Quantcast
SLIDERΕΛΛΑΔΑΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ

Η ΔΙΑΔΥΜΑ θα βοηθήσει να «πάρει μπρος» ο νέος ΦΟΔΣΑ Ιονίων

Τη Δευτέρα 15 Ιουνίου 2020 θα πραγματοποιηθεί στην Κέρκυρα η ιδρυτική Γενική Συνέλευση των μετόχων του υπό σύσταση Ειδικού Περιφερειακού Διαβαθμικού ΦΟΔΣΑ Ιονίων Νήσων ΑΕ ΟΤΑ. Υπενθυμίζουμε ότι μέτοχοι του νέου φορέα είναι οι 11 Δήμοι των νησιών του Ιονίου και Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, με τη σύνθεση του μετοχικού κεφαλαίου να είναι 60% και 40% αντίστοιχα.

Τα θέματα που περιλαμβάνονται στην Ημερήσια Διάταξη είναι ο ορισμός του αρχικού μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, η ψήφιση του καταστατικού της εταιρείας και η εκλογή του Διοικητικού Συμβουλίου. Στο μεταξύ  των θεμάτων της αυριανής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου, που θα πραγματοποιηθεί με τηλεδιάσκεψη περιλαμβάνεται το θέμα της σύναψης προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και ΔΙΑΔΥΜΑ ΑΕ, με σκοπό η εταιρεία, που έχει την ευθύνη της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων των Δήμων της Δυτικής Μακεδονίας να βοηθήσει με την τεχνογνωσία της τη λειτουργία του νέου Περιφερειακού ΦΟΔΣΑ των Ιονίων.

Ο ΦΟΔΣΑ της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων

Η σύσταση του νέου φορέα συμπεριλαμβάνεται στον περιβαλλοντικό νόμο, που ψηφίστηκε στις αρχές του περασμένου Μαΐου. Σύμφωνα με αυτόν προβλέπεται η σύσταση δύο Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ), στα Ιόνια Νησιά και στο Νότιο Αιγαίο -με συμμετοχή της περιφέρειας και των δήμων- οι οποίοι θα έχουν τη διαχειριστική και τεχνική επάρκεια να αντιμετωπίσουν τα ζητήματα που προκύπτουν από το υπάρχον καθεστώς κατακερματισμού. Η συμμετοχή των Δήμων στο αρχικό μετοχικό κεφάλαιο των Ειδικών Περιφερειακών ΦΟΔΣΑ ανέρχεται σε 60%, και κατανέμεται σε αυτούς ανάλογα με τον αριθμό του πληθυσμού τους, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, ενώ η συμμετοχή της οικείας Περιφέρειας ανέρχεται σε 40% του αρχικού μετοχικού κεφαλαίου. Τα Διοικητικά Συμβούλια των Ειδικών Περιφερειακών Διαβαθμιδικών ΦΟΔΣΑ της παραγράφου αποτελούνται από επτά  μέλη.

Ειδικότερα, αποτελούνται από τον Περιφερειάρχη και από άλλα δύο  μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου και από τέσσερα  μέλη, που εκλέγονται από τους εκπροσώπους των Δήμων που συμμετέχουν στη Γενική Συνέλευση. Ο Περιφερειάρχης και οι εκπρόσωποι του Περιφερειακού Συμβουλίου δεν συμμετέχουν στην ψηφοφορία ανάδειξης των λοιπών μελών του Δ.Σ. ) Πρόεδρος του Δ.Σ. ορίζεται για κάθε Ειδικό Περιφερειακό Διαβαθμιδικό ΦΟΔΣΑ ο οικείος Περιφερειάρχης. Οι δύο νέοι Ειδικοί Περιφερειακοί Διαβαθμιδικοί ΦΟΔΣΑ καθίστανται καθολικοί διάδοχοι σε όλη την κινητή και ακίνητη περιουσία των λειτουργούντων ΦΟΔΣΑ σε κάθε μία από τις δύο ως άνω Περιφέρειες. Να σημειωθεί ότι η  έδρα του ΦΟΔΣΑ της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων ορίστηκε να είναι το Αργοστόλι Κεφαλονιάς.

Προγραμματική σύμβαση με ΔΙΑΔΥΜΑ ΑΕ

Στην αυριανή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου πρόκειται να συζητηθεί η σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και ΔΙΑΔΥΜΑ ΑΕ με σκοπό την υποβοήθηση του έργου της Περιφέρειας , ενόψει της σύστασης του νέου διαβαθμικού ΦΟΔΣΑ Ιονίων Νήσων. Η απόφαση γι αυτή τη συνεργασία είχε ληφθεί προ μηνός σε «τηλεσύσκεψη» εργασίας μεταξύ  του Γενικού Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων στο Υπουργείο Περιβάλλοντος Μανώλη Γραφάκου και των Περιφερειαρχών Ρόδης Κράτσα – Τσαγκαροπούλου (Ιονίων Νήσων) και Γιώργου Χατζημάρκου (Νοτίου Αιγαίου), για την εφαρμογή του οδικού χάρτη υλοποίησης των νέων Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων τόσο στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, όσο και στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι των ΔΣ και των νομικών υπηρεσιών των φορέων ΔΙΑΔΥΜΑ της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και ΠΕΣΔΑ Στερεάς Ελλάδος οι οποίοι θα υποστηρίξουν με την τεχνογνωσία τους την δημιουργία των νέων Φορέων.

Αποφασίστηκε η συνεργασία μεταξύ όλων των μερών για τις διαδικασίες σύστασης των νέων νομικών προσώπων και ο προγραμματισμός για τα παράλληλα βήματα όπως ο ορισμός του μετοχικού κεφαλαίου, η καταγραφή του προσωπικού των λειτουργούντων ΦΟΔΣΑ και Φορέων Διαχείρισης σε όλους τους Δήμους των Περιφερειών. Στο στάδιο της προετοιμασίας, για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων θα συναφθεί Προγραμματική Σύμβαση (χωρίς χρηματική αμοιβή) με την ΔΙΑΔΥΜΑ (Δυτικής Μακεδονίας), ενώ για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με τον ΠΕΣΔΑ (Στερεας Ελλάδος).

Η ΔΙΑΔΥΜΑ ΑΕ

Η ΔΙΑΔΥΜΑ ΑΕ ιδρύθηκε το 1996 και η έναρξη λειτουργίας της σηματοδοτήθηκε με τη δημοσίευση του καταστατικού της στο ΦΕΚ το 1998. Μέτοχοι είναι οι Δήμοι Γρεβενών, Καστοριάς, Φλώρινας, Κοζάνης & Πτολεμαΐδας και οι Τοπικές Ενώσεις Δήμων & Κοινοτήτων (ΤΕΔΚ) των τεσσάρων Νομών της Δυτικής Μακεδονίας. Κύριο αντικείμενο της Εταιρείας είναι ο σχεδιασμός, η υλοποίηση και η λειτουργία του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Απορριμμάτων Δυτικής Μακεδονίας. Είναι ο φορέας διαχείρισης της Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων στην Κοζάνη, όπου έχει αποφασιστεί να μεταφερθούν προσωρινά τα σκουπίδια της Κέρκυρας.

 

 
 
 
 
 
 
__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!