Quantcast
SLIDERΕΛΛΑΔΑΚΕΝΤΡΙΚΑΤΟΠΙΚΑ

ΕΣΠΑ: Τα έργα Αχιλλείου & Μαρίνας Σπηλιάς πιθανά «θύματα» του ιού

Στον «αέρα» κινδυνεύουν να βρεθούν πολλά έργα επιχειρησιακών προγραμμάτων της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, μεταξύ των οποίων το έργο αποκατάστασης και ανάδειξης του Αχιλλείου και του τουριστικού καταφυγίου της Σπηλιάς προϋπολογισμών 12,5 εκ€ και 9,7 εκ € αντίστοιχα.

Τα έργα αυτά, είναι μεν ενταγμένα στο ΕΣΠΑ, βρίσκονται σε φάση αξιολόγησης από τη Διαχειριστική Αρχή και εκκρεμεί η δημοπράτηση και κατ΄επέκταση η συμβασιοποίηση τους. Την ολική ανατροπή του ΕΣΠΑ, προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού. Το γεγονός αποτυπώνεται σε εξαιρετικώς επείγουσα Επιστολή του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων προς τις 13 Περιφέρειες της χώρας, με την οποία καλούνται να απαντήσουν μέχρι σήμερα για ποια έργα δεν έχουν συμβασιοποιηθεί, προκειμένου τα χρήματα αυτά να μεταφερθούν για δράσεις προμηθειών και εξοπλισμού του Τομέα Υγείας.

Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες της «ΚΣ» βρίσκει αντίθετη την Ένωση Περιφερειών Ελλάδος . Πάντως η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι δεν πρόκειται να ακυρωθεί κανένα από τα συμβασιοποιημένα έργα.

Τι λέει η ΕΝΠΕ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας συνεδρίασε σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης, με αντικείμενο τη συμμετοχή των Περιφερειών στην υλοποίηση των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας Convid19.

Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο Τύπου από την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΝΠΕ δήλωσε ρητώς ότι είναι αποφασισμένο να στηρίξει με κάθε πρόσφορο μέσο την εθνική προσπάθεια για την αντιμετώπιση τόσο της υγειονομικής κρίσης, όσο και των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού.
Οι Περιφέρειες της χώρας αποφάσισαν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση και αυτής της κρίσης, όπως ήδη κάνουν από την πρώτη στιγμή, με πνεύμα συνεργασίας και συνεννόησης με την Κυβέρνηση και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Σχετικά με τη συμβολή των Περιφερειακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ στην εθνική προσπάθεια αντιμετώπισης της κρίσης και στο πλαίσιο της κάλυψης χρηματοδοτικών αναγκών για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, η θέση και των 13 Περιφερειών της χώρας είναι η ακόλουθη:

-Θεωρούμε ότι η προτεινόμενη διαδικασία από το Υπουργείο Ανάπτυξης, στην ουσία «παγώνει» την πρόοδο των ενταγμένων δράσεων και κατ’ επέκταση των Προγραμμάτων και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τις Περιφέρειες, γιατί δημιουργεί τον κίνδυνο απώλειας πόρων και έργων για τη χώρα. Ενώ και σε επίπεδο νομιμότητας θεωρούμε πως μια τέτοια διαδικασία δεν συνάδει με το Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου της τρέχουσας Προγραμματικής Περιόδου.

Ως εκ τούτου το Δ.Σ. της ΕΝΠΕ προτείνει:

1) Τη συνέχιση της υλοποίησης των Περιφερειακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ ως έχουν, χωρίς καμία αναστολή σε εντάξεις νέων έργων, έκδοση νέων προσκλήσεων και δημοπράτηση ενταγμένων έργων.

2) Την έγκριση υπερδέσμευσης ανά Περιφερειακό Πρόγραμμα σε ύψος που θα καλύπτει τις οριζόντιες ανάγκες για την αντιμετώπιση της κρίσης, όταν οριστικοποιηθούν από πλευράς της Κυβέρνησης.

3) Την αναμόρφωση των Προγραμμάτων στις αρχές του 2021 με μεταφορά δράσεων στην επόμενη Προγραμματική Περίοδο 2021 – 2027, έτσι ώστε και οι πόροι της τρέχουσας Προγραμματικής Περιόδου του ΕΣΠΑ να αξιοποιηθούν στο έπακρο.

Θεωρούμε ότι με την πρόταση αυτή εξασφαλίζεται τόσο η ανταπόκριση και η συμβολή των Περιφερειών στην κάλυψη χρηματοδοτικών αναγκών για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού, όσο και το απρόσκοπτο κλείσιμο αυτής της Προγραμματικής Περιόδου και η έναρξη της επόμενης, χωρίς να υπάρχει κίνδυνος απώλειας πόρων για τη χώρα μας.

