Quantcast
ΚΟΙΝΩΝΙΑΤΟΠΙΚΑ

Η απάντηση Κεραμέως για τη στέγη Νηπιαγωγείου & παιδικού σταθμού Περιβολίου Κέρκυρας

Απάντηση στην ερώτηση Βελόπουλου που αφορά στην υπό κατάρρευση στέγη του Νηπιαγωγείου και παιδικού σταθμού Περιβολίου, έδωσε η υπουργός Νίκη Κεραμέως στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Ουσιαστικά, η υπουργός δήλωσε πως η αρμοδιότητα της σχολικής στέγης είναι ευθύνη της τοπικής αυτοδιοίκησης άρα των δήμων, και πως το υπουργείο έχει έναν επιτελικό ρόλο.

 

Η απάντηση Κεραμέως

«Απάντηση στην Ερώτηση με αριθμ. πρωτ. 1475/25-11-2021»

Σε απάντηση του ανωτέρω Μέσου Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, κάνουμε γνωστά τα ακόλουθα:

Η μέριμνα για την ανέγερση των σχολικών κτηρίων, την επισκευή, συντήρηση και τη βελτίωση των υποδομών των σχολικών μονάδων εμπίπτει στις αρμοδιότητες των Δήμων βάσει των άρθρων 75 παρ. Ι τομέας ΣΤ’ του Ν.3463/2006, ΦΕΚ 114/Α’ και 94 παρ. 4 του Ν. 3852/20W, ΦΕΚ 87/Α’. Παράλληλα, δυνάμει των διατάξεων του άρθρου 132 του Ν.4199/2013, ΦΕΚ 216/Α’ και της Διαπιστωτικής Πράξης αριθμ. Δ16γ/05/483/Γ/2013, ΦΕΚ 2856/Β’, η εταιρεία «Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.» (ΚΤΥΠ Α.Ε.), ως εκπληρούσα τους σκοπούς της συγχωνευόμενης εταιρείας «ΟΣΚ Α.Ε.» στον κλάδο των εκπαιδευτικών δομών, έχει ως συντρέχουσα αρμοδιότητα την υλοποίηση έργων σχολικής στέγης.

Ο ρόλος του Υ.ΠΑΙ.Θ., αναφορικά με τη σχολική στέγη, είναι επιτελικός, με τον καθορισμό των προδιαγραφών των χώρων ως προς το είδος, τον αριθμό και το μέγεθος αυτών που αποτυπώνονται στο εκάστοτε κτηριολογικό πρόγραμμα.

Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΝΙΚΗ ΚΕΡΑΜΕΩΣ

Η ερώτηση Κ. Βελόπουλου

«Σε κίνδυνο μαθητές και εκπαιδευτικοί στα υπό κατάρρευση κτήρια του Παιδικού Σταθμού και του Νηπιαγωγείου, του Περιβολίου, της Κέρκυρας»

