Quantcast
ΚΟΙΝΩΝΙΑΤΟΠΙΚΑ

Η ΕΛΜΕ για τις συνδικαλιστικές διώξεις στο Νοσοκομείο, τη βαθμολόγηση δεξιοτήτων και τους πίνακες Ειδικής Αγωγής

Μπαράζ ανακοινώσεων εξέδωσε η τοπική ΕΛΜΕ

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Για τις συνδικαλιστικές διώξεις στο Νοσοκομείο
Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Κέρκυρας εκφράζει την αλληλεγγύη του και τη συμπαράστασή του, στους συναδέλφους του Γ.Ν. Κέρκυρας οι οποίοι διώκονται για τη συνδικαλιστική τους δράση και προσυπογράφει το ψήφισμα των εργαζομένων του Γ.Ν. Κέρκυρας.
Ο αυταρχισμός και η τρομοκρατία δε θα περάσουν!
Η Κυβέρνηση, οι τοπικές αρχές, οι υπηρεσιακές αρχές, είναι αποφασισμένες να τσακίσουν κάθε λαϊκή κι εργατική διεκδίκηση, να περάσουν με κάθε τρόπο μια πολιτική που εξαθλιώνει ακόμα περισσότερο τους εργαζόμενους. Εκμεταλλευόμενοι και το Νόμο Χατζηδάκη, που βάζει στο γύψο κάθε εργατικό αγώνα, είναι βέβαιο ότι ο αυταρχισμός και η τρομοκρατία θα οξυνθούν.
ΟΙ εργαζόμενοι, συσπειρωμένοι στα σωματεία τους, με όπλο τη μαζικότητα και την αποφασιστικότητα, έχουν τη δύναμη να σταματήσουν το κύμα τρομοκρατίας στους χώρους δουλειάς.
Ακολουθεί το ψήφισμα του σωματείου του Γ.Ν. Κέρκυρας.

ΕΝΙΑΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Γ.Ν.ΚΕΡΚΥΡΑΣ

Κέρκυρα 26 /01/22

ΨΗΦΙΣΜΑ

Από τα μπράβο και τα χειροκροτήματα της κυβέρνησης για τους Ήρωες των Ελληνικών Νοσοκομείων, περάσαμε στη συστηματική απαξίωση του Ε.Σ.Υ. και την μετάθεση ευθυνών στους εργαζόμενους σε αυτά.
Προφανώς δεν εξαιρείται το Νοσοκομείο της Κέρκυρας από αυτή την τακτική, καθώς μέσω της Διορισμένης Διοίκησης, βιώνουμε πρωτοφανείς καταστάσεις.
Οι επιθέσεις κατά του προσωπικού έχουν γίνει κανόνας, μέσω της απαξίωσης, του εκφοβισμού, των απειλών. Πλήθος ΕΔΕ εναντίων όλων των κατηγοριών του προσωπικού, αναγκαστικές παραιτήσεις γιατρών, όπως η παραίτηση του Διοικητικού Διευθυντή , ως απόρροια πίεσης εις βάρος του, η εξευτελιστική απαίτηση σε υπάλληλο του Διοικητικού κλάδου να εργάζεται μόνη της, με ανοιχτή την πόρτα του γραφείου της, ώστε ο Διοικητής να έχει άμεση εποπτεία ,χρηματικές ποινές σε δύο γιατρούς και σε προσωπικό εστίασης , στην απόπειρα πειθαρχικής δίωξης του πρώην προέδρου του Ψ.Τ κ.ο.κ., περιγράφουν την κατάσταση στο ΓΝΚ.
Είναι προφανές πως το μέτρο έχει χαθεί!
Η πρόσφατη μεθόδευση δίωξης δυο εργαζόμενων της αποστείρωσης, μεταξύ των οποίων ο ένας να τυγχάνει να είναι η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων και ο καταλογισμός αποζημίωσης με την επιβολή χρηματικής ποινής του υπέρογκου ποσού 10.000 ευρώ (αναμένεται η εξέταση της από το Ελεγκτικό Συνέδριο) και η στέρηση μισθού πέντε εργάσιμων ημερών για φθορά του κυστεοσκοπίου, εν ώρα της εκτέλεσης των καθηκόντων τους και τήρησης του συνήθους πρωτόκολλου αποστείρωσης, δεν μπορεί παρά να οδηγεί στο ασφαλές συμπέρασμα της σκοπιμότητας με πολιτικά και εμπαθή κίνητρα.
Δεν είναι ούτε σπάνιο, ούτε πρωτοφανές ιατρικά εργαλεία και λοιπός εξοπλισμός να υφίστανται φθορές ή βλάβες, τόσο στην Κέρκυρα, όσο βέβαια και σε άλλα Νοσοκομεία της χώρας. Μα πρώτη φορά καλούνται οι εργαζόμενοι να πληρώσουν για αυτά!!!
Πρόσφατο είναι εξάλλου το γεγονός της βλάβης παρόμοιου είδους και ειδικότητας ιατρικού εργαλείου το οποίο όμως αντικαταστάθηκε με τη συνήθη και προβλεπόμενη διαδικασία, χωρίς διώξεις, χωρίς καταλογισμούς αποζημίωσης μαγισσών. Ποια η διαφορά με το σημερινό γεγονός; Μόνο μια… Πρέπει να εκφοβιστεί περαιτέρω το προσωπικό, μέσω της δίωξης και της οικονομικής εξάντλησης δύο εργαζόμενων και δη της Προέδρου των εργαζομένων!
Καταφανώς, η εν λόγω απόφαση ενέχει σκοπιμότητα. Να καταπνιγεί κάθε προσπάθεια Συλλογικής έκφρασης και να φιμωθεί κάθε εργαζόμενος που ασκεί κριτική στα πεπραγμένα της Διοίκησης !!!
Αυτονόητα,
Καλούμε τους φορείς της Κέρκυρας, να στηρίξουν τον αγώνα μας για αξιοπρεπείς, σύγχρονες και επαρκείς συνθήκες παροχής υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας στον τόπο μας.
Ζητάμε από όλα τα σωματεία του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, να υπερασπιστούν το κεκτημένο δικαίωμα συνδικαλιστικής δράσης και έκφρασης.
Ζητάμε από κάθε Κερκυραίο, κάθε Συλλογικότητα, κάθε Σωματείο, να εκφράσουν έμπρακτα τη στήριξη τους στο Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου της Κέρκυρας και να αποτρέψουν την άδικη, παράλογη και πρωτοφανή προσπάθεια οικονομικής καταστροφής δυο εργαζόμενων.
Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου και τονίζουμε με κάθε τρόπο πως ο αγώνας μας δεν είναι ούτε προσωπικός, ούτε συντεχνιακός.
Αφορά στην ποιότητα, στην επάρκεια, στην απρόσκοπτη και αξιοπρεπή παροχή υπηρεσιών στο μοναδικό Νοσοκομείο της Κέρκυρας, για κάθε πολίτη, για κάθε επισκέπτη του τόπου μας.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ την άμεση ανάκληση των πειθαρχικών ποινών σε περικοπές μισθών καθώς και του διοικητικού καταλογισμού για την καταβολή αποζημίωσης φθοράς ιατρικού εξοπλισμού .


