Quantcast
SLIDERΤΟΠΙΚΑΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Επιχειρηματίες τουρ. καταλυμάτων: “Δε μπορούμε να διαχειριστούμε κρούσματα covid-19 χωρίς την φροντίδα της πολιτείας”

Την άμεση αντίδραση της Ομοσπονδίας Eπιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Κέρκυρας και των Ομοσπονδιών Ζακύνθου, Παγκρήτια, Πανελλήνια «Αριστοτέλης», Πανελλήνια «Κύκλος», Στερεάς Ελλάδος-Ευβοίας και Θεσσαλίας προκάλεσε η νέα ΚΥΑ για τη δημιουργία δωματίων – χώρων απομόνωσης- για κρούσματα κορωνοϊού σε ξενοδοχειακές μονάδες που εξέδωσαν τα Υπουργεία Τουρισμού, Οικονομικών και Υγείας, με αποτέλεσμα να σταλεί χθες η παρακάτω επιστολή προς τα ομώνυμα υπουργεία, “που καταδεικνύει όπως αναφέρουν, “με απτά παραδείγματα την ανικανότητα εφαρμογής της συγκεκριμένης ΚΥΑ”.

Η επιστολή αναφέρει τα κάτωθι:

“Η νέα ΚΥΑ για τη δημιουργία δωματίων – χώρων απομόνωσης- για κρούσματα κορωνοϊού σε ξενοδοχειακές μονάδες, μετακυλύει την ευθύνη της Πολιτείας στους ανθρώπους του τουρισμού.
Οι μικρές μονάδες τουριστικών καταλυμάτων, που στη συντριπτική πλειοψηφία τους δεν ξεπερνούν τα 15 δωμάτια, αδυνατούν να διαχειριστούν κρούσματα covid-19 χωρίς την άμεση ανάληψη και φροντίδα των κρουσμάτων από τη πολιτεία και τους αρμόδιους υγειονομικούς φορείς.

Τα ερωτήματα που λαμβάνουμε από μέλη μας, μένουν αναπάντητα, όπως πχ:

– Τι θα κάνουν τα καταλύματα που ήδη έχουν πληρότητα Ιούλη – Αύγουστο και δεν έχουν κάποιος μέρες κενό ή κενά δωμάτιο για απομόνωση-καραντίνα;-

-Η Τουριστική κατοικία ή έπαυλη ή κατάλυμα με ένα μόνο εν. δωμάτιο/διαμέρισμα, το κρατά για καραντίνα; Μα αν το κρατήσει, δεν θα έχει ποτέ διαθέσιμο για πελάτη, οπότε τι να το κάνει;

Πιστεύει άραγε κανείς ότι οι ιδιοκτήτες λίγων ενοικιαζομένων δωματίων έχουν την διαχειριστική ικανότητα του κ.Ν.Χαρδαλιά και τις γνώσεις του κ.Σ.Τσιόδρα, ώστε να εφαρμόζουν με ευχέρεια αυτά που απαιτεί η ΚΥΑ που εκδόθηκε χθες και απαιτεί:

-Να διαθέτουν αποκλειστικό και οριοθετημένο χώρο ορισμένο για την απομόνωση επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που να είναι χωροταξικά απόλυτα διακριτός και απομακρυσμένος σε σχέση με την υπόλοιπη ξενοδοχειακή δομή, με την οποία δεν πρέπει να μοιράζεται κοινόχρηστους χώρους παραμονής.

– Να φροντίζουν την ιατρική παρακολούθηση των κρουσμάτων και να διασφαλίζουν την άμεση πρόσβαση σε ιατρικές υπηρεσίες, σε περιπτώσεις που η κλινική κατάσταση των ασθενών απαιτεί επαναξιολόγηση ή παρέμβαση.

– Να έχουν την υποδομή για την εφαρμογή των μέτρων υγιεινής, τη καθαριότητα και την απολύμανση των δωματίων ασθενών covid-

– Να τηρούν προκαθορισμένες διαδικασίες ασφαλούς αποκομιδής των μολυσματικών απορριμμάτων τα οποία πρέπει να υπόκεινται σε κατάλληλη επεξεργασία κατά αντιστοιχία των προβλέψεων της με την αριθμό19.46163/2012 Απόφασης των Υπουργών Οικονομικών, Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής και Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Β΄1537).

