Quantcast
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΤΟΠΙΚΑ

«Γνωρίζω 10 Κερκυραίους Ζωγράφους»

ΕΛΒΙΡΑ ΜΕΤΑΛΛΗΝΟΥ*

Δέκα αντίγραφα έργων πολύ γνωστών και σπουδαίων Κερκυραίων δημιουργών από τη συλλογή της Κερκυραϊκής Πινακοθήκης εκτίθενται, μόνιμα, στην είσοδο του 4ου Δημοτικού Σχολείου Κέρκυρας, «Αθηναγόρειου», σε ένα χώρο Πινακοθήκη – Έκθεση με τίτλο: «Γνωρίζω 10 Κερκυραίους Ζωγράφους»
Λόγω του εγκλεισμού πολλά μουσεία στην Ελλάδα ετοίμασαν υλικό ειδικά για την περίσταση και το πρόσφεραν διαδικτυακά.

Από την μεριά της η Κερκυραϊκή Πινακοθήκη την περίοδο αυτή δεν αδράνησε. Στα μέσα δικτύωσης της παρουσίασε έργα από τη συλλογή της καθώς και την ομαδική έκθεση των μελών της με τίτλο:
«Νέα τάση πραγμάτων» την οποία παρουσίασε και διαδικτυακά. Τα τελευταία χρόνια γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια, από την Κερκυραϊκή Πινακοθήκη, να εντάξει στις δράσεις της, δράσεις για παιδιά με σκοπό να κάνει τα παιδιά να ενδιαφέρονται για την τέχνη, αφού πιστεύει ότι η τέχνη έχει θετική επίδραση στα παιδιά σε όλους τους τομείς της ζωής τους.

Πέρσι το καλοκαίρι οργανώσαμε με επιτυχία το 1ο art campγια παιδιά ηλικίας 8‐11 χρόνων στην Κέρκυρα. Δυστυχώς όμως φέτος δεν είχαμε τη δυνατότητα λόγω του κορονοϊού να πραγματοποιηθεί καθώς και οι επισκέψεις τμημάτων σχολείων στις περιοδικές εκθέσεις της έχουν αδρανήσει.

Η συνεχής αναστολή της λειτουργίας των μουσείων μας ώθησε σε άλλες λύσεις με κύριο γνώμονα αυτή τη φορά την επαφή των θεατών – επισκεπτών με το έργο τέχνης. Θεωρώ ότι αυτή η επαφή δεν πρέπει να χαθεί και είναι πάρα πολύ σημαντική για τον αποδέκτη ‐ θεατή. Μια παροιμία λέει: «Αν δεν πάει ο Μωάμεθ στο βουνό πάει το βουνό στο Μωάμεθ», έτσι αφού δεν μπορεί κάποιος να επισκεφτεί την Πινακοθήκη θα μετακινηθεί η Πινακοθήκη σε έναν χώρο ελευθερίας και ελπίδας όπως είναι το σχολείο. Αλλά η σκέψη ότι η τέχνη δεν περιορίζεται μόνο μέσα στο μουσείο – αλλά και σε άλλους χώρους, προέκυψε η ιδέα για τη δράση στο σχολείο. Έτσι στις 11 Ιανουαρίου 2021 που άνοιξαν τα σχολεία, τους μαθητές του 4ουΔημοτικού Σχολείου Κέρκυρας Αθηναγόρειου τους περίμεναν τα έργα των 10 Κερκυραίων δημιουργών. Σκοπός της δράσης αυτής είναι οι μαθητές του σχολείου να έρθουν σε επαφή με τα έργα τέχνης και μέσα από αυτά να γνωρίσουν Κερκυραίους δημιουργούς. Τους δίνεται η δυνατότητα να μάθουν αρχικά δέκα καλλιτέχνες από τον τόπο τους, από το μεγάλο σύνολο που υπήρχαν και υπάρχουν στο νησί μας.

Μια γνωριμία που ελπίζουμε ότι θα τους υποκινήσει ιδέες και συναισθήματα που η τέχνη προκαλεί, αλλά και βεβαίως ένα ερέθισμα για να εκφράσουν τις δικές τους καλλιτεχνικές τάσεις και ανησυχίες. Η Κερκυραϊκή Πινακοθήκη θα συνεχίσει να στηρίζει την παρούσα δράση και θα την εμπλουτίζει στο χρόνο. Σε επόμενο διάστημα, αν είναι εφικτό, θα έρθουμε σε επαφή με τους μαθητές του σχολείου για να καταγράψουμε τις εντυπώσεις τους. Η επιλογή των έργων έγινε με γνώμονα τα παιδιά. Τα έργα προσπαθήσαμε να είναι πιο οικία στα παιδικά βλέμματα, αλλά παράλληλα να αντιπροσωπεύουν και τους δημιουργούς. Καθώς θα αποτυπωθούν στην μνήμη τους σε βάθος χρόνου, αφού τα έργα θα βρίσκονται μόνιμα στο σχολείο, το παιδί θα μπορεί να αναγνωρίσει τον δημιουργό από την τεχνική και το ύφος του. Τα έργα είναι αντίγραφα έργων από τη Συλλογή της Κερκυραϊκής Πινακοθήκης.

Οι δέκα καλλιτέχνες που επιλέχθηκαν για την πρώτη φάση είναι αλφαβητικά: Σπύρος Αλαμάνος, Πύρρος Αλεξόπουλος, Δημήτρης Άνθης, Τζίνος Δημητράτος, Νίκος Ζερβός, Γιώργος Κεφαλληνός, Άρια Κομιανού, Άγγελος Κόντης, Γιώργος Κουλούρης και Στέφανος Σγούρος. Θέλω να ευχαριστήσω τον διευθυντή του 4ου Δημοτικού Σχολείου Κέρκυρας Αθηναγόρειου κ. Παναγιώτη Ποζίδη που με εμπιστεύθηκε να χρησιμοποιήσουμε την είσοδο του εσωτερικού του σχολείου για την φιλοξενία έργων τέχνης χωρίς δεύτερη σκέψη. Είναι πολύ αισιόδοξο οι εκπαιδευτικοί να στηρίζουν την τέχνη. Ευχαριστώ τον Μιχαήλ Άγγελο Βραδή, ιδρυτή της Κερκυραϊκής Πινακοθήκης που αγκάλιασε την ιδέα, αλλά και φρόντισε να καλυφθεί το κόστος που αφορά την παραχώρηση των έργων, την ανατύπωση τους, την αγορά κορνιζών και εκτύπωση έντυπων πινακίδων με τα στοιχεία των έργων και τα βιογραφικά των καλλιτεχνών.

Μια χορηγία της Κερκυραϊκής Πινακοθήκης προσφορά στο σχολείο. Ευχαριστώ τη διοίκηση της Κερκυραϊκής Πινακοθήκης και τα μέλη της Καλλιτεχνικής επιτροπής που στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε συνεχίζουμε τον αγώνα μας προβάλλοντας και στηρίζοντας τον πολιτισμό της Κέρκυρας.

*Είναι γραφίστρια – εκδότρια, μέλος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής της Κερκυραϊκής Πινακοθήκης

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!