Πάγωσε το μυαλό τους στο Υπουργείο από τα χιόνια και έφεραν τη βαθμολόγηση των δεξιοτήτων…
Δεν έχει τέλος από ό,τι φαίνεται η κατρακύλα του Υπουργείου Παιδείας. Έτσι, για άλλη μια φορά αιφνιδίασε εκπαιδευτικούς και μαθητές με εγκύκλιο που έστειλε στα Γυμνάσια, πολλά από αυτά κλειστά λόγω του χιονιά και των προβλημάτων που δημιούργησε η παντελής έλλειψη μέτρων για την ασφαλή λειτουργία τους. Μέσα σε ελάχιστες γραμμές ενημέρωνε –μόνο!- για την υποχρέωση των εκπαιδευτικών να αξιολογήσουν τους μαθητές για τα εργαστήρια δεξιοτήτων που φέτος για πρώτη φορά εντάχθηκαν στο αναλυτικό πρόγραμμα.
Από την αρχή της σχολικής χρονιάς τόσο με την εγκύκλιο εισαγωγής του μαθήματος, όσο και σε όλες τις επιμορφώσεις που πραγματοποιήθηκαν, καθοριζόταν ότι στα εργαστήρια δεξιοτήτων «λόγω του ιδιαίτερου χαρακτήρα τους» θα γινόταν περιγραφική αξιολόγηση, ανάλογα με το επίπεδο «απόκτησης της δεξιότητας». Μία βδομάδα μετά το τέλος του α’ τετραμήνου, καλούνται οι εκπαιδευτικοί παραδώσουν βαθμολογίες σε 20βαθμη κλίμακα! Να αποτιμήσουν δηλαδή ένα πρόγραμμα/μάθημα που έτσι κι αλλιώς στοχεύει στην απόκτηση ήπιων δεξιοτήτων, χωρίς συγκεκριμένο γνωστικό αντικείμενο για όλους τους μαθητές, βιβλίο και διδακτικούς στόχους, όπως γίνεται σε κάθε άλλο μάθημα. Αντί να διορθώσουν το ήδη θολό τοπίο της διεξαγωγής των εργαστηρίων, δημιουργούν ακόμα περισσότερες συγχύσεις και προβλήματα τόσο στους εκπαιδευτικούς που τα ανέλαβαν χωρίς καμία υποστήριξη, όσο και στους μαθητές στις πλάτες των οποίων «δοκιμάζονται» όλες οι δήθεν καινοτόμες πολιτικές του Υπουργείου Παιδείας.
Για άλλη μια φορά αποκαλύπτεται η απόσταση του Υπουργείου από την εκπαιδευτική πραγματικότητα και η παντελής αδιαφορία για τον παιδαγωγικό ρόλο που επιτελεί το σχολείο και για τις συνέπειες των μέτρων που παίρνουν στη λειτουργία του αλλά και στην ψυχολογία των μαθητών.
Η απόφαση αυτή έρχεται σε πλήρη αντίθεση με όσα εξήγγειλε το Υπουργείο κατά την εισαγωγή των εργαστηρίων δεξιοτήτων. Και πώς θα μπορούσαν άραγε να βαθμολογηθούν τα εργαστήρια αυτά; Πώς να αξιολογήσεις τις σκέψεις των παιδιών σε μία συζήτηση, τις απόψεις και τους προβληματισμούς τους στα θέματα που αναπτύσσονται στις θεματικές των εργαστηρίων. Γιατί αυτή είναι η φιλοσοφία των εργαστηρίων, για τα οποία κόμπαζε η Υπουργός ότι ανοίγουν νέους δρόμους στην εκπαίδευση, οι οποίοι τελικά καταλήγουν στην κλασική και βαθμοθηρία.
Δεν μας εκπλήσσει, βέβαια, η αντιεπιστημονικότητα του Υπουργείου, η υποβάθμιση της παρεχόμενης γνώσης με τη στροφή στις δεξιότητες, που αναβαθμίζονται σε κανονικό μάθημα! Η απόφαση αυτή προκαλεί απίστευτη αναστάτωση τόσο στους μαθητές, όσο και στους εκπαιδευτικούς. Στους μεν μαθητές γιατί ουδέποτε είχε αναφερθεί με σαφήνεια ότι το συγκεκριμένο μάθημα θα βαθμολογηθεί και θα παίζει ρόλο στην τελική τους βαθμολογία. Και στους δε εκπαιδευτικούς γιατί μαθαίνουν τελευταία στιγμή ότι θα πρέπει να μετατρέψουν την περιγραφική αξιολόγηση σε εικοσάβαθμη αριθμητική κλίμακα! Έτσι απλά νομίζουν οι φωστήρες του Υπουργείου ότι γίνεται η αποτίμηση της μαθησιακής διαδικασίας!
Η κυβέρνηση και το Υπουργείο αντί να φέρνουν νέες εγκυκλίους που δημιουργούν επιπλέον άγχος στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, οφείλουν να ασχοληθούν επιτέλους με τα επείγοντα προβλήματα των σχολείων, με την κάλυψη όλων των κενών και τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των μαθησιακών και ψυχοκοινωνικών αναγκών που δημιούργησαν τα απανωτά λοκντάουν και η τηλεκπαίδευση, να εξασφαλίσουν τη λειτουργία των σχολείων με όρους υγιεινής και ασφάλειας, όπως ζητάει εδώ και δύο χρόνια όλη η εκπαιδευτική κοινότητα.
Εδώ και τώρα το Υπουργείο να αποσύρει την απαράδεκτη εγκύκλιο.


