηρεσιών θαλασσίων ενδομεταφορών.

Το κλιμάκιο του Υπουργείου Ναυτιλίας επισκέφτηκε και τονΑγ. Στέφανο Αυλιωτών, όπου έγινε αυτοψία στον λιμένα.Ακολούθησε ευρεία σύσκεψη στο Πολιτιστικό Κέντρο Αυλιωτών με την συμμετοχή της Περιφερειάρχου Ιονίων Νήσων Ρόδης Κράτσα, του Βουλευτή Κέρκυρας Στέφανου Γκίκα,του Δημάρχου Βόρειας Κέρκυρας Γιώργου Μαχειμάρη, του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου, Αντιπεριφερειαρχών,των τριών ΑντιδημάρχωνΔιαποντίων Νήσων, των Δημοτικών Συμβούλων της Βόρειας Κέρκυρας και του συνόλου των Προέδρων των Κοινοτήτων της ΒΔ Κέρκυρας.

 

Οπως ενημέρωσε ο κ. Γκίκας: Στην σύσκεψη παρουσιάστηκε ο οδικός χάρτης του έργου του νέου λιμένα Αγ. Στεφάνου Αυλωτών, ο οποίος θα έχει αλιευτική, τουριστική και εμπορική υποδομή. Σημειώνεται ότι η μελέτη του έργου, ύψους 250.000 Ευρώ, δημοπρατήθηκε σήμερα. Σε ότι αφορά στα 7 εκατ. Ευρώ, το ποσό έχει δεσμευτεί από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Υποδομών και Μεταφορών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και μόλις ολοκληρωθεί η μελέτη, θα ξεκινήσει η υλοποίησή του.

Στην τοποθέτησή του, ο κ. Γκίκας τόνισε ότι έχει εκπονηθεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την Π.Ε. Κέρκυρας που προβλέπει την αναβάθμιση των λιμένων  που έχουν ακτοπλοϊκή σύνδεση (λιμάνι Αγ. ΣτεφάνουΑυλιωτών, Μαθρακίου, Οθωνών, Λευκίμμης, ΚεντρικόςΛιμένας Κέρκυρας). Σε ότι αφορά στον λιμένα Αγ. Στεφάνου Αυλιωτών,υπογράμμισε ότι αποτελούσε βαθιά επιθυμία των κατοίκων της Βόρειας Κέρκυρας και των Διαποντίων Νήσων, η οποία δρομολογείται μετά από δεκαετίες.

 

 

 

Τελετή αγιασμού

Στο πλαίσιο της επίσκεψης έγινε η τελετή αγιασμού του πλωτού ασθενοφόρου, κατά την οποία ο Βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας, Στέφανος Γκίκας, ανέφερε:

«Αν με ρωτούσαν πιο γεγονός χαρακτηρίζει την Θητεία του Γιάννη Πλακιωτάκη, εκτός φυσικά από την συγκράτηση των μεταναστευτικών ροών στα θαλάσσια σύνορα, θα έλεγα ότι είναι η θέσπιση της ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Πολιτικής για τον Νησιωτικό Χώρο και η κατάρτιση της Εθνικής Στρατηγικής για την Νησιωτικότητα, δηλαδή ο Νόμος 4770/21 που είχα την τιμή να είμαι Εισηγητής κατά την κοινοβουλευτική διαδικασία.

Μια στρατηγική για την βιώσιμη ανάπτυξη των νησιών μας, την  τόνωση της νησιωτικής οικονομίας, την βελτίωση των θαλασσίων συγκοινωνιών, την βελτίωση των Λιμενικών Υποδομών και την ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του νησιωτικού χώρου.

Η σημερινή επίσκεψη του Υπουργού έχει ακριβώς να κάνει με την ανάπτυξη του δικού μας νησιωτικού χώρου. Είναι μια επίσκεψη που προετοιμάζαμε εδώ και καιρό και που με ένα γενναίο πρόγραμμα αναβάθμισης των λιμενικών μας υποδομών, την δημιουργία σημαντικών μαρίνων, την βελτίωση των θαλασσίων συγκοινωνιών με τα νησιά μας και την αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων του Ν. 4770, όπως το Πρόγραμμα «Νέαρχος»,  θα αλλάξει την εικόνα της Περιφερειακής μας Ενότητας και θα φέρει ανάπτυξη και ευημερία.

Βεβαίως τώρα γιορτάζουμε την ένταξη του Πλωτού Ασθενοφόρου στην δύναμη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Κέρκυρας. Ενός υπερσύγχρονου σκάφους, που προσφέρει αίσθημα ασφαλείας στους ακρίτες μας – Διαπόντια, Παξοί, Αντίπαξοι. – και όχι μόνον. Και για τον λόγο αυτό να ευχαριστήσουμε το Υπουργείο Ναυτιλίας που προχώρησε στην σύμβαση αγοράς, αλλά  και την ΠΙΝ, από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της οποίας, καλύφθηκε η αγορά του.»

 

 

 

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!