Τέλος έχουμε ζητήσει από τους αρμόδιους Υπουργούς την πραγματοποίηση τηλεδιάσκεψης εντός της επόμενης εβδομάδας για ζητήματα που αφορούν στη χρηματοδότηση των Περιφερειών, μετά τα νέα δεδομένα.

Η Πανδημία φέρνει νέα δεδομένα
Τα επιχειρησιακά προγράμματα που «τρέχουν» θα αναμορφωθούν στο σύνολό τους, προκειμένου να προσαρμοστούν στα δεδομένα που θέτει η πανδημία και όσα έργα είχαν προγραμματιστεί από περιφέρειες και δήμους, αλλά δεν έχουν συμβασιοποιηθεί, κατά πάσα πιθανότητα θα μεταφερθούν σε μελλοντικό χρόνο, ίσως και στην επόμενη προγραμματική περίοδο. Το γεγονός αποτυπώνεται σε εξαιρετικώς επείγουσα Επιστολή του Υφυπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Ι.Τσακίρη, και του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων & ΕΣΠΑ, Δ.Σκάλκου προς τις 13 Περιφέρειες της χώρας. Η Επιστολή έχει μείζονα σημασία και για τα έργα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με το περιεχόμενό της να είναι αποκαλυπτικό για το τι μέλλει γενέσθαι, ιδίως όσον αφορά τις ανατροπές στα μη συμβασιοποιημένα έργα. Η 10η Απριλίου τίθεται ως καταληκτική προθεσμία για τις δράσεις που δεν έχουν ακόμα συμβασιοποιηθεί, αλλά υπάρχουν “επαρκείς λόγοι άμεσης προώθησής τους”. Αυτές θα πρέπει να γνωστοποιηθούν στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Επενδύσεων & ΕΣΠΑ, προκειμένου να λάβουν σύμφωνη γνώμη.

Η ανατροπή του ΕΣΠΑ

Η ανατροπή του ΕΣΠΑ στη χώρα μας γίνεται στο πλαίσιο της απόφασης της Κομισιόν για τροποποίηση των κανονισμών και για μεγαλύτερη ευελιξία στη διαχείριση των κοινοτικών κονδυλίων, ώστε αυτά να αξιοποιηθούν ως το ανάχωμα στις οικονομικές επιπτώσεις από την πανδημία του κορωνοϊού. Είναι προφανές ότι το σύνολο των διαθέσιμων χρημάτων θα διατεθούν για δράσεις ενίσχυσης της οικονομίας που πλήττεται από τον κορωνοϊό. Δηλαδή σε στοχευμένα προγράμματα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και της εργασίας, προκειμένου να επανεκκινήσει η οικονομία με την έξοδο από την υγειονομική κρίση.
Ο υφιστάμενος σχεδιασμός ανατράπηκε πλήρως και μια σειρά από έργα, που προγραμματίστηκαν για την τρέχουσα προγραμματική περίοδο (2014-2020), με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2023, δεν θα συμβασιοποιηθούν και δεν θα χρηματοδοτηθούν, άρα μετατίθεται η υλοποίησή τους για μεταγενέστερο χρόνο. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι το συνολικό ποσό που μπορεί να συγκεντρώσει για να διαθέσει αμέσως μετά το τέλος της υγειονομικής κρίσης στην αγορά είναι 8 δισεκατομμύρια ευρώ. Τα χρήματα αυτά θα αξιοποιηθούν σε δράσεις, που συμφωνούν αυτή την περίοδο κυβέρνηση και Αυτοδιοίκηση.

Αναλυτικά η επιστολή του Υπουργείου Ανάπτυξης

Στις 7 Απριλίου 2020 το Υπ.Ανάπτυξης & Επενδύσεων έστειλε προς τις 13 Περιφέρειες της χώρας, την εξής επιστολή με τον χαρακτηρισμό «εξαιρετικά επείγον», με την 10η Απριλίου 2020 (δηλαδή σήμερα) να τίθεται ως καταληκτική ημερομηνία για απάντηση. Η επιστολή έχει ως εξής:
Το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, από την πρώτη στιγμή στο πλαίσιο των πολιτικών της αντιμετώπισης των δυσμενών οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων της νόσου covid-19, σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία, προχώρησε στην απαιτούμενη προετοιμασία, προκειμένου να διαμορφωθεί επαρκές πλέγμα δράσεων, καθώς και για την εξασφάλιση της αναγκαίας χρηματοδότησής τους.
Ενδεικτικά αναφέρουμε:
-Υποβλήθηκε και εγκρίθηκε άμεσα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το πρώτο σχέδιο Κρατικών Ενισχύσεων συνολικού ύψους 2 δισ. Ευρώ, το οποίο αφορά στην παροχή εγγυήσεων σε δάνεια και κεφάλαιο κίνησης, μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, σε επιχειρήσεις όλων σχεδόν των κλάδων.
-Σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ολοκληρώθηκαν οι διαχειριστικές ενέργειες για την ενεργοποίηση του
Ειδικού Προγράμματος τηλεκατάρτισης με πιστοποίηση για επιστήμονες πληττόμενους από τον COVID-19 που εντάσσονται στους σε 6 βασικούς επιστημονικούς κλάδους της χώρας βάσει ΚΑΔ, συνολικού π/υ 193 εκ. Ευρώ.
-Σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας ολοκληρώθηκαν οι διαχειριστικές ενέργειες για την δημιουργία δικτύου νοσηλευτών για κατ’ οίκον υπηρεσίες νοσηλευτικής φροντίδας και λήψη δειγμάτων βιολογικού υλικού από άτομα – πιθανά κρούσματα κορονοϊού (Κινητές Μονάδες), συνολικού π/υ 10,8 εκ. Ευρώ.
-Επιπρόσθετες δράσεις στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων σημαντικού προϋπολογισμού πρόκειται να ενεργοποιηθούν άμεσα, όπως δράσεις οικονομικής ενίσχυσης των αυτοαπασχολούμενων.
Το πλέγμα των οριζόντιων αυτών δράσεων καλύπτει το σύνολο της επικράτειας και αντιμετωπίζει σε μεγάλο βαθμό το σύνολο των κλάδων και τομέων πολιτικής που έχουν πληγεί από την πανδημία.

