Quantcast
SLIDERΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΤΟΠΙΚΑ

Η “ακτινογραφία”των αυτοδιοικητικών εκλογών σε Ιόνια & Κέρκυρα

Δύο στους εκατό πολίτες της χώρας διεκδικούν την εκλογή τους στις  αυτοδιοικητικές εκλογές της Κυριακής 8 Οκτωβρίου 2023, καθώς στην ηλεκτρονική πύλη του υπουργείου Εσωτερικών, δήλωσαν συμμετοχή 151.766 υποψήφιοι, αριθμός που αντιστοιχεί σχεδόν στο 2% των Ελλήνων πολιτών που ζουν στη χώρα, σύμφωνα με Έρευνα της ΕΕΤΑΑ

 Στην Π.Ε. Κέρκυρας οι υποψήφιοι στους Δημοτικούς και Περιφερειακούς συνδυασμούς εκτιμώνται περίπου στις 2.500.

 Η ακτινογραφία στα νησιά του Ιονίου

Να σημειωθεί ότι τα νησιά του Ιονίου έχουν  11 Δήμους και στις δημοτικές εκλογές έχουν θέσει υποψηφιότητα  40 συνδυασμοί με επικεφαλής 38 Άνδρες και δύο Γυναίκες. Τις συνολικά 253 έδρες των δημοτικών συμβουλίων διεκδικούν 1.940 υποψήφιοι, ενώ άλλοι 4.029 έχουν θέσει υποψηφιότητα για τα τοπικά συμβούλια. Για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων οι υποψήφιοι Περιφερειάρχες είναι έξι, ενώ σε 503 ανέρχονται οι υποψήφιοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι.

 Ο αριθμός των εκλογέων

Στην Π.Ε Κέρκυρας ο αριθμός των εκλογέων ανέρχεται σε 105.342 (51.295 Άνδρες & 54.047 Γυναίκες). Από αυτούς 4.197 είναι νέοι εκλογείς (2.156 Άνδρες-2.041 Γυναίκες)Ειδικότερα στον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων δικαίωμα ψήφου έχουν 64.391 (30.789 Άνδρες-33.602 Γυναίκες). Στη Βόρεια Κέρκυρα 19.396 (9.634 Άνδρες-9.762 Γυναίκες). Στη Νότια Κέρκυρα 19.026 (9.645 Άνδρες-9.381 Γυναίκες) & Παξούς 2.529 (1.227 Άνδρες-1.302 Γυναίκες).

 Οι Συνδυασμοί της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων

ΙΟΝΙΟ ΔΥΝΑΤΑ κάθε νησί ψηλά με επικεφαλής την Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου

ΙΟΝΙΑ ΕΠΟΧΗ με επικεφαλής τον Γιάννη Τρεπεκλή

ΑΝΑΣΑ με επικεφαλής τον Θεόδωρο Γαλιατσάτο

ΜΕΝΟΥΜΕ ΙΟΝΙΟ με επικεφαλής την Μαρία Δρυ

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ (ΛΑΣΥ) με επικεφαλής την Αλεξάνδρα Μπαλού

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΑ ΙΟΝΙΑ με επικεφαλής τον Γιώργο Ραιδεστινό

 

Οι Συνδυασμοί για τον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων

ΚΕΡΚΥΡΑΙΩΝ ΔΗΜΟΣ-ΚΕΡΚΥΡΑ 2028 με επικεφαλής την Μερόπη Υδραίου

ΕΞΑΡΧΗΣ με επικεφαλής τον Στέφανο Πουλημένο

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ (ΛΑΣΥ) με επικεφαλής τον Γιάννη Μπορμπότη

ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΡΟΤΑ με επικεφαλής τον Τάκη Μεταλληνό

ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ με επικεφαλής τον Γιώργο Καρύδη

 

Οι συνδυασμοί στο Δήμο Βόρειας Κέρκυρας

ΑλλάΖΕΙ η Βόρεια Κέρκυρα-ΔΥΝΑΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ με επικεφαλής τον Γιώργο Μαχειμάρη

ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ για τον ΔΗΜΟ Β.ΚΕΡΚΥΡΑΣ με επικεφαλής τον Σπύρο Βάρελη

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ (ΛΑΣΥ) με επικεφαλής τον Κώστα Ρούσσινο

 

Οι συνδυασμοί στο Δήμο Νότιας Κέρκυρας

ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΝΟΤΙΑΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ με επικεφαλής τον Κώστα Λέσση

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΤΟ (ΔΗΜΟΣΥΝ) με επικεφαλής τον Νίκο Γκούση

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ (ΛΑΣΥ) με επικεφαλής τον Σταμάτη Πελάη

ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΤΟ με επικεφαλής τον Βασίλη Χειμαριώτη

ΝΕΑ ΑΡΧΗ για τη ΝΟΤΙΑ ΚΕΡΚΥΡΑ με επικεφαλής τον Αλέξανδρο Αλεξάκη

 

Οι συνδυασμοί για το Δήμο Παξών

ΠΑΞΙΝΟΙ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ με επικεφαλής τον Σπύρο Βλαχόπουλο

ΠΟΛΙΤΕΣ με ΟΡΑΜΑ με επικεφαλής τον Μανώλη Βλαχόπουλο

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ (ΛΑΣΥ) με επικεφαλής την Λαΐζα Αντίοχου.

