Quantcast
ΔΙΑΤΡΟΦΗΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ

Διατροφικές ετικέτες- Ο πολύτιμος σύμβουλός σας!

«Ποιο ψωμί του τοστ να διαλέξω στο super market; Ποιά δημητριακά είναι καλύτερα για τη διατροφή μου; Ποιο γιαούρτι να δίνω στο παιδί μου;ποιο προϊόν να επιλέξω σε σύγκριση με κάποιο άλλο;»

Οι Διατροφικές Ετικέτες δημιουργήθηκαν με απώτερο σκοπό την βοήθεια του καταναλωτή όσον αφορά την πιο σωστή,

MAΡΙΑ ΜΠΑΛΗ
Κλινική Διαιτολόγος- Διατροφολόγος

ασφαλή και υγιεινή επιλογή μεταξύ των τροφίμων. 

Οι πληροφορίες που μας παρέχουν, μπορούν να φανούν ιδιαίτερα χρήσιμες.

Την επόμενη φορά, που θα σταθείτε μπροστά στο ράφι του σούπερ μάρκετ, ελέγξτε την ετικέτα του τροφίμου που θέλετε να αγοράσετε.

Γυρίστε τη συσκευασία στην πίσω πλευρά!

Μη μένετε στους διατροφικούς ισχυρισμούς της εταιρείας οι οποίοι βρίσκονται στην μπροστινή πλευρά του πακέτου, καθώς μπορεί να είναι λίγο «παραπλανητικοί». 

Κάθε διατροφική ετικέτα, αναγράφει τα εξής στοιχεία:

  • Την ποσότητα σε γραμμάρια που αποτελεί μια μερίδα από αυτό το προϊόν.
  • Τις θερμίδες που έχει μια μερίδα αλλά και τα 100 γρ. του προϊόντος σε kilocalories (kcal) και kilojoules (kJ).
  • Τις θερμίδες από λιπαρά που έχει μια μερίδα
  • Τις ποσότητες μακροθρεπτικών συστατικών που περιέχει (λιπαρά, υδατάνθρακες, πρωτεΐνη) και τις υποκατηγορίες αυτών (κορεσμένα λιπαρά και σάκχαρα).
  • Πληροφορίες σχετικά με τις βιταμίνες και τα ανόργανα άλατα θα πρέπει να εκφράζονται ως ποσοστό της «συνιστώμενης ημερήσιας δόσης» (RDA) για τα μικροθρεπτικά συστατικά.
  • Το % ποσοστό της Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης που καλύπτει αυτό το προϊόν ως προς το κάθε θρεπτικό συστατικό που δίνει σε μια διατροφή 2000 θερμίδων.
  • Προειδοποίηση για αλλεργιογόνα που έχει ως στόχο να προφυλάξει τους καταναλωτές από συγκεκριμένες διατροφικές αλλεργίες

 Τι θα πρέπει να προσέχουμε:

  • Τη σειρά αναγραφής

Η σειρά με την οποία αναγράφονται τα συστατικά δείχνει και την περιεκτικότητα του προϊόντος σε αυτά. Τα συστατικά πρέπει να αναγράφονται κατά φθίνουσα σειρά ανάλογα με το βάρος τους. (Το πρώτο συστατικό είναι στη μεγαλύτερη ποσότητα μέσα στο προϊόν κτλ)

  • Την περιεκτικότητα σε συγκεκριμένα συστατικά.

Καλό είναι να επιλέγουμε τρόφιμα τα οποία στη λίστα των συστατικών τους δεν περιέχουν κορεσμένα λιπαρά, υδρογονωμένα , τρανς λιπαρά.

Σε περίπτωση που αναγράφεται κάποιο από τα παραπάνω συστατικά προσέχουμε να αναφέρεται προς το τέλος της λίστας.

  • Τις κρυφές πηγές ζάχαρης.

Η ζάχαρη μπορεί να περιέχεται σε ένα προϊόν με αρκετές διαφορετικές ονομασίες σακχάρων όπως οι μελάσες, το μερικώς υδρολυμένο άμυλο, η φρουκτόζη, η γλυκόζη, η δεξτρόζη, και μαλτόζη. (Συνήθως η κατάληξη –όζη περιγράφει κάποιο σάκχαρο)

Διατροφικοί Ισχυρισμοί:

  • Η έκφραση χωρίς προσθήκη ζάχαρης σημαίνει ότι δεν έχει προστεθεί επιπλέον ζάχαρη στο τρόφιμο και όχι οτι δεν έχει καθόλου ζάχαρη!
  • Όταν μία διατροφική ετικέτα αναγράφει τρόφιμο χωρίς θερμίδες (calorie free), αυτό σημαίνει ότι το τρόφιμο έχει λιγότερο από 5 θερμίδες ανά μερίδα. 
  • Τρόφιμο χωρίς λίπος (Fat free), σημαίνει ότι το τρόφιμο έχει λιγότερο ή ίσο με 0,5 γραμμάριο λίπους ανά μερίδα, ενώ η έκφραση χωρίς χοληστερόλη σημαίνει ότι το τρόφιμο περιέχει λιγότερο από 2 mg χοληστερόλης και λιγότερο από 2 γραμμάρια κορεσμένου λίπους ανά μερίδα. 

Σύγκριση προιόντων:

Γραμμάρια:

  • Όταν θέλουμε να  συγκρίνουμε δύο προιόντα, καλό είναι να κοιτάμε την ανάλυση στα 100 γρ  και όχι στην μερίδα.

Σάκχαρα – Κορεσμένα Λιπαρά:

  • Προτιμάμε τα τρόφιμα που περιέχουν λιγότερο από 5 γρ σακχάρων και κορεσμένου λίπους ανά 100 γρ.

Φυτικές ίνες

  • Προτιμάμε τα τρόφιμα εκείνα που περιέχουν πάνω από 5 γρ φυτικών ινών ανά 100 γραμμάρια.

Νάτριο-Αλάτι

  • Επιλέγουμε τα τρόφιμα εκείνα που περιέχουν λιγότερο από 0,1 γρ (100 mg) νάτριο ή 0,3 γρ (300 mg) αλάτι ανά 100 γρ τροφίμου.

 

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!