Quantcast
SLIDERΠΟΛΙΤΙΚΗΤΟΠΙΚΑ

Η Αποκεντρωμένη διόρθωσε το “λάθος” με το ΦΟΔΣΑ 

Ο ΦΟΔΣΑ της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων είναι ο νόμιμος και όχι οι Δημοτικοί, οι οποίοι πρέπει άμεσα να παραδώσουν όλα τα στοιχεία τους.  Με τη νέα αυτή επιστολή, που εκδόθηκε στις 20 Οκτωβρίου 2020,  ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου-Δ. Ελλάδος & Ιονίων Νήσων διορθώνει την προγενέστερη (13/10/20), την οποία έφερε στο φως της δημοσιότητας η «ΚΣ».

Σε εκείνη την επιστολή, η Αποκεντρωμένη ανέφερε προς τον Διαδημοτικό ΦΟΔΣΑ ότι στην παρούσα φάση και μέχρι την ολοκλήρωση των οριζόμενων εκ του νόμου διοικητικών διαδικασιών  νομιμοποιήστε να ασκείται τις αρμοδιότητες, που ασκούσατε πριν το άρθρο 93 ν.4685/2020”.

Η σύσκεψη με τον  ΓΓ Διαχείρισης Αποβλήτων 

Η νέα απόφαση της Αποκεντρωμένης εκδόθηκε την Τρίτη (20/10/20), ενώ την ίδια ημέρα  πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο γραφείο του ΓΓ Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλη Γραφάκου και με την παρουσία της Περιφερειάρχου Ι.Ν και προέδρου του Διαβαθμικού ΦΟΔΣΑ Ρόδης Κράτσα-Τσαγκαροπούλου και του αντιπροέδρου του φορέα και αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος Σπύρου Ιωάννου. Στη σύσκεψη, σύμφωνα με δηλώσεις του αντιπεριφερειάρχη Σπ. Ιωάννου στο corfu tv  «επιβεβαιώθηκε ότι η διαγωνιστική διαδικασία των δυο εργοστασίων Κέρκυρας και Κεφαλονιάς θα προχωρήσει πλέον από τον νέο διαβαθμιδικό ΦΟΔΣΑ με όλες τις διαδικασίες”.

Η Αποκεντρωμένη «δεν τα ήξερε όλα» 

Στην ίδια συνέντευξη, ο κ. Ιωάννου αναφέρθηκε στο έγγραφο της Αποκεντρωμένης, που έδωσε στο φως της δημοσιότητας η «ΚΣ»: Ήταν ένα έγγραφο το οποίο θεωρώ ότι προήλθε από έλλειψη γνώσης των πραγματικών δεδομένων της αποκεντρωμένης διοίκησης όσον αφορά την λειτουργία του νέου Διαβαθμιδικού ΦΟΣΔΑ που έχει σχέση με το νομότυπο της σύστασης του και όλες οι διαδικασίες οι οποίες έχουν ακολουθηθεί και τον καθιστούν πλέον καθολικό διάδοχό και συνεχιστή όλων των διαδικασιών. Αυτό το έγγραφο διορθώθηκε σήμερα με νεότερο σύμφωνα με το οποίο η αποκεντρωμένη διοίκηση τονίζει ότι δεν είχε υπόψη της τα έγγραφα τα οποία είχαν ήδη εκδοθεί και καταχωρηθεί σε υπηρεσίες όπου έπρεπε αυτά να καταχωρηθούν με τα οποία συνιστούν πλέον το νομότυπο της σύστασης και λειτουργίας του νέου διαβαθμιδικού ΦΟΔΣΑ. Κατόπιν θα πρέπει να θεωρείται απολύτως αβάσιμο ο ισχυρισμός ότι η τοπικά υφιστάμενη σύνθεση διαχείρισης θα συνεχίσει τις διαδικασίες.  

Η Κέρκυρα καθυστερεί…

Σύμφωνα με πληροφορίες η Αποκεντρωμένη ζητάει από τον Διαδημοτικό ΦΟΔΣΑ Κέρκυρας να επιταχύνει την ολοκλήρωση των διαδικασιών παράδοσης στον Περιφερειακό ΦΟΔΣΑ, γιατί σύμφωνα με τη νομοθεσία δεν υπάρχει μεταβατική περίοδος. Από τον Διαδημοτικό της Κέρκυρας ζητείται να παραδώσει τα τεύχη δημοπράτησης της ΜΕΑ με πρωτόκολλο παραλαβής παράδοσης. Να ολοκληρώσει την καταγραφή των περιουσιακών στοιχείων του ΦΟΔΣΑ Κέρκυρας. Και τα οικονομικά στοιχεία. Ούτως ώστε ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης να εκδώσει την Διαπιστωτική Πράξη και να μπορέσει ο Περιφερειακός ΦΟΔΣΑ να υλοποιήσει τον οδικό χάρτη, που έχει εκπονηθεί για την λειτουργία του και την τεχνοοικονομική επάρκειά του. 