 

Οι έδρες σε Δήμους & Περιφέρεια

ΔΗΜΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ-ΔΙΑΠΟΝΤΙΩΝ

Ο  Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας έχει 39 έδρες δημοτικών συμβούλων, 10 μονοεδρικές τοπικές κοινότητες, 29 τριεδρικές τοπικές κοινότητες, έξι πενταεδρικές και μία ενδεκαμελή. Συνολικά εκλέγονται 161 δημοτικοί & τοπικοί σύμβουλοι. ΟΙ έδρες του Δημοτικού Συμβουλίου κατανέμονται ως εξής στις Δημοτικές Ενότητες: 22 για Κερκυραίων, 1 Ερείκουσα, 1 ΟθωνοΊ, 1 Μαθράκι, 5 Αχιλλείων, 4 Παρελίων, 3 Φαιάκων, 2 Παλαιοκαστριτών . Ο νικητής των εκλογών καταλαμβάνει 23 έδρες και οι υπόλοιπες παρατάξεις 16

 

ΔΗΜΟΣ ΝΟΤΙΑΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

Το Δημοτικό Συμβούλιο αριθμεί 25 μέλη. Υπάρχουν 19 δημοτικές ή τοπικές κοινότητες εκ των οποίων 3 μονοεδρικές, 16 τριεδρικές και μία πενταεδρική. Οι έδρες του Δημοτικού Συμβουλίου κατανέμνονται ως εξής ανά Δημοτική Ενότητα: 10 στη Δ.Ε Λευκιμμαίων, 8 Μελιτειέων & 7 Κορισσίων. Ο νικητής καταλαμβάνει 15 έδρες και οι υπόλοιπες παρατάξεις 10.

 

ΔΗΜΟΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

Το Δημοτικό Συμβούλιο αριθμεί 25 μέλη. Υπάρχουν 38 τοπικές κοινότητες (14 μονοεδρικές και 24 τριεδρικές. Οι έδρες του Δημοτικού Συμβουλίου κατανέμονται ως εξής στις Δημοτικές Ενότητες: 10 Εσπερίων, 8 Θιναλίου, 4 Αγ. Γεωργίου και 3 Κασσωπαίων. Ο νικητής καταλαμβάνει 15 έδρες και οι υπόλοιπες παρατάξεις 10.

 

ΔΗΜΟΣ ΠΑΞΩΝ

Το Δημοτικό Συμβούλιο αριθμεί 15 μέλη. Υπάρχουν 4 τοπικές κοινότητες, όλες τριεδρικές. Να σημειωθεί ότι στους Παξούς υπάρχει μόνο μία Δημοτική Ενότητα, στην οποία αντιστοιχούν όλες οι έδρες του Δημοτικού Συμβουλίου.

 

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων αποτελείται από 35 έδρες, οι οποίες κατανέμονται ανά Περιφερειακή Ενότητα, ως εξής: ΠΕ ΚΕΡΚΥΡΑΣ 17 έδρες, ΠΕ ΖΑΚΥΝΘΟΥ 7 έδρες, ΠΕ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ 6 έδρες. ΙΘΑΚΗ 1 έδρα και ΠΕ ΛΕΥΚΑΔΑΣ 4 έδρες. Ο συνδυασμός, που θα επικρατήσει στις εκλογές θα κερδίσει τα τρία πέμπτα του συνόλου των εδρών, δηλαδή συνολικά 21 έδρες και όλοι οι άλλοι  συνδυασμοί (της αντιπολίτευσης) τα υπόλοιπα δύο πέμπτα, δηλαδή 14 έδρες.

