Quantcast
ΔΙΑΤΡΟΦΗΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ

Διατροφικά tips για ένα υγιεινό καλοκαίρι

Το καλοκαίρι είναι για όλα τα παιδιά ένα ατελείωτο παιχνίδι. Χωρίς σχολείο, υποχρεώσεις και άγχος, οι ώρες του καλοκαιριού κυλούν πιο αργά. Ο ελεύθερος χρόνος γεμίζει με ήλιο, αλμύρα, χαμόγελα και πολλά παγωτά. Η σωστή διατροφή είναι το κλειδί για την καλή και ομαλή λειτουργία του οργανισμού κάθε εποχή και αυτή δεν πρέπει να πηγαίνει ποτέ διακοπές.

Τους καλοκαιρινούς μήνες το ημερήσιο πρόγραμμα των παιδιών διαφέρει σημαντικά σε σχέση με τους χειμερινούς μήνες και αυτό συνεπάγεται διαφορετικές θερμιδικές  απαιτήσεις.

Μαρία Πέζαρου
*MSc. Κλινική Διατροφολόγος Διαιτολόγος, Αρθρογράφος στην «Κ.Σ.», ΣΑΜΑΡΑ 2 1oς όροφος, Λεωφόρος Αλεξάνδρας, Κέρκυρα Τ.Κ. 49100 Σταθερό:2661552168 Κινητό: 6986975006 email: pezaroumaria@hotmail.com

Κάθε πρωί, καλό πρωινό: Το πρωινό αποτελεί το πιο βασικό γεύμα της ημέρας και το καλοκαίρι.  Παρέχει την ενέργεια που χρειάζεται ο οργανισμός για να ξεκινήσει σωστά τη λειτουργία του. Είναι πηγή βασικών θρεπτικών συστατικών όπως: ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορος, βιταμίνες Α, D,Ε,Κ. Χυμός από φρέσκα φρούτα, γάλα με δημητριακά ολικής αλέσεως ή μπισκότα δημητριακών  και ψωμί ολικής αλέσεως με τυρί ή κάποιο φρούτο είναι το ιδανικό ξεκίνημα για μια «σκληρή» μέρα με απαιτήσεις  στο παιχνίδι!

 

Ενυδάτωση: Όταν ο υδράργυρος σκαρφαλώνει παρατηρείται μεγαλύτερη εφίδρωση που μπορεί να προκαλέσει έντονη αφυδάτωση. Η απώλεια υγρών έχει ως συνέπεια την απώλεια βασικών ηλεκτρολυτών, όπως νάτριο, κάλιο, χλώριο, μαγνήσιο αλλά και πολύτιμα ιχνοστοιχεία όπως ο σίδηρος και ψευδάργυρος. Όταν τα παιδιά βρίσκονται στη θάλασσα έχουν ανάγκη από αυξημένη πρόσληψη υγρών ( νερό, φυσικοί χυμοί χωρίς ζάχαρη, φρούτα, σαλάτες).

Η πρόσληψη  του νερού και των φρούτων θα πρέπει να γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα, κάθε 20 – 25 λεπτά. Ακόμα, τα αναψυκτικά, καθώς περιέχουν ζάχαρη και προκαλούν έντονη διούρηση, πρέπει να απουσιάζουν από το καλοκαιρινό διαιτολόγιο ή να περιοριστούν σημαντικά.

 

 Ώρες γευμάτων: Οι ώρες των γευμάτων είναι πολλοί σημαντικές καθώς πρέπει να συνδυάζονται σωστά και με τι ώρες που το παιδί κολυμπά. Αν το μπάνιο του παιδιού γίνεται πολύ νωρίς το πρωί τότε θα πρέπει να δίνετε πρωινό σε μικρή ποσότητα και τουλάχιστον 1,5 ώρα πριν.

Tips Διατροφής

Το πρωινό να περιλαμβάνει δημητριακά με γάλα ή με γιαούρτι κι ένα φρούτο της εποχής.

Μην παραλείπετε τις σαλάτες από τη διατροφή του παιδιού.

Αποφύγετε τα τυποποιημένα σνακ και προτιμήστε πιο υγιεινά ,όπως τοστ, φρουτοσαλάτα, γιαουρτάκια.

Τα περισσότερα καλοκαιρινά φρούτα είναι τα αγαπημένα των παιδιών, οπότε δύο την ημέρα είναι μία χαρά.

Δε μπορείτε να του απαγορεύσετε τα παγωτά, οπότε 2 την εβδομάδα, είναι καλά. Εννοείται, όμως, ότι μπορείτε να φτιάξετε σπιτικό παγωτό ή γρανίτες, που είναι και πιο υγιεινά.

Αποφύγετε τις πολύ λιπαρές τροφές και τα τηγανιτά καθότι με την υψηλή θερμοκρασία του περιβάλλοντος επιβαρύνεται πολύ το πεπτικό σύστημα και επιβραδύνεται ή κένωση του στομάχου.

Περιορίστε τις φυτικές ίνες πριν το κολύμπι. Και ο λόγος είναι ότι καθυστερούν την πέψη της τροφής και την κένωση του στομάχου. Καλό είναι να λαμβάνονται στο γεύμα αμέσως μετά το μπάνιο.

Προσέξτε στη παραλία τα τρόφιμα που αλλοιώνονται εύκολα όπως κρουασάν, τυριά, σοκολάτες, μπισκότα με γέμιση.

Αντικαταστήστε ροφήματα που περιέχουν ζάχαρη, όπως αναψυκτικά, συσκευασμένους χυμούς, σοκολάτα ρόφημα και milkshake, τα οποία προκαλούν έντονη διούρηση και αφυδάτωση, με σπιτικά smoothies και λεμονάδες χωρίς ζάχαρη

 

*δημοσιεύθηκε στο φύλλο 16ης-7-2022 της ΚΣ

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!