Διατροφικές ετικέτες- Ο πολύτιμος σύμβουλός σας!
«Ποιο ψωμί του τοστ να διαλέξω στο super market; Ποιά δημητριακά είναι καλύτερα για τη διατροφή μου; Ποιο γιαούρτι να δίνω στο παιδί μου;ποιο προϊόν να επιλέξω σε σύγκριση με κάποιο άλλο;»
Οι Διατροφικές Ετικέτες δημιουργήθηκαν με απώτερο σκοπό την βοήθεια του καταναλωτή όσον αφορά την πιο σωστή,
ασφαλή και υγιεινή επιλογή μεταξύ των τροφίμων.
Οι πληροφορίες που μας παρέχουν, μπορούν να φανούν ιδιαίτερα χρήσιμες.
Την επόμενη φορά, που θα σταθείτε μπροστά στο ράφι του σούπερ μάρκετ, ελέγξτε την ετικέτα του τροφίμου που θέλετε να αγοράσετε.
Γυρίστε τη συσκευασία στην πίσω πλευρά!
Μη μένετε στους διατροφικούς ισχυρισμούς της εταιρείας οι οποίοι βρίσκονται στην μπροστινή πλευρά του πακέτου, καθώς μπορεί να είναι λίγο «παραπλανητικοί».
Κάθε διατροφική ετικέτα, αναγράφει τα εξής στοιχεία:
- Την ποσότητα σε γραμμάρια που αποτελεί μια μερίδα από αυτό το προϊόν.
- Τις θερμίδες που έχει μια μερίδα αλλά και τα 100 γρ. του προϊόντος σε kilocalories (kcal) και kilojoules (kJ).
- Τις θερμίδες από λιπαρά που έχει μια μερίδα
- Τις ποσότητες μακροθρεπτικών συστατικών που περιέχει (λιπαρά, υδατάνθρακες, πρωτεΐνη) και τις υποκατηγορίες αυτών (κορεσμένα λιπαρά και σάκχαρα).
- Πληροφορίες σχετικά με τις βιταμίνες και τα ανόργανα άλατα θα πρέπει να εκφράζονται ως ποσοστό της «συνιστώμενης ημερήσιας δόσης» (RDA) για τα μικροθρεπτικά συστατικά.
- Το % ποσοστό της Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης που καλύπτει αυτό το προϊόν ως προς το κάθε θρεπτικό συστατικό που δίνει σε μια διατροφή 2000 θερμίδων.
- Προειδοποίηση για αλλεργιογόνα που έχει ως στόχο να προφυλάξει τους καταναλωτές από συγκεκριμένες διατροφικές αλλεργίες
Τι θα πρέπει να προσέχουμε:
- Τη σειρά αναγραφής
Η σειρά με την οποία αναγράφονται τα συστατικά δείχνει και την περιεκτικότητα του προϊόντος σε αυτά. Τα συστατικά πρέπει να αναγράφονται κατά φθίνουσα σειρά ανάλογα με το βάρος τους. (Το πρώτο συστατικό είναι στη μεγαλύτερη ποσότητα μέσα στο προϊόν κτλ)
- Την περιεκτικότητα σε συγκεκριμένα συστατικά.
Καλό είναι να επιλέγουμε τρόφιμα τα οποία στη λίστα των συστατικών τους δεν περιέχουν κορεσμένα λιπαρά, υδρογονωμένα , τρανς λιπαρά.
Σε περίπτωση που αναγράφεται κάποιο από τα παραπάνω συστατικά προσέχουμε να αναφέρεται προς το τέλος της λίστας.
- Τις κρυφές πηγές ζάχαρης.
Η ζάχαρη μπορεί να περιέχεται σε ένα προϊόν με αρκετές διαφορετικές ονομασίες σακχάρων όπως οι μελάσες, το μερικώς υδρολυμένο άμυλο, η φρουκτόζη, η γλυκόζη, η δεξτρόζη, και μαλτόζη. (Συνήθως η κατάληξη –όζη περιγράφει κάποιο σάκχαρο)
Διατροφικοί Ισχυρισμοί:
- Η έκφραση χωρίς προσθήκη ζάχαρης σημαίνει ότι δεν έχει προστεθεί επιπλέον ζάχαρη στο τρόφιμο και όχι οτι δεν έχει καθόλου ζάχαρη!
- Όταν μία διατροφική ετικέτα αναγράφει τρόφιμο χωρίς θερμίδες (calorie free), αυτό σημαίνει ότι το τρόφιμο έχει λιγότερο από 5 θερμίδες ανά μερίδα.
- Τρόφιμο χωρίς λίπος (Fat free), σημαίνει ότι το τρόφιμο έχει λιγότερο ή ίσο με 0,5 γραμμάριο λίπους ανά μερίδα, ενώ η έκφραση χωρίς χοληστερόλη σημαίνει ότι το τρόφιμο περιέχει λιγότερο από 2 mg χοληστερόλης και λιγότερο από 2 γραμμάρια κορεσμένου λίπους ανά μερίδα.
Σύγκριση προιόντων:
Γραμμάρια:
- Όταν θέλουμε να συγκρίνουμε δύο προιόντα, καλό είναι να κοιτάμε την ανάλυση στα 100 γρ και όχι στην μερίδα.
Σάκχαρα – Κορεσμένα Λιπαρά:
- Προτιμάμε τα τρόφιμα που περιέχουν λιγότερο από 5 γρ σακχάρων και κορεσμένου λίπους ανά 100 γρ.
Φυτικές ίνες
- Προτιμάμε τα τρόφιμα εκείνα που περιέχουν πάνω από 5 γρ φυτικών ινών ανά 100 γραμμάρια.
Νάτριο-Αλάτι
- Επιλέγουμε τα τρόφιμα εκείνα που περιέχουν λιγότερο από 0,1 γρ (100 mg) νάτριο ή 0,3 γρ (300 mg) αλάτι ανά 100 γρ τροφίμου.
__________________________________________________________________________
Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.
Ακολουθήστε μας στο Google NewsΑκολουθήστε μας στο Instagram
Ακολουθήστε μας στο twitter
Ακολουθήστε μας στο Facebook