Quantcast
ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣΤΟΠΙΚΑ

Διαδερμική Σπονδυλοδεσία: Ποια διαδικασία ακολουθείται;

Τι είναι η διαδερμική σπονδυλοδεσία;

Γεώργιος Μπεσίρης, ΧειρουργόςΟρθοπεδικός

Η σπονδυλοδεσία είναι μια χειρουργική διαδικασία για την μόνιμη σύνδεση δύο ή περισσότερων οστών της σπονδυλικής στήλης. Μια διαδερμική, ή ελάχιστα επεμβατική σπονδυλοδεσία χρησιμοποιεί μικρότερη τομή από την παραδοσιακή χειρουργική επέμβαση.

Οι σπόνδυλοι ,τα οστά που αποτελούν τη σπονδυλική στήλη, στοιβάζονται ο ένας πάνω στον άλλο, χωρισμένοι από μεσοσπονδύλιους δίσκους. Αυτά τα οστά προστατεύουν τον ευαίσθητο νωτιαίο μυελό, ο οποίος στέλνει και λαμβάνει πληροφορίες από τον εγκέφαλό στο υπόλοιπο σώμα.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, διάφορες παθήσεις μπορεί να ασκήσουν άμεση τριβή μεταξύ των σπονδύλων. Αυτό μπορεί να τεντώσει τα γύρω νεύρα, τους συνδέσμους και τους μύες, προκαλώντας πόνο. Για παράδειγμα, εάν ο ασθενής έχει αρθρίτιδα της σπονδυλικής στήλης. Η σπονδυλοδεσία μπορεί να αναιρέσει τα συμπτώματα εμποδίζοντας έναν ή περισσότερους από τους σπονδύλους να κινηθούν.

Ανάλογα με την πάθηση, ο εξιδεικευμένος ορθοπεδικός χειρουργός μπορεί να χρησιμοποιήσει διαφορετικές προσεγγίσεις για να φτάσει στους σπονδύλους. Για παράδειγμα, με την άμεση πλευρική ενδοσωματική σύντηξη, ο χειρουργός έχει πρόσβαση στους σπονδύλους από πλάγια. Με τη διατρητική οσφυϊκή ενσωμάτωση, ο χειρουργός προσεγγίζει τη σπονδυλική στήλη μέσω της πλάτης. Στη συνέχεια, τοποθετεί ένα μόσχευμα κάποιου είδους στο διάστημα μεταξύ των σπονδύλων.

 

Κατά τη διαδερμική σπονδυλοδεσία, θα γίνει μια μικρή τομή για πρόσβαση στη σπονδυλική στήλη. Ο χειρουργός θα ωθήσει απαλά τους μύες της πλάτης, Ενώ στη συνέχεια, θα συγκολλήσει 2 ή περισσότερους από τους σπονδύλους, χρησιμοποιώντας οστά ή κάποιο άλλο τεχνητό υλικό.

Η ελάχιστα επεμβατική σπονδυλοδεσία χρησιμοποιεί μικρότερη τομή από την παραδοσιακή χειρουργική επέμβαση. Επίσης δεν κόβει τους μύες της σπονδυλικής στήλης. Εξαιτίας αυτού, μπορεί να οδηγήσει σε ταχύτερους χρόνους αποκατάστασης από την παραδοσιακή χειρουργική επέμβαση. Μπορεί επίσης να μειώσει την πιθανότητα εμφάνισης ορισμένων κινητικών προβλημάτων και παρενεργειών κατόπιν της επέμβασης.

 

Πότε διεκπεραιώνεται η διαδερμική σπονδυλοδεσία;

Μπορεί να χρειαστεί σπονδυλοδεσία για διάφορες ιατρικές καταστάσεις, όπως:

 

Αυτές οι καταστάσεις ως κοινό σύμπτωμα προκαλούν σημαντικό πόνο στην πλάτη. Ο εξιδεικευμένος ορθοπεδικός μπορεί να θέλει να δοκιμάσει πρώτα άλλες πιο συντηρητικές θεραπείες, όπως παυσίπονα και φυσικοθεραπεία. Εάν τα παραπάνω δεν λειτουργήσουν, η ελάχιστα επεμβατική, διαδερμική σπονδυλοδεσία μπορεί να έχει νόημα, συμβουλεύει ο Δρ.Μπεσίρης. Εντούτοις, η σπονδυλοδεσία δεν μπορεί να βοηθήσει όλους τους τύπους πόνου στην πλάτη. Επομένως, θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν άρτια καταρτισμένο ορθοπεδικό, πλήρως εξιδεικευμένο στις παθήσεις σπονδυλικής στήλης, ο οποίος θα προτείνει την κατάλληλη αντιμετώπιση για το πρόβλημά σας.

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!