Quantcast
ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Διάλεξη στην Αστρονομική: «Ο Έναστρος Ουρανός του Αλ. Παπαδιαμάντη»

Η Αστρονομική Εταιρεία Κέρκυρας διοργανώνει διάλεξη με θέμα: «Ο Έναστρος Ουρανός του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη» Ομιλητής: Θανάσης Παπαδημητρίου.

Η διάλεξη θα δοθεί τη Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου 2019 στις 21:00, στο φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης παρουσιάζει πολλά στοιχεία λαϊκής αστρονομίας στα έργα του δανεισμένα είτε απ’ τη ναυτική παράδοση της Σκιάθου, είτε απ’ τις βασικές γνώσεις ουρανογραφίας εκείνης της εποχής. Η Σελήνη αποτελεί μόνιμο σκηνικό υπόβαθρο των έργων του και την περιγράφει σε όλες τις φάσεις της και σε όλες τις αποχρώσεις της. Επίσης αναφέρεται σε αστερισμούς εξιστορώντας αρκετές φορές και τους μύθους τους, παρατηρεί τον γαλαξία και δίνει πληροφορίες για τη θέση αστέρων και ουρανίων σωμάτων. Καταγράφει αρκετά αστρονομικά φαινόμενα όπως βροχές διαττόντων, αντιθέσεις, συνόδους. Η έρευνα έγινε σε όλο το σύνολο των έργων του δηλαδή σε 4 μυθιστορήματα, 172 διηγήματα, στα ποιήματά του, στην αλληλογραφία του και σε οποιοδήποτε άλλο άρθρο έχει δημοσιεύσει ο ίδιος.

Ο ουρανός για τον Παπαδιαμάντη είναι καταφύγιο και παρηγοριά και οι συχνές και ακριβείς αναφορές του τον καθιστούν έναν γνήσιο ερασιτέχνη αστρονόμο.

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!