Quantcast
ΚΟΙΝΩΝΙΑΤΟΠΙΚΑ

“Η Βία λόγω φύλου δε χωράει δικαιολογία”

Το μήνυμα της Επιτροπής Ισότητας ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Κέρκυρας για την Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών (25 Νοεμβρίου):

 

Τη σημερινή μέρα είμαστε άλλη μια φορά υποχρεωμένες  να υπενθυμίσουμε ότι δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τη βία που βασίζεται στο φύλο. Λεκτική ή σωματική  κακοποίηση εξακολουθούν να ενισχύουν τα εξουσιαστικά πρότυπα σε έναν κόσμο πατριαρχικό. Και δυστυχώς πολύ συχνά ξεκινώντας από λόγια καταλήγουμε στη σωματική κακοποίηση ή τη γυναικοκτονία.

Οι γυναίκες του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία έχουμε σταθερά μέτωπο σε κάθε μορφή βίας με πολύμορφες παρεμβάσεις και συγκεκριμένα μέτρα για τη στήριξη των γυναικών και την εξάλειψη της βίας με βάση το φύλο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τετράωρη διακοπή ρεύματος σε 17 περιοχές της Κέρκυρας

Διεκδικούμε και απαιτούμε από την κυβέρνηση να αναλάβει επιτέλους σοβαρές οικονομικές δεσμεύσεις για την πρόληψη της βίας. Η επένδυση στην πρόληψη της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη της ισότητας των φύλων.

Επιπλέον, επιμένουμε στις πάγιες θέσεις μας όπως :

  • Προώθηση των αναγκαίων αλλαγών στις διατάξεις του Ν.3500/2005 για την ενδοοικογενειακή βία που αντιβαίνουν στο Ν.4531/2018 (Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης) όπως αυτές για την ποινική διαμεσολάβηση.
  • Νομική αναγνώριση και ένταξη στον Ποινικό Κώδικα του εγκλήματος της γυναικοκτονίας, δηλαδή του φόνου λόγω φύλου, ως επιβαρυντική περίσταση σε σχέση με την ανθρωποκτονία, όπως προτείνεται στη σχετική τροπολογία που έχει κατατεθεί από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
  • Κατάργηση δυσμενών διατάξεων του ν.4800/2021 για την υποχρεωτική συνεπιμέλεια και εκσυγχρονισμός του οικογενειακού δικαίου.
  • Διασφάλιση της βιωσιμότητας του Δικτύου Δομών για τη συμβουλευτική και φιλοξενία γυναικών-θυμάτων βίας, με ένταξη της χρηματοδότησής τους στον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Λειτουργία νέων δομών και παροχή επιπλέον υπηρεσιών (π.χ. επείγουσα διαμονή), συμπεριλαμβανομένων των δομών για θύματα εμπορίας ανθρώπων, που δεν υπάρχουν στην Ελλάδα.
  • Ίδρυση των Γραφείων Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας σε όλα τα Αστυνομικά Τμήματα πανελλαδικά με επαρκή στελέχωση και εξειδικευμένο προσωπικό.

Καλούμε όλες τις γυναίκες να συμμετάσχουν στις αγωνιστικές διαδηλώσεις των γυναικείων και φεμινιστικών οργανώσεων, το Σάββατο 25 Νοεμβρίου.

#Καμίαδικαιολογία

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!