Quantcast
ΔΙΑΤΡΟΦΗΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ

Διατροφή για λαμπερό δέρμα 

Η διατροφή, έχει αποδειχτεί πως επηρεάζει σημαντικά την υγεία, την λειτουργικότητα και την εμφάνιση του δέρματος.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΛΗ

Επίσης, το δέρμα επηρεάζεται από εξωτερικούς παράγοντες, όπως η υπεριώδης ακτινοβολία (UVR), οι ελεύθερες ρίζες οξυγόνου, οι τοξικές ουσίες, καθώς και από ενδογενείς παράγοντες όπως η ηλικία, η κληρονομικότητα, οι ορμόνες, η κατάσταση του ανοσοποιητικού συστήματος και το stress.

Όλοι αυτοί οι παράγοντες επιδρούν στο δέρμα και δημιουργούν καταστάσεις όπως γήρανση, φωτογήρανση, φλεγμονές, λοιμώξεις, δερματοπάθειες και απορύθμιση της ανοσολογικής λειτουργίας του.  

Για να διατηρηθεί λοιπόν υγιές και λαμπερό είναι απαραίτητη η τήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής, πλούσιας σε πρωτείνες, βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες και ιχνοστοιχεία, καθώς επίσης και η κατανάλωση επαρκούς ποσότητας υγρών.

Οι τροφές που δεν θα πρέπει να λείπουν απ’τη διατροφή μας είναι:

– Ελαιόλαδο (evoo) : Πλούσια πηγή βιταμίνης Ε, αλλά και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων. Με αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση, προστατεύει το δέρμα από τη γήρανση. 

– Λιπαρά ψάρια: Ψάρια όπως η σαρδέλα, ο σολομός, είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα με αντιφλεγμονώδη δράση, με αποτέλεσμα να κάνουν το δέρμα πιο λείο και σφιχτό.

– Αβοκάντο: Πλούσιο σε βιοτίνη και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, ενυδατώνει το δέρμα και το κάνει πιο ανθεκτικό. Επίσης πλούσιο σε νιασίνη, με έχει αντιφλεγμονώδη δράση, όπου καταπραΰνει το δέρμα.

– Άπαχο κρέας και πουλερικά: Η πρωτεΐνη, ως κύριο δομικό υλικό του οργανισμού, ενισχύει την παραγωγή κολλαγόνου, με αποτέλεσμα να κάνει το δέρμα πιο ελαστικό και να βοηθά στην επούλωση των πληγών. Επίσης, ο ψευδάργυρος προάγει την κυτταρική ανάπλαση και ανανέωση και μειώνει την εμφάνιση ουλών απ’την ακμή.

– Αυγά: Η πρωτεΐνη που διαθέτουν, αναπλάθει τα κύτταρα και τα προστατεύει από την καταστροφή που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες. Επίσης περιέχουν βιοτίνη, που προστατεύει το δέρμα από την αφυδάτωση.

– Ξηροί καρποί: Η βιταμίνη Ε και τα ω-3 λιπαρά οξέα ενυδατώνουν την επιδερμίδα, απομακρύνουν τις ελεύθερες ρίζες και την προστατεύουν από τις UV ηλιακές ακτίνες. 

– Το σπανάκι και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά: πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες Α και C, βελτιώνουν την ελαστικότητα του δέρματος ενώ παράλληλα παρέχουν και επιπλέον προστασία από την ακτινοβολία. 

– Το μπρόκολο είναι γεμάτο βιταμίνες C, K και αντιοξειδωτικά και βοηθά στην παραγωγή κολλαγόνου.

– Η κόκκινη πιπεριά, πλούσια σε βιταμίνη C, βιταμίνη Β6, φυτικές ίνες και καροτενοειδή που βοηθούν στην πρόληψη των ρυτίδων, στην καταπολέμηση της ακμής και στην αύξηση κυκλοφορίας του αίματος στο δέρμα. 

– Καρότα και πορτοκαλί λαχανικά: περιέχουν υψηλά επίπεδα β- καροτίνης η οποία μετατρέπεται στο σώμα μας σε βιταμίνη Α, ένα από τα πιο σημαντικά θρεπτικά συστατικά για την επιδερμίδα μας.

– Ντομάτα: Πλούσια σε λυκοπένιο και σε καροτενοειδή, επιβραδύνει την κυτταρική καταστροφή από τις ελεύθερες ρίζες.

– Ρόδι, δαμάσκηνα, κόκκινα φρούτα: Τα φρούτα αυτά θωρακίζουν τον οργανισμό από το αντιοξειδωτικό στρες και την πρόωρη γήρανση της επιδερμίδας. Η βιταμίνη C που περιέχουν επίσης βοηθάει στην παραγωγή κολλαγόνου. 

– Πράσινο τσάι. Η μεγάλη περιεκτικότητά του σε πολυφαινόλες το καθιστά αντιοξειδωτικό και αντιγηραντικό και κάνει το δέρμα να φαίνεται νέο και λαμπερό.

– Νερό: Είναι το τελευταίο όργανο στο οποίο φτάνει το νερό και αν δεν λαμβάνουμε επαρκή ποσότητα θα είναι το πρώτο που θα αισθανθεί άμεσα τις επιπτώσεις που επιφέρει η έλλειψή του. 

– Οι ζυμωμένες τροφές, όπως το κεφίρ και το παραδοσιακό γιαούρτι προσφέρουν στο γαστρεντερικό μας σύστημα μεγάλη ποικιλία από ωφέλιμα στελέχη, τα οποία έχουν μελετηθεί εκτενώς για την επίδρασή τους στην υγεία και ποιότητα του δέρματος.

 

*Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος, Coach υγείας ευεξίας άσκησης και μακροβιότητας, Αρθρογράφος στην «Κ.Σ.», startdiet -Στ. Δεσύλλα 12 -Τηλ: 2661020882, Κιν: 6944217235

**δημοσιεύθηκε στο φύλλο 19ης-12-2023 της εφημερίδας “Η Κέρκυρα Σήμερα”

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!