Οι ενστάσεις του Διαδημοτικού 

Όπως είχε αναφερθεί στην επιστολή της προέδρου του Διαδημοτικού ΦΟΔΣΑ και δημάρχου Κεντρικής Κέρκυρας Μ. Υδραίου, προς την Αποκεντρωμένη:  Ήδη τρέχουν διαδικασίες, που δεν χωράνε αναβολή, όπως ο διαγωνισμός για την φύλαξη του ΧΥΤΑ Τεμπλονίου. Η προκήρυξη για ενισχυτικό μηχάνημα στο έργο του Βιολογικού καθαρισμού για την επεξεργασία ακόμα και σε περιπτώσεις βροχόπτωσης. Εγκρίσεις και αδειοδοτήσεις για το νέο ΧΥΤΥ. Μελέτη πυρασφάλειας κ.α. Επεξεργασία για τα δεματοποιημένα. Λειτουργίες τις οποίες δεν μπορεί να κάνει ο Περιφερειακός, αφού ακόμα δεν έχει Υπηρεσίες.  

Τι προβλέπει η νομοθεσία 

Οι Ειδικοί Περιφερειακοί Διαβαθμιδικοί ΦΟΔΣΑ (Ιονίων Νήσων & Ν. Αιγαίου) καθίστανται καθολικοί διάδοχοι σε όλη την κινητή και ακίνητη περιουσία των λειτουργούντων ΦΟΔΣΑ σε κάθε μία από τις δύο ως άνω Περιφέρειες, καθώς και των εγκαταστάσεων υγειονομικής ταφής αποβλήτων, μονάδων επεξεργασίας αποβλήτων συμπεριλαμβανομένων των βιοαποβλήτων και λοιπών εγκαταστάσεων διαχείρισης αστικών στερεών αποβλήτων των Δήμων μελών τους, ενώ υπεισέρχονται αυτοδικαίως σε όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των λειτουργούντων ΦΟΔΣΑ, συμπεριλαμβανομένων και τυχόν συμβάσεων έργου. Εξαιρούνται οι εγκαταστάσεις και ο εξοπλισμός που εξυπηρετούν τις ανάγκες συλλογής και μεταφοράς των στερεών αποβλήτων. . Το μόνιμο προσωπικό των λειτουργούντων ΦΟΔΣΑ, καθώς και εκείνο με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου καθίσταται αυτοδικαίως προσωπικό των δύο Ειδικών Περιφερειακών ΦΟΔΣΑ με την ίδια σχέση εργασίας. Με απόφαση του Συντονιστή της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης συνιστάται μέσα σε προθεσμία ενός (1) μηνός από την έναρξη ισχύος του παρόντος Επιτροπή Καταγραφής των πάσης φύσεως περιουσιακών στοιχείων των τυχόν καταργούμενων νομικών προσώπων, αποτελούμενη από έναν (1) εκπρόσωπο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, τον Πρόεδρο του καταργούμενου ΦΟΔΣΑ και έναν (1) εκπρόσωπο που ορίζει η οικεία Περιφέρεια με τους νόμιμους αναπληρωτές τους. Η Επιτροπή ολοκληρώνει το έργο της καταγραφής μέσα σε προθεσμία δύο (2) μηνών από την ημερομηνία σύστασής της και αποστέλλει τη σχετική έκθεση μέσα σε πέντε (5) ημέρες στον Συντονιστή της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ο οποίος εκδίδει αμελλητί διαπιστωτική πράξη κατάργησης των νομικών προσώπων και περιέλευσης της κινητής και ακίνητης περιουσίας στον Ειδικό Περιφερειακό Διαβαθμιδικό ΦΟΔΣΑ. Η απόφαση αυτή δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Απαιτήσεις τρίτων που δεν έχουν αποτυπωθεί στην έκθεση Επιτροπής Καταγραφής βαρύνουν τον οικείο Δήμο.  Για την απόδοση των περιουσιακών στοιχείων των καταργούμενων ΦΟΔΣΑ στον Ειδικό Περιφερειακό Διαβαθμιδικό ΦΟΔΣΑ, συντάσσεται πρωτόκολλο παράδοσης παραλαβής. Η απόφαση του Συντονιστή της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης και απόσπασμα της έκθεσης απογραφής, που περιγράφει τα ακίνητα που αποκτώνται κατά κυριότητα, καθώς και τα λοιπά εμπράγματα δικαιώματα επί των ακινήτων, καταχωρείται ατελώς στα οικεία βιβλία του υποθηκοφυλακείου ή κτηματολογικού γραφείου. 

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!