– Να διασφαλίζουν τη καθαριότητα των κοινόχρηστων χώρων από εκπαιδευμένο προσωπικό, που διαθέτει κατάλληλο εξοπλισμό ατομικής προστασίας.

– Να φροντίζουν για τη διατροφή των ασθενών (!)

– Να ρισκάρουν την είσοδο προσωπικού στο δωμάτιο ασθενούς

– Να κάνουν καθημερινή καταγραφή (τήρηση γραπτού ή ηλεκτρονικού αρχείου) όλων των ατόμων που εισέρχονται στο χώρο καραντίνας (πχ. προσωπικό, επαγγελματίες υγείας).

– Να έχουν ειδικό αποκλειστικό προσωπικό (να μην προσφέρει τις υπηρεσίες του σε άλλους πελάτες) που να ασχολείται μόνο με την εξυπηρέτηση των αναγκών της εγκατάστασης απομόνωσης,.

– Να έχουν ειδικό αποκλειστικό προσωπικό που να διαθέτει εκπαίδευση στα μέτρα πρόληψης μετάδοσης του ιού και στη χρήση των μέσων ατομικής προστασίας, καθώς και να μην ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση ή εμφάνιση επιπλοκών από τη λοίμωξη COVID-19.

– Να παρακολουθούν την υγεία των συγκεκριμένων μελών του προσωπικού και να είναι σε εγρήγορση για ενδεχόμενη εμφάνιση συμπτωμάτων.

Οι παραπάνω … απλές και αυτονόητες απαιτήσεις, μας κάνουν σκεπτικούς και απαισιόδοξους για το αν είναι ρεαλιστικό να προσπαθούμε να λειτουργήσουν φέτος τα δωμάτια μας … τουλάχιστον ως «επιχείρηση» ..
.. καθώς αν τα «βαφτίσουμε» «βραχυχρόνιες μισθώσεις», γλυτώνουμε από όλες αυτές τις υποχρεώσεις, αλλά και πολλές άλλες. Έχει γίνει πλέον σαφές από κυβερνητικής πλευράς, ότι τα καταλύματα βραχυχρόνιων μισθώσεων … είναι άτρωτα υγειονομικά και ανέγγιχτα από αστυνομικές – πυροσβεστικές – ασφαλιστικές – φορολογικές – δημοτικές και λοιπές διατάξεις και υποχρεώσεις!!!

Η αλήθεια είναι ότι δεν έχουμε να δώσουμε την εύκολη και απόλυτη λύση! Κάποιες προτάσεις μας, ίσως όμως να βοηθήσουν:

– Σε πρώτη φάση θα μπορούσε το κράτος να δεσμεύσει ως καταλύματα για την προσωρινή διαμονή φυσικών προσώπων για την αντιμετώπιση του κινδύνου μετάδοσης του COVID-19, τα καταλύματα που ήδη μέχρι 31/5/20 λειτουργούσαν κατ’εξαίρεση.

– Κατόπιν και εφόσον η κεντρική διοίκηση αδυνατεί να λύσει το πρόβλημα της δημιουργίας δομών για φιλοξενία κρουσμάτων ανά Περιφερειακή Ενότητα ή νησί, να αναλάβει η Αυτοδιοίκηση (Περιφέρειες και Δήμοι), με την οικονομική συνδρομή του κράτους, τη διαμόρφωση κτισμάτων και δομών, αξιοποιώντας υφιστάμενα κτίρια πρώην καταλυμάτων, κενές φοιτητικές εστίες, πρώην ορφανοτροφεία, κλπ

Έτοιμα και εν λειτουργία τουριστικά καταλύματα που να αναλάβουν και τη παροχή υπηρεσιών σε ασθενείς με covid-19, αποδείχτηκε ότι δεν βρίσκονται για όλα τα μέρη της Ελλάδας. Ίσως να βρεθούν κατάλληλα ακίνητα, αν η αποζημίωση γίνει >25€/δωμάτιο/μέρα, αλλά χωρίς υποχρέωση παροχής υπηρεσιών, τις οποίες προφανώς θα πρέπει να παρέχει ειδικευμένο και σωστά εκπαιδευμένο προσωπικό (πχ. της πολιτικής προστασίας).

Με εκτίμηση,
Οι πρόεδροι των Ομοσπονδιών”

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!