Κυρία και κύριε Υπουργοί,

Σύμφωνα με ενημέρωση από κατοίκους της τοπικής κοινωνίας του Περιβολίου, του Δήμου της Νότιας Κέρκυρας, σε άθλια κατάσταση βρίσκονται το κτήριο, οι εσωτερικοί και οι περιβάλλοντες χώροι του Παιδικού Σταθμού και του Νηπιαγωγείου της Κοινότητας. Ο επισκέπτης στους χώρους αυτούς, πραγματικά, θα αντικρίσει εικόνες ντροπής. Οι περιγραφές που ακολουθούν, θυμίζουν περισσότερο σωφρονιστικό ίδρυμα αφρικανικής χώρας, παρά σχολική Μονάδα της ευρωπαϊκής ηπείρου. Εισερχόμενος ο επισκέπτης στο προαύλιο, θα αντικρίσει την άβαφη και σκουριασμένη πόρτα να είναι τυλιγμένη με ένα δίχτυ για λόγους ασφαλείας. Στην ίδια κατάσταση βρίσκονται τα κάγκελα, τα παγκάκια και το κιόσκι του προαυλίου. Ο προαύλιος χώρος είναι καλυμμένος με χαλίκι αντί τεχνητού χλοοτάπητα, όπως υπαγορεύουν οι νέες προδιαγραφές, με ελάχιστα παιχνίδια για τους μικρούς μαθητές. Πλησιάζοντας προς το σχολικό κτήριο, θα δει ο επισκέπτης, στα πλάγια του κτηρίου, υδρορροή σπασμένη και στο πίσω μέρος, βρύση να έχει διαρροή. Οι εικόνες χειροτερεύουν, μπαίνοντας εντός του κτηρίου, όπου παρατηρούνται στην στέγη σπασμένα κεραμίδια, με αποτέλεσμα να υπάρχει διαρροή ομβρίων υδάτων και έντονη οσμή μούχλας σε όλο τον σχολικό χώρο. Σχεδόν το σύνολο των τοίχων του εν λόγω σχολικού κτηρίου είναι άβαφοι και σε εξαιρετικά κακή κατάσταση. Η διαρροή και η υγρασία έχουν διαβρώσει στέγη και τοίχους, συνθέτοντας μια επικίνδυνη για εκπαιδευτικούς και μαθητές κατάσταση, αφού, συχνά, προκαλείται και αποκόλληση σοβάδων. Τα κουφώματα του κτηρίου είναι, πλέον, σε κάκιστη κατάσταση και χρειάζονται ολική αντικατάσταση, ενώ το ξύλινο πάτωμα, λόγω της μακράς από χρονική άποψη χρήσης, έχει διαβρωθεί και έχει τρύπες σε πολλά σημεία. Τα υδραυλικά του κτηρίου δεν αποτελούν εξαίρεση στον κανόνα. Σε αρκετά σημεία υπάρχουν διαρροές, σιφώνια βουλωμένα, βρύσες που στάζουν, καζανάκια τουαλέτας που δεν λειτουργούν, ενώ, τα σώματα θέρμανσης είναι σκουριασμένα και υπολειτουργούν. Στην κουζίνα, δε, του παιδικού σταθμού η κατάσταση, όχι μόνο είναι απαράδεκτη, αλλά και άκρως επικίνδυνη για το προσωπικό και για τους μαθητές, αφού πέφτουν συχνά στο δάπεδο μεγάλα και βαριά κομμάτια σοβά. Από την υγρασία τα ντουλάπια κουζίνας είναι σαπισμένα. Κάτω από τον νεροχύτη που στάζει, θα αντικρίσει, κανείς, κουβά για να συγκεντρώνονται τα νερά, ενώ τα σκεύη κουζίνας, όπως τα ταψιά, τα τσουκάλια κτλ, είναι τα περισσότερα σκουριασμένα και ακατάλληλα προς χρήση. Οι ανωτέρω εικόνες αθλιότητας ενισχύονται ακόμη περισσότερο από τον υπολειτουργούντα λέβητα, από την έλλειψη εσωτερικής πυροσβεστικής φωλέας και από τον φωτισμό του Νηπιαγωγείου, που λειτουργεί μερικώς. Θα ήταν, επίσης, πολυτέλεια, μέσα σε αυτό το χάος, να παρατηρήσει κανείς την έλλειψη πλυντηρίου πιάτων ή την απουσία κασετοφώνου ή «CD player» για αναπαραγωγή παιδικών τραγουδιών, που τόσο ανάγκη έχουν τα παιδιά.

Τα παραπάνω είναι μερικά από όσα θα δει ο επισκέπτης στην εν λόγω σχολική Μονάδα. Είναι κρίμα, που εν έτει 2021, δυστυχώς, υπάρχουν εκπαιδευτικές συνθήκες σαν αυτές που περιγράφηκαν παραπάνω. Αν θέλουμε ακόμη να θεωρούμαστε κοινωνικής αντίληψης Κράτος Πρόνοιας και Δικαίου, η Πολιτεία έχει καθήκον να επιδείξει την προσήκουσα ευαισθησία της αρμόδιας πολιτικής ηγεσίας της, με το να παρέμβει και να φροντίσει για την αποκατάσταση των ως άνω ζημιών ή ανεπαρκειών αλλά και για την βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας των σχολικών κτηρίων του Παιδικού Σταθμού και του Νηπιαγωγείου της Κοινότητας του Περιβολίου, του Δήμου Νότιας Κέρκυρας.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

  1. Προτίθεσθε να παρέμβετε καταλλήλως, στο μέτρο της δικαιοδοσίας που σας αναλογεί, προκειμένου να εξασφαλιστούν η αμεσότερη δυνατή επισκευή και η συντήρηση των σχολικών κτηρίων του Παιδικού Σταθμού και του Νηπιαγωγείου, της Κοινότητας Περιβολίου, του Δήμου Νότιας Κέρκυρας;
  2. Προτίθεσθε να λάβετε, όσο πιο άμεσα, την κατάλληλη μέριμνα, προκειμένου να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη και μη διακοπτόμενη φοίτηση των ως άνω μικρών μαθητών σε άλλο κτήριο του εν λόγω Δήμου, φροντίζοντας παράλληλα και την ασφαλή σχολική μετακίνησή τους για όσο διάστημα διαρκέσουν οι εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης των παλιών σχολικών κτηρίων του Παιδικού Σταθμού και του Νηπιαγωγείου, της Κοινότητας Περιβολίου, του Δήμου Νότιας Κέρκυρας;

Ο ερωτών Βουλευτής ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!