Quantcast
ΔΙΑΤΡΟΦΗΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ

Η βιταμίνη του ήλιου

Ο οργανισμός μας παράγει τη βιταμίνη D όταν η ηλιακή ακτινοβολία έρχεται σε επαφή με το δέρμα.

Μαρία Πέζαρου MSc. Κλινική Διατροφολόγος Διαιτολόγος
ΣΑΜΑΡΑ 2 1oς όροφος, Λεωφόρος Αλεξάνδρας, Κέρκυρα Τ.Κ. 49100
Σταθερό:2661552168 Κινητό: 6986975006 email: pezaroumaria@hotmail.com

Μόλις 10 λεπτά έκθεσης στον ήλιο την ημέρα είναι αρκετά για να συνθέσουμε τις ποσότητες βιταμίνης D που χρειάζεται ο οργανισμός μας. Μην ξεχνάτε να χρησιμοποιείτε αντηλιακό και να μην εκτίθεστε στον ήλιο τις επικίνδυνες ώρες της ημέρας (10 το πρωί με 4 το μεσημέρι).

Οι επιστήμονες μάλιστα τη χαρακτηρίζουν ως βιταμίνη του μέλλοντος. Τα επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό ελέγχονται με μια αιματολογική εξέταση που ονομάζεται 25-υδρόξυ βιταμίνη D. Βάση των επιστημόνων της Αμερικανικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας, το κατώτερο φυσιολογικό όριο στο αίμα πρέπει να είναι τα 30 ng/ml. Μεταξύ 20 και 30 ng/ml θεωρείται ανεπάρκεια και κάτω από 10 ng/ml έλλειψη βιταμίνης D. Ιδανικά τα επίπεδά της στο αίμα πρέπει να είναι μεταξύ 40 και 60 ng/ml.

Στην πραγματικότητα, η βιταμίνη D είναι μια ομάδα ορμονών που βοηθούν στην απορρόφηση του ασβεστίου και του φωσφορικού άλατος, των μετάλλων που δυναμώνουν τα οστά. Η ανεπάρκεια στη συγκεκριμένη βιταμίνη έχει επίσης συσχετιστεί με πολλαπλή σκλήρωση, οστεοπόρωση, παχυσαρκία και ραχίτιδα. Σύμφωνα με μελέτη από το κέντρο “The Health Supplements Information Service (HSIS)“, οι άνθρωποι με χαμηλά επίπεδα σε βιταμίνη D είχαν κατά 35% αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις και 14% αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο.

Μέχρι πριν από μερικά χρόνια, οι περισσότεροι γνώριζαν ότι είναι απαραίτητη μόνο για την πρόληψη της οστεοπόρωσης και της ραχίτιδας. Ωστόσο, σήμερα, τα δεδομένα είναι εντελώς διαφορετικά, καθώς νέα στοιχεία αποδεικνύουν τον σημαντικότατο ρόλο της στην διατήρηση της καλής υγείας.Σύμφωνα με τις νέες επιστημονικές έρευνες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, τα πλεονεκτήματα της βιταμίνης D είναι τα εξής:

  1. Ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα
  2. Διατηρεί τα επίπεδα του σακχάρου και της αρτηριακής πίεσης σε φυσιολογικά επίπεδα
  3. Συμβάλλει και στην καλή λειτουργία της καρδιάς.

Άλλες μελέτες ανέδειξαν την συμβολή της βιταμίνης D στην πρόληψη αρκετών σοβαρών παθήσεων. Μερικές από αυτές είναι ο καρκίνος του προστάτη, του μαστού, του δέρματος & του παχέος εντέρου. Η βιταμίνη D δρα στον οργανισμό περιορίζοντας την ανάπτυξη και την διάσπαση των καρκινικών κυττάρων.

Ακόμη, έχει υποστηριχτεί ότι η χρόνια ανεπαρκής πρόσληψη βιταμίνης D μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην παθογένεση της νόσου Parkinson. Πολλές μελέτες δείχνουν τη σημαντική συμβολή της σε περιπτώσεις ψυχιατρικών νόσων (π.χ. κατάθλιψη) και αυτοάνοσων νοσημάτων (π.χ. σκλήρυνση κατά πλάκας). Ωστόσο, όλα τα παραπάνω καταδεικνύουν τη μεγάλη σημασία της βιταμίνης D στην κάλυψη των αναγκών του οργανισμού μας.

Ακόμα, ο συνδυασμός επαρκούς πρόσληψης βιταμίνης D με μια υγιεινή διατροφή, οδηγεί στην απώλεια κιλών και ιδιαίτερα του κοιλιακού λίπους. Αυτό ήταν το αποτέλεσμα που προέκυψε μέσα από έρευνα του πανεπιστημίου της Μινεσότα.

Παράλληλα, η βιταμίνη D προστατεύει τα παιδιά από την εκδήλωση ραχίτιδας. Η Αμερικανική Παιδιατρική Εταιρεία συνιστά τη χορήγησή της σε όλα τα βρέφη που θηλάζουν τους πρώτους έξι μήνες ζωής τους. Επίσης, συνιστά τη χορήγησή της σε όλα τα παιδιά και εφήβους που δεν καταναλώνουν τουλάχιστον 1000ml γάλακτος την ημέρα. Συγκεκριμένα, η προτεινόμενη ποσότητα γι’ αυτούς είναι 400IU, όταν τα 100ml γάλακτος περιέχουν 40 IU βιταμίνης D.

Οι σοβαρότερες επιπλοκές της έλλειψης βιταμίνης D είναι:

  1. Χαμηλά επίπεδα ασβεστίου και φωσφόρου στο αίμα
  2. Εμφάνιση ραχίτιδας στα παιδιά και οστεοπόρωσης στους ενήλικες
  3. Αυξημένη συχνότητα πτώσεων και συνοδών καταγμάτων

Επίσης, η έλλειψη της πολύτιμης αυτής βιταμίνης έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο:

  • Σκλήρυνσης κατά πλάκας
  • Σακχαρώδους διαβήτη (τόσο τύπου 1 όσο και τύπου 2)
  • Διαφόρων μορφών καρκίνου (ειδικά του εντέρου)
  • Καρδιακής νόσου
  • Ψυχιατρικών νόσων
  • Αυτοάνοσων νοσημάτων

Τα συνηθέστερα συμπτώματα που προκαλεί η έλλειψη βιταμίνης D είναι κόπωση, γενικευμένη μυϊκή αδυναμία, κράμπες, πόνος αρθρώσεων, αδυναμία συγκέντρωσης, πονοκέφαλοι.

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡAΦΙΑ

Mayo Clinic Proc. August 2010; 85 (8): 752-758 Review 

The prevalence of Vitamin D deficiency in a Greek and a Cypriot population sample. S.E.Xyda, et al Endocrine Abstracts (2018) 56 P212 

Daily supplementation with 15 μg vitamin D2 compared with vitamin D3 to increase wintertime 25-hydroxyvitamin D status in healthy South Asian and white European women: a 12-wk randomized, placebo-controlled food-fortification trial. Laura Tripkovic, et al The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 106, Issue 2, 1 August 2017, Pages 481–490

 

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!