H E.E προχωρά σε τροποποίηση Κανονισμών

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνεργασία με τα Κράτη-Μέλη, προχωρά σε νέα τροποποίηση των Κανονισμών, προκειμένου να παράσχει μεγαλύτερη ευελιξία στη διαχείριση των διαθέσιμων πόρων των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων (ΕΔΕΤ) ώστε αυτοί να κατευθυνθούν και να αξιοποιηθούν για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων του covid-19. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία ΟΠΣ, το ύψος των μη συμβασιοποιημένων πόρων ανέρχεται στο ποσό των 8 δισ. Ευρώ περίπου. Η αξιοποίηση της ευελιξίας αυτής και η στοχευμένη ανακατανομή των αναξιοποίητων έως σήμερα πόρων για τη χρηματοδότηση με τη συμβολή των συγχρηματοδοτούμενων πιστώσεων όσο το δυνατόν περισσότερων εκ των παραπάνω οριζόντιων αναγκών και νέων πρωτοβουλιών, τίθεται ως απόλυτη προτεραιότητα.

Τι ζητάει το Υπουργείο από τις Περιφέρειες

Σε αυτό το πλαίσιο και σε ότι αφορά στα Ε.Π. του ΕΣΠΑ, παρακαλούμε για τη συνεργασία σας ως προς τα παρακάτω:
1. Οι δράσεις που έχουν ξεκινήσει και υλοποιούνται (συμβασιοποιημένα έργα) θα πρέπει να συνεχιστούν με το μέγιστο δυνατό ρυθμό υλοποίησης προκειμένου να εξασφαλιστεί η εμπρόθεσμη ολοκλήρωσή τους εντός της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου και να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή απορρόφηση των πιστώσεων για το τρέχον έτος 2020.
2. Οι δράσεις που δεν έχουν ακόμα συμβασιοποιηθεί αλλά υπάρχουν επαρκείς λόγοι άμεσης προώθησής τους, θα πρέπει να γνωστοποιηθούν στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ με κοινοποίηση στην Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού της Εφαρμογής (ΕΥΣΕ) προκειμένου να λάβουν σύμφωνη γνώμη. Ο προγραμματισμός εξειδικεύσεων, προσκλήσεων, εντάξεων κλπ για τέτοιες δράσεις, και εφόσον αυτές αποτελούν ανελαστικές υποχρεώσεις/δεσμεύσεις θα πρέπει να αποσταλούν ηλεκτρονικά έως την Παρασκευή 10/4/2020 στην ηλεκτρονική δ/νσηhellaskps@mnec.gr και στο scos@mnec.gr (ΕΥΣΕ). Έως την ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτής δεν θα εγκρίνονται νέες εξειδικεύσεις και δεν θα εκδίδονται νέες προσκλήσεις και νέες αποφάσεις ένταξης, εφόσον αυτές δεν σχετίζονται με τις προαναφερθείσες οριζόντιες δράσεις αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας.

Εξοπλισμός του Τομέα Υγείας
Οι νέες σχεδιαζόμενες δράσεις προμηθειών και εξοπλισμού του Τομέα Υγείας, πρέπει να αφορούν αποκλειστικά την πανδημία και όχι ευρύτερες ανάγκες, ενώ προκειμένου να εξασφαλιστεί ο κεντρικός συντονισμός, και ιδανικά αν είναι εφικτό η κεντρική προμήθεια, απαιτείται κάθε τέτοια δράση να προωθείται μόνο με προηγούμενη συνεργασία και σύμφωνη γνώμη του αρμόδιου Υπουργείου Υγείας.
Από την πλευρά μας θέλουμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων θα παράσχουν κάθε δυνατή συνεργασία προς επίτευξη του κοινού μας στόχο.

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!