Quantcast
SLIDERΠΟΛΙΤΙΚΗΤΟΠΙΚΑ

Η απάντηση της Περιφέρειας σε ΛΑ.ΣΥ. για τη μόλυνση στο Τεμπλόνι (audio)

Aπάντηση σε σχετική ερώτηση της ΛΑΣΥ ΙΝ  και της επικεφαλής  Αλεξάνδρας Μπαλού για τις πρόσφατες καταγγελίες μόλυνσης στο Τεμπλόνι, έδωσαν στο σημερινό περιφερειακό συμβούλιο που συνεδριάζει με τηλεδιάσκεψη, η περιφερειάρχης Ρ. Κράτσα και ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Σπ. Ιωάννου.

Σε γενικές γραμμές τονίστηκε ότι ασφαλή αποτελέσματα μπορούν να εξαχθούν μόνο μετά τις μετρήσεις και αναλύσεις του ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΥ στον οποίο η ΠΙΝ έχει απευθυνθεί για το συγκεκριμένο θέμα.

H προστασία της δημόσιας υγείας, του περιβάλλοντος, της βιοποικιλότητας και των οικοσυστημάτων της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, αποτελεί μια από τις βασικές προτεραιότητες της Περιφερειακής Αρχής, από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων της”, υπογράμμισε ο Αντιπεριφερειάρχης. Αρχές της επόμενης εβδομάδας, αναμένεται έγγραφο του ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος”, το οποίο θα  υποδεικνύει απαραίτητα δεδομένα που πρέπει να συλλεγούν, σχετιζόμενα με την καταγραφή πληθυσμιακών δεδομένων της ευρύτερης περιοχής, την καταγραφή των δραστηριοποιούμενων πάσης μορφής και είδους επιχειρήσεων, εντός συγκεκριμένης χιλιομετρικής ακτίνας, εν συνεχεία δε και κατόπιν της παροχής των στοιχείων αυτών, οι πρώτες δειγματοληψίες και αναλύσεις αναμένεται να πραγματοποιηθούν εντός του πρώτου δεκαπενθήμερου του Ιανουαρίου 2021, θα ακολουθήσουν δε το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, οι λοιπές προγραμματισμένες μετρήσεις.

Αναλυτικά:

Η ερώτηση Μπαλού:

Τις τελευταίες μέρες είδαν το φως τις δημοσιότητας αποτελέσματα από μετρήσεις σε λάδι και ελιές στην περιοχή του Τεμπλονίου, όπου ανιχνεύονται βαρέα μέταλλα. Ανεξάρτητα από το γεγονός ότι οι μετρήσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν από ιδιώτες καλλιεργητές και με προσωπική τους πρωτοβουλία δεν χωράει καμία υποτίμηση γιατί:

α) Η κατάσταση αυτή κρύβει σοβαρές πιθανότητες για εκτεταμένη μόλυνση με σοβαρούς κινδύνους για την υγεία όλων των Κερκυραίων αλλά και σοβαρές συνέπειες στην παραγωγή τους. β) Αναφερόμαστε σε μια περιοχή που συντελείται σχεδόν 30 χρόνια ένα περιβαλλοντικό έγκλημα και μέχρι σήμερα αποτελεί εστία ρύπανσης, μόλυνσης της περιοχής και επιβάρυνσης της υγείας των κατοίκων

γ) Πολλές φορές μέχρι σήμερα έχουμε ενημερωθεί από τις ανακοινώσεις και δράσεις του πολιτιστικού συλλόγου της περιοχής για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί ακόμα και σήμερα στο Τεμπλόνι με τη διαχείριση των απορριμμάτων και τους όγκους των δεμάτων και τα στραγγίδια τους. Πραγματικότητα που έχουμε και οι ίδιοι διαπιστώσει και δεν χωράει αμφισβήτηση.

Πρόκειται για ένα σοβαρό θέμα δημόσιας υγείας και μας καθιστά όλους υπεύθυνους για την άμεση λήψη μέτρων τα οποία δεν μπορούν να εξαντλούνται σε πρόστιμα αλλά απαιτούν ουσιαστικές και οριστικές παρεμβάσεις και λύσεις.

ΕΠΕΡΩΤΑΤΑΙ η κα Περιφερειάρχης Τι μέτρα θα πάρει ώστε:

  1. Να γίνει εκτεταμένος έλεγχος από αρμόδιο δημόσιο φορέα στο υπόγειο και επιφανειακό υδροφόρο ορίζοντα, στο έδαφος, στο υπέδαφος καθώς και στην ατμόσφαιρα
  2. Να προσδιοριστεί η αιτία της παρουσίας των βαρέων μετάλλων και η έκταση της μόλυνσης
  3. Να προστατευτούν οι αγρότες της περιοχής αλλά και γενικότερα η αγροτική παραγωγή της Κέρκυρας.
  4. Θα συντονιστεί με το Δήμο Κ. Κέρκυρας ώστε να αντιμετωπιστεί ενιαία το πρόβλημα και να μη συνθλιβεί ανάμεσα στους “αρμόδιους” και “αναρμόδιους”;

 

Η απάντηση ΚΡΑΤΣΑ-ΙΩΑΝΝΟΥ (ηχητικό):

 

 

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!