Quantcast
SLIDERΕΛΛΑΔΑΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Επιστροφή ΦΠΑ από πτώχευση Thomas Cook

Έως το τέλος Νοεμβρίου, οι ξενοδόχοι περιμένουν την επιστροφή του ΦΠΑ από την πτώχευση του Thomas Cook, καθώς το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε ότι θα πρέπει να επιστραφεί στις επιχειρήσεις, δίνοντας μια μεγάλη ανάσα στους ξενοδόχους”.

 Την είδηση έδωσε στη δημοσιότητα ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος σε συνέντευξή του στο GRTimes.gr. Υπενθυμίζεται ότι το αρχαιότερο ταξιδιωτικό γραφείο, η Thomas Cook, κήρυξε χρεοκοπία τα ξημερώματα της Δευτέρας 23 Σεπτεμβρίου 2019, αποτυγχάνοντας να βρει τα απαραίτητα κεφάλαια για την επιβίωσή του, πυροδοτώντας μια πρωτοφανή επιχείρηση επαναπατρισμού χιλιάδων πελατών, που βρίσκονταν σε διακοπές σε ολόκληρο τον κόσμο. Στην Κέρκυρα είχαν εγκλωβιστεί τότε περισσότεροι από 3.000 τουρίστες, ενώ σύμφωνα με την αποτίμηση της Ένωσης Ξενοδόχων Κέρκυρας οι συνολικές απαιτήσεις και οι απώλειες του τζίρου του κλάδου διαμονής για το 2019 είχαν εκτιμηθεί σε 35 εκατ.€. Ωστόσο τα βεβαιωμένα τιμολόγια, απο τα οποία προκύπτει και η αναμενόμενη επιστροφή του ΦΠΑ είναι κατά πολύ λιγότερα.

 

Το ΣτΕ είχε βγάλει απόφαση από το 2019

Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει 16 εταιρείες κατά της απαίτησης της ΑΑΔΕ (Ανεξάρτηρης Αρχής Δημοσίων Εσόδων) για είσπραξη ΦΠΑ από επιχειρήσεις, που δεν τον είχαν εισπράξει. Το Β Τμήμα του Συμβουλίου Επικρατείας, σε δίκη πιλότο, με μια απόφαση (355/2019), πλήρως τεκμηριωμένη και λαμβάνοντας υπόψη τόσο την ευρωπαϊκή, όσο και την ελληνική νομοθεσία απέρριψε  την απαίτηση του υπουργείου Οικονομικών, για είσπραξη ΦΠΑ, από επιχειρήσεις που δεν τον εισέπραξαν και υποχρεώνει την ΔΟΥ να επανυπολογίσει την οφειλή των επιχειρήσεων και να επιστρέψει εντόκως, τα ποσά που καταβλήθηκαν. Έτσι δημιούργησε ισχυρό προηγούμενο για την περίπτωση που επιχειρήσεις δεν εισέπραξαν τον ΦΠΑ, λόγω αδυναμίας της αντισυμβαλλόμενης επιχείρησης, όπως ακριβώς έχει συμβεί στην περίπτωση της χρεωικοπίας της Thomas Cook. Να σημειωθεί ότι παρά τις συνεχείς πιέσεις των “πληττόμενων” τουριστικών φορέων η κυβέρνηση ήταν για μία διετία και πλέον “αναποφάσιστη” με μοναδική διευκόλυνση την παράταση της καταβολής του μη εισπραχθέντος ΦΠΑ. Τώρα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΞ,Γρηγόρη Τάσιο, φαίνεται πως έγινε δεκτό το αίτημα και η επιστροφή αναμένεται εντός του Νοεμβρίου.

 

Με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη σεζόν

 

Με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη τουριστική σεζόν, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής κ. Γρηγόρης Τάσιος μιλώντας στο GRTimes.gr μεταφέρει τον προβληματισμό του, αφήνοντας παράλληλα ανοιχτό ένα παράθυρο αισιοδοξίας. Ο κ. Τάσιος επισήμανε ότι το 2023 θα είναι μία  μεταβατική χρονιά για τον ξενοδοχειακό κλάδο, κυρίως λόγω του ενεργειακού κόστους, «φαίνεται με χαρτί και μολύβι, ότι δεν θα έχουμε λειτουργικό κέρδος» δήλωσε χαρακτηριστικά υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι ήταν πολύ σημαντικό το ότι υπήρξε ψήφος εμπιστοσύνης από τους τουρίστες.

 

Παράθυρο αισιοδοξίας από Μεγάλη Βρετανία

Οι προκρατήσεις για την επόμενη τουριστική σεζόν, από κάποιες αγορές, έχουν ήδη ξεκινήσει. Μια από αυτές είναι και η βρετανική, η οποία όπως επισημαίνει ο κ. Τάσιος θέλει να ‘κατοχυρώσει’ τον προορισμό, ούτως ώστε εξασφαλίσει καλύτερες τιμές.

 

Αύξηση τιμών στα συμβόλαια αλλά με δυσκολίες

Η ενεργειακή κρίση και οι αυξήσεις στα αγαθά επηρεάζουν όχι μόνο τους πολίτες αλλά και τους μεγάλους tour operators οι οποίοι διαπραγματεύονται τα συμβόλαια με ξενοδοχειακές μονάδες για την επόμενη χρονιά. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΞ, υπήρξε, κατά μέσο όρο, μια αύξηση τιμών στη σύναψη συμβολαίων, μεταξύ ξενοδόχων και tour operators, κατά 10%, η οποία ουσιαστικά είναι μια τιμαριθμική προσαρμογή, «Έχουμε σημαντικές δυσκολίες με τους μεγάλους tour operators και υπάρχουν περιπτώσεις που δεν έχουν υπογράψει, όπως για παράδειγμα, η πολωνική αγορά, αναμένοντας το επόμενο διάστημα» υπογράμμισε ο ίδιος.

 

Αναμένοντας πρωτοβουλίες από την Κυβέρνηση

Δυο βασικά στοιχεία έθεσε ο ξενοδοχειακός κλάδος σε τηλεδιάσκεψη με τον υπουργό Τουρισμού Βασίλη Κικίλια:

α. την επιδότηση πετρελαίου θέρμανσης εξειδικευμένα για 1.500 επιχειρήσεις του ορεινού όγκου και

β. τη ρύθμιση της βραχυχρόνιας μίσθωσης

«Περιμένουμε να δούμε τις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης για το επιχειρείν, τι θα γίνει, πώς θα αντέξουν τα αστικού τύπου ξενοδοχεία, και κυρίως της επαρχίας, πώς θα αντέξει ο ορεινός όγκος;» διερωτάται με προβληματισμό ο πρόεδρος της ΠΟΞ και της ΕΞΧ Γρηγόρης Τάσιος.

 

Το δύσκολο 2023

Ο κ.Τάσιος είπε ακόμη ότι οι περισσότεροι Ευρωπαίοι, που γειτνιάζουν με την εμπόλεμη ζώνη, δεν σκέφτονται πού θα κάνουν διακοπές το επόμενο καλοκαίρι, φοβούνται να κάνουν κρατήσεις, φοβούνται να κάνουν ταξίδι. Πιο έγκυρη εικόνα, όπως είπε, θα υπάρχει το Μάρτιο του 2023, στην διεθνή τουριστική έκθεση του Βερολίνου ΙΤΒ.

 

 

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!