Quantcast
ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣΤΟΠΙΚΑ

Η ΔΗΜΟΠ Κέρκυρας για την Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών

Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε.
Κέρκυρας, αποτέλεσμα της συνεργασίας του ΟΚΑΝΑ και της τοπικής κοινωνίας, που
συστάθηκε και λειτουργεί με την στήριξη των τοπικών φορέων: του Δήμου Κεντρικής
Κέρκυρας, της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και του Συλλόγου «ΣΤΗΡΙΞΗ», εξέδωσε το ακόλουθο δελτίο τύπου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών:

“Οι εξαρτήσεις κάθε μορφής έρχονται να καλύψουν την δυσφορία που δημιουργεί ο σύγχρονος τρόπος ζωής. Η οικονομική κρίση και η πανδημία επέτειναν την τάση για απομόνωση, για ατομικές λύσεις και επέβαλαν την κοινωνική απόσταση, την τηλεργασία,την τηλεκπαίδευση και την υποχρεωτική αναστολή εργασίας . Παρά το γεγονός, ότι αυτά χρησιμοποιήθηκαν ως μέτρα για την προστασία της Υγείας,καθώς ανέστειλαν και συμπίεσαν την, ζωτικής σημασίας για την ψυχική ευεξία, της δια ζώσης συνάντηση σε βάθος χρόνου παρατηρήθηκε (και καταγράφηκε από μελέτες) αύξηση του άγχους, της κατάθλιψης, της ενδοοικογενειακής βίας και των εξαρτήσεων παράλληλα με την αύξηση της οικονομικής δυσπραγίας και της φτώχειας.

Αναδείχθηκαν οι ανισότητες και η κοινωνική αδικία αλλά ταυτόχρονα και η σημασία της αλληλεγγύης και της ανάληψης προσωπικής και συλλογικής ευθύνης. Αναδείχθηκε επίσης η αναγκαιότητα στήριξης των Δομών Υγείας, που κλήθηκαν να σηκώσουν ένα δυσανάλογο βάρος σε συνθήκες υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης. Δίνοντας απόλυτη προτεραιότητα στην αντιμετώπιση της πανδημίας παραμελήθηκαν και υποδιαγνώσθηκαν μακροχρόνιες παθήσεις και πολλά σοβαρά νοσήματα.

Οι αρχές και οι αξίες της Πρόληψης (συνεργασία, αλληλεγγύη, σεβασμός στην ζωή και την διαφορετικότητα, προσωπική και κοινωνική ευθύνη) ήρθαν στο προσκήνιο αλλά κάπως σαν«αναγκαίο κακό»! σαν συνταγή και οδηγός επιβίωσης καθώς επιβλήθηκαν με μέτρα και ρυθμίσεις που έκαναν δυσδιάκριτα τα όρια των προσωπικών και κοινωνικών επιλογών: Ακολουθούμε τα προληπτικά μέτρα γιατί αναγνωρίζουμε την αξία τους ή γιατί μας επιβάλλονται?

Όμως η ζωή δεν υποκαθίσταται και η Πρόληψη είναι επιλογές και δεξιότητες που στηρίζουν την ζωή.Με την πανδημία του COVID-19 φάνηκε η σημασία της Πρόληψης ως στάση ζωής.Τα Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας σε όλη την Ελλάδα έχοντας μακροχρόνια εμπειρία και σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες στηρίζουν την οικογένεια, την σχολική και την ευρύτερη κοινότητα, τους τοπικούς φορείς και όλους τους πολίτες. Υλοποιούν εξειδικευμένα προγράμματα και δράσεις απαντώντας σε αιτήματα γονέων, εκπαιδευτικών, μαθητών και κάθε ενδιαφερόμενου πολίτη. Παρέχουν δωρεάν, υψηλής ποιότητας υπηρεσίες για την ενίσχυση του παιδαγωγικού ρόλου του σχολείου και της οικογένειας, την βελτίωση της επικοινωνίας και την ανάπτυξη λειτουργικών σχέσεων.

Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε.Κέρκυρας, αποτέλεσμα της συνεργασίας του ΟΚΑΝΑ και της τοπικής κοινωνίας, που συστάθηκε και λειτουργεί με την στήριξη των τοπικών φορέων: του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας, της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και του Συλλόγου «ΣΤΉΡΙΞΗ», συνεχίζει ανελλιπώς για 24 χρόνια το έργο του, αντιμετωπίζοντας τις αντιξοότητες και αντλώντας έμπνευση και δύναμη από την σχέση εμπιστοσύνης και συνεργασίας που όλα αυτά τα χρόνια έχει αναπτύξει με την Τοπ. Κοινότητα.Η δύναμη όλων μας είναι στην σύνδεση και την συνεργασία!”

 

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!