 

Η εικόνα των  υποψηφίων σε όλη τη χώρα

Απάτηση στο ερώτημα «μα πόσοι κατεβαίνουν στις εκλογές», δίνουν τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, σύμφωνα με τα οποία 151.766 πολίτες θα δώσουν τη «μάχη» του σταυρού στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου. Οι περιφερειακοί συνδυασμοί σε όλη την χώρα είναι 78, ενώ οι δημοτικοί συνδυασμοί φτάνουν τους 1,222. Υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι είναι συνολικά είναι 63,906. Υποψήφιοι δημοτικών κοινοτήτων είναι 80,465 και υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι είναι 7,395. Σε ό,τι αφορά στην αναλογία ανά φύλο, άνδρες είναι το 59,07% και γυναίκες το 40,93%, που είναι οριακά πάνω από την υποχρεωτική ποσόστωση που προβλέπει η νομοθεσία. Από τους συνδυασμούς που θα συμμετάσχουν στις εκλογές της Κυριακής, τον δημαρχιακό θώκο των 332 δήμων, ως επικεφαλής παράταξης, διεκδικούν 1.047 άνδρες και μόλις 164 γυναίκες , δηλαδή 13,5% του συνόλου.  Στις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, το 2019, γυναίκες υποψήφιοι δήμαρχοι ήταν 176 (ποσοστό 10,8% επί των υποψηφίων), από τις όποιες εκλέχθηκαν οι 18 (ποσοστό 5,4% επί των εκλεγέντων), ενώ στις δημοτικές εκλογές του 2014 υπήρχαν 153 υποψήφιες γυναίκες (ποσοστό 10,6%) και εκλέχθηκαν οι 15.

Στις περιφέρειες είναι αντίστοιχη η εικόνα  καθώς από τους 78  συνδυασμούς , θέση περιφερειάρχη διεκδικούν 67 άνδρες και μόλις 11 γυναίκες (ποσοστό 14,1%).

Στις περιφερειακές εκλογές του 2019 συμμετείχαν 102 συνδυασμοί. Από αυτούς επικεφαλής γένους θηλυκού είχαν οι 11 (ποσοστό 10,8%) και εξελέγη μόνο μία: η Ρόδη Κράτσα στα Ιόνια Νησιά. Το 2014 από τους 104 περιφερειακούς συνδυασμούς άρωμα γυναίκας στην κορυφή του ψηφοδελτίου είχαν οι 17, από τους οποίες επικράτησαν οι δύο: της Ρένας Δούρου στην Αττική και της Χριστιάνας Καλογήρου στο Βόρειο Αιγαίο.

 

Γυναίκα 102 ετών, η  μεγαλύτερη υποψήφια δημοτική σύμβουλος 

Από την επεξεργασία των στοιχείων προκύπτει επίσης ότι η ενασχόληση με τα κοινά δεν επηρεάζεται από την ηλικία του ανθρώπου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η εμβληματική 102χρονη Άννα Κατσούλη, την ΕΑΜίτισσα νηπιαγωγό που μετά την απελευθέρωση ήταν υπεύθυνη στον σύλλογο γυναικών Πειραιά και η οποία σήμερα καταλαμβάνει τιμητική θέση υποψήφιας δημοτικής συμβούλου στο δήμο Πειραιά με τον συνδυασμό  ΑλλάΖΟΥΜΕ τον Πειραιά για Όλους και Όλες – Γιώργος Γαβρίλης».

Στους όμορους μεσσηνιακούς δήμους Οιχαλίας και Τριφυλίας σταυρό από τους συμπολίτες τους διεκδικούν δύο υποψήφιοι 98 ετών, ενώ σε ψηφοδέλτια παρατάξεων της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του δήμου Θεσσαλονίκης συμμετέχουν και δύο υποψήφιοι 96 ετών έκαστος.

Στα αξιοσημείωτα των φετινών εκλογικών αναμετρήσεων είναι και το γεγονός ότι  έξι δήμαρχοι δεν χρειάζεται να αναλωθούν σε προεκλογικές δραστηριότητες ή να αγωνιούν για το αποτέλεσμα της κάλπης, καθώς έχουν εξασφαλισμένη την επανεκλογή τους ως μοναδικοί υποψήφιοι.

Πρόκειται για τους δημάρχους:

Τοπείρου, Θωμάς Μίχογλου, ο οποίος εκλέχθηκε για πρώτη φορά το 2019,

Ηρωικής Νήσου Ψαρών Κωνσταντίνος Βρατσάνος, ο οποίος θα επανεκλεγεί για τέταρτη φορά,

Ιητών Γκίκας Γκίκας, που εκλέχθηκε δήμαρχος το 2019,

Σικίνου Βασίλης Μαράκης, ο οποίος θα επανεκλεγεί για τρίτη θητεία, ενώ ήταν ο μόνος υποψήφιος και το 2019,

Λειψών Φώτης Μάγγος, ο οποίος θα θητεύσει ως δήμαρχος για τρίτη θητεία, όλες χωρίς αντίπαλο και

Αντιπάρου Αναστάσιος Φαρούπος, επίσης αιρετός για τρίτη θητεία.

 

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!