Quantcast
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΤΟΠΙΚΑ

Η διαχείριση των απορριμμάτων στη Ζάκυνθο ξανά στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη της επικεφαλής της παράταξης «ΛΑ.ΣΥ. Ι.Ν.», Αλ. Μπαλού στους χώρους διαχείρισης απορριμμάτων στη Ζάκυνθο, κατατίθεται επερώτηση για την ενημέρωση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ι.Ν. και των πολιτών για τους σχεδιασμούς του ΦΟΔΣΑ Ι.Ν.
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η παράταξη, μεταξύ άλλων, αναφέρεται: «Η εικόνα που αντικρίσαμε επιβεβαίωσε την εγκληματική πολιτική για το περιβάλλον, την υγεία και το χαράτσωμα του λαού που συνεχίζεται, παρά τα μεγάλα λόγια και τους οργανωτικούς επανασχεδιασμούς στους οποίους προχωράει η κάθε κυβέρνηση.
Συγκεκριμένα στην Ζάκυνθο:

1.Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα αντιμετωπίζονται ως μπαλάκι ανάμεσα στον νυν ΦΟΔΣΑ, στον πρώην ΦΟΔΣΑ και στον Δήμο, με τις συμβάσεις τους να λήγουν και οι εργαζόμενοι να βρίσκονται στον αέρα.
2.Το παλιό κτίριο της ανακύκλωσης, εγκαταλελειμμένο, μετατρέπεται σε ερείπιο. Οι χώροι που λειτουργούσαν ως γραφεία είναι κλειδωμένοι την ίδια ώρα που για τους εργαζόμενους (γυναίκες -άνδρες) δεν υπάρχουν τουαλέτες.
3.Από τον στόλο των περίπου 25 οχημάτων, βγαίνουν στη βάρδια μόνο 2, ενώ τα άλλα βρίσκονται ακινητοποιημένα με μικροβλάβες, παρά το ότι είναι σχετικά καινούργια.
4.Στην περιοχή του Σκοπού, (παλαιός ΧΥΤΑ) έχει δημιουργηθεί ένα νέο τεράστιο, «βουνό» από σκουπίδια καταπλακωμένα, τα στραγγίδια των οποίων ρέουν ανενόχλητα στον υδροφόρο ορίζοντα και το γειτονικό ρέμα. Στην περιοχή υπάρχει βιολογικός καθαρισμός, ο οποίος δεν λειτουργεί λόγω κόστους υλικών χρήσης.
5.Στο Λίβα βρίσκονται χιλιάδες τόνοι δεματοποιημένων σκουπιδιών, σχισμένα, με στραγγίδια ανεξέλεγκτα, μολύνοντας τον υδροφόρο ορίζοντα, στα περισσότερα των οποίων έχει ήδη φυτρώσει βλάστηση.
6.Το μοντέλο της ιδιωτικοποίησης που προωθούν κυβερνήσεις και Τοπική Διοίκηση «χρεοκοπεί», αφού Ιδιωτική Εταιρεία, είχε στο παρελθόν και συνεχίζει και σήμερα την διαχείριση και την λειτουργία του ΧΥΤΑ, αλλά και την μεταφορά των χιλιάδων τόνων δεμάτων με απευθείας ανάθεση, με τα αποτελέσματα που βιώνουμε.
Τις εικόνες αυτές συναντάμε σε όλα τα νησιά μας, ΧΥΤΑ Κεφαλονιάς, ΧΥΤΑ Κέρκυρας, κ.λπ. για να επιβεβαιωθεί, ότι οι κυβερνήσεις αλλάζουν αλλά ο προσανατολισμός παραμένει ο ίδιος: Τα σκουπίδια είναι χρυσός για τους επιχειρηματικούς ομίλους, ακόμα και εάν η εκμετάλλευσή τους υποβαθμίζει την υγεία του λαού και το περιβάλλον.(…)

Επερωτάται η κα Περιφερειάρχης:
1.Ποιος είναι ο σχεδιασμός του ΦΟΔΣΑ Ιονίων Νήσων σχετικά με τις Μ.Ε.Α., τα δέματα και την αποκατάσταση των ΧΥΤΑ; Τι θα γίνει στο διάστημα μέχρι την κατασκευή των ΜΕΑ;
2.Τι μέτρα θα πάρετε για να λυθούν τα εργασιακά προβλήματα των εργαζομένων στην καθαριότητα στην Ζάκυνθο και την εξασφάλιση συνθηκών υγιεινής;
3.Τι μέτρα θα πάρετε για την στήριξη της διαλογής στην πηγή και την ανακύκλωση, όταν οι ΜΕΑ επεξεργάζονται σύμμεικτα απορρίμματα, δηλαδή τα απορρίμματα όπως τα πετάμε στον κάδο, χωρίς διαλογή, και από την επεξεργασία τους παράγονται κυρίως καύσιμα σκουπίδια και υπολείμματα που άλλα θάβονται και άλλα καίγονται;
4.Πόση ήταν η απορροφητικότητα των ποσών του «επενδυτικού σχεδίου» για το 2021;
5.Πόσα χρήματα έχουν δαπανηθεί από τον ΦΟΔΣΑ Ι.Ν, ποια έργα αφορούσαν και τι έχει υλοποιηθεί από αυτά;»

 

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!