Quantcast
SLIDERΚΟΙΝΩΝΙΑΤΟΠΙΚΑ

Εγκρίθηκε η υψομετρική μελέτη του Ερημίτη

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κωνσταντίνος Καραμανλής στις 28 Μαΐου 2020 υπέγραψε την εγκριτική απόφαση της υψομετρικής μελέτης οδών για το έργο: «Ανάπτυξη παραθεριστικού τουριστικού χωριού «Κασσιώπη Κέρκυρας» στον Ερημίτη.
Σύμφωνα με την απόφαση προ της εφαρμογής της εγκρινόμενης Υψομετρικής Μελέτης είναι αναγκαία η σύνταξη Οριστικής υδραυλικής μελέτης με την οποία θα αντιμετωπίζεται η απορροή των ομβρίων των έργων και θα τεκμηριώνεται με τους απαραίτητους υπολογισμούς η λύση της παροχέτευσης απορρεουσών παροχών τόσο προς τις προβλεπόμενες στο πλαίσιο του έργου κατασκευές, όσο και προς την ευρύτερη περιοχή του έργου. Επίσης είναι αναγκαία η σύνταξη Οριστικής μελέτης σήμανσης για την επαύξηση της οδικής ασφάλειας. Υπενθυμίζουμε ότι η αρμοδιότητα έγκρισης υψομετρικής μελέτης μέχρι τον περασμένο Φεβρουάριο ανήκε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ωστόσο μετά την «επεισοδιακή» συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Βόρειας Κέρκυρας στις 3/2/20 και τις συνεχείς καθυστερήσεις έκδοσης απόφασης από τον Δήμο, η αρμοδιότητα αυτή μεταβιβάστηκε στον Υπουργό Υποδομών.
Το… υψόμετρο
Ένας νόμος του 1923 προβλέπει ότι “δεν επιτρέπεται η ανέγερσις οικοδομών και η εν γένει εκτέλεσις οιωνδήποτε εργασιών δομήσεως επί οικοπέδων κειμένων εις οδούς και πλατείας” για τα οποία δεν έχει προσδιοριστεί η υψομετρική θέση τους.
Το ύψος μετριέται από κάθε σημείο της ρυμοτομικής γραμμής (το όριο των οικοδομήσιμων, κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων από το οδικό δίκτυο) στη στάθμη του οριστικά διαμορφωμένου πεζοδρομίου.
Αν δεν υπάρχει οριστικά διαμορφωμένο πεζοδρόμιο, η στάθμη καθορίζεται από την εγκεκριμένη υψομετρική μελέτη της οδού.
Το ιστορικό της υψομετρικής μελέτης Ερημίτη
Η έγκριση της μελέτης υψομετρικών οδών ήταν μία από τις τελευταίες εκκρεμότητες, προκειμένου να ξεκινήσει το έργο στον Ερημίτη. Σημειώνεται ότι οι συντελεστές δόμησης και η πολεοδόμηση του έργου έχουν καθοριστεί με την Έγκριση του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης του δημοσίου ακινήτου με την ονομασία “Κασσιόπη Κέρκυρας” (ΕΣΧΑΔΑ), το έτος 2013 καθώς, επίσης και την έγκριση της Πολεοδομικής μελέτης, το έτος 2016. Ωστόσο ο ενιαίος δήμος Κέρκυρας είχε προσφύγει στη Δικαιοσύνη υποστηρίζοντας ότι είναι νομέας τριών μονοπατιών, με το Ειρηνοδικείο να ορίζει πραγματογνώμονα, προκειμένου να εκδώσει απόφαση. Τον Σεπτέμβριο 2019, «Επενδύσεις Ακινήτων Νέας Κέρκυρας Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία», θυγατρική της NCH Capital κατέθεσε αίτημα στο Δήμο Βόρειας Κέρκυρας, προκειμένου να εγκρίνει την υψομετρική μελέτη. Το αίτημα συζητήθηκε στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής τον Ιανουάριο 2020, η οποία παρέπεμψε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Το Δημοτικό Συμβούλιο συνεδρίασε στις 3/2/20 και τελικά αποφάσισε να αναβάλλει το θέμα. Πρέπει να σημειωθεί ότι ο Δήμος σύμφωνα με τη νομοθεσία έπρεπε εντός 60 ημερών, από την κατάθεση του αιτήματος, να εκδώσει απόφαση. Υπενθυμίζουμε ότι σε εκείνη τη συνεδρίαση ο δήμαρχος άφησε αιχμές κατά του προέδρου της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής και του υπεύθυνου μηχανικού των τεχνικών υπηρεσιών του δήμου, που είχαν εισηγηθεί την έγκριση της μελέτης. Η συνεδρίαση εξελίχτηκε σε «επεισοδιακή» και είχε σαν αποτέλεσμα να οδηγήσει σε παραίτηση από τις θέσεις τους, τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Κώστα Γρηγορόπουλο & τους αντιδημάρχους Ανδρέα Σαούλο & Σταμάτη Πουλιάση καθώς και την ανεξαρτητοποίηση τους, μαζί με άλλους δύο δημοτικούς συμβούλους (Ελευθερία Μαλάτου και Μαριτίνα Μπακόλα-Λιάσκου) από την παράταξη του δημάρχου Γιώργου Μαχειμάρη. Μία εβδομάδα αργότερα ψηφίστηκε τροπολογία με την οποία η σχετική αρμοδιότητα σε επενδύσεις που συνδέονται με το ΤΑΙΠΕΔ και το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων θα ασκείται πλέον από τον υπουργό Υποδομών.
Η απόφαση
Στις 28 Μαΐου 2020 δημοσιεύτηκε η εγκριτική απόφαση, που υπέγραψε ο υπουργός υποδομών-μεταφορών Κώστας Καραμανλής: Εγκρίνουμε την Υψομετρική Μελέτη οδών η οποία εντάσσεται στις διατάξεις του άρθρου 72 του Ν. 4663/2020 (Α΄30) περί τροποποίησης του άρθρου 15 του Ν.4067/2012 και αφορούν στο έργο: «Ανάπτυξη παραθεριστικού τουριστικού χωριού «Κασσιώπη Κέρκυρας» αποτελούμενου από ξενοδοχειακό συγκρότημα 180 κλινών, συγκρότημα επαύλεων και συγκρότημα διαμερισμάτων στη θέση Αρταβάνη (Ερημίτης) της περιοχής Αγίου Στεφάνου Νήσου Κέρκυρας (ΕΣΧΑΔΑ Κασσιώπη Κέρκυρα)», όπως αυτή συντάχθηκε από το μελετητικό γραφείο «ΓΕΩΤΟΠΟΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕΛΕΤΩΝ» για λογαριασμό της «Επενδύσεις Ακινήτων Νέας Κέρκυρας Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία», και ακολούθως ελέγχθηκε και θεωρήθηκε από την Δ.Ο.Υ. Προ της εφαρμογής της εγκρινόμενης Υψομετρικής Μελέτης είναι αναγκαία η σύνταξη Οριστικής υδραυλικής μελέτης με την οποία θα αντιμετωπίζεται η απορροή των ομβρίων των έργων και θα τεκμηριώνεται με τους απαραίτητους υπολογισμούς η λύση της παροχέτευσης απορρεουσών παροχών τόσο προς τις προβλεπόμενες στα πλαίσια του έργου κατασκευές, όσο και προς την ευρύτερη περιοχή του έργου. Επίσης είναι αναγκαία η σύνταξη Οριστικής μελέτης σήμανσης για την επαύξηση της οδικής ασφάλειας. Κατά την εφαρμογή της εγκρινόμενης Υψομετρικής Μελέτης επί του εδάφους, να επανελεγχθούν τα προσδιοριζόμενα σημεία οριζοντιογραφικά και υψομετρικά και σε περίπτωση αποκλίσεων πέραν των ανεκτών όπως αυτές ορίζονται στην υπόψη μελέτη, να αναθεωρούνται κατάλληλα.
Τι θα γίνει στον Ερημίτη
Η συνολική έκταση του ακινήτου στον Ερημίτη της Κασσιόπης ανέρχεται σε 490.000 τ.μ., εκ των οποίων άνω των 320.000 τ.μ. θα παραμείνουν προσβάσιμα στο ευρύ κοινό. Η πρώτη φάση της επένδυσης περιλαμβάνει τις υποδομές και το ξενοδοχειακό συγκρότημα και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Απρίλιο του 2021. Η δεύτερη περιλαμβάνει την κατασκευή 40 κατοικιών σε διαφορετικά σημεία της έκτασης και θα ολοκληρωθεί το 2025 ενώ θα κατασκευαστεί μαρίνα 60 θέσεων. Το πολυτελές ξενοδοχείο θα διαθέτει 166 δωμάτια και σουίτες.

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!