Για τους πίνακες της Ειδικής Αγωγής
Οι πίνακες Ειδικής Αγωγής, στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, δημοσιεύτηκαν σε ΦΕΚ τον Ιούνιο του 2020 και σύμφωνα με την παράγραφο δ του άρθρου 64 του Ν. 4692/2020 είναι σε ισχύ για δύο σχολικά έτη, άρα μέχρι τον Ιούνιο του 2022. Οι πίνακες παραμένουν «κλειστοί» από τον Μάιο του 2019 για τους εκπαιδευτικούς και από τον Ιούνιο του 2019 για το ΕΕΠ και ΕΒΠ.
Οι εκπαιδευτικοί και τα μέλη ΕΕΠ/ΕΒΠ που αποφοίτησαν κατά τη διάρκεια αυτών των ετών δεν μπορούν να ενταχθούν στους πίνακες της ΕΑΕ και αυτόματα χάνουν κάθε πιθανότητα να προσληφθούν. Ταυτόχρονα, όσοι αναπληρωτές βρέθηκαν εκτός πινάκων λόγω του λάθους με το παράβολο των τριών ευρώ παραμένουν αποκλεισμένοι, χάνοντας παράλληλα χρόνια προϋπηρεσίας.
Οι συμβασιούχοι εκπαιδευτικοί βιώνουν την ανασφάλεια της περιπλάνησης, την αβεβαιότητα και το άγχος της ανεργίας, που αντικειμενικά προκαλεί η ευέλικτη απασχόληση. Παλεύουν κάθε χρόνο να δουλέψουν και να συγκεντρώσουν προϋπηρεσία, αφήνοντας πίσω τον τόπο κατοικίας τους και την οικογένειά τους, με οικονομικό αλλά και προσωπικό κόστος, ενώ ταυτόχρονα χρυσοπληρώνουν τα πτυχία και τις κάθε λογής πιστοποιήσεις του Ν. 4589/19 που καθιέρωσε η προηγούμενη Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και διατηρεί η σημερινή της Ν.Δ, με την ελπίδα ότι την επόμενη χρονιά θα καταφέρουν να βρεθούν στο σχολείο.
Οι κλειστοί πίνακες, εκτός από τον αποκλεισμό πάρα πολλών εκπαιδευτικών από το δικαίωμα στην εργασία, εντείνουν την αγωνία για το μέλλον όλων εκείνων που στην πραγματικότητα θα έπρεπε να καλύπτουν τα χιλιάδες κενά στην εκπαίδευση με σταθερές σχέσεις εργασίας- και αντί αυτού στερούνται ακόμα και το δικαίωμα να μπορούν κάθε χρόνο να καταθέσουν το σύνολο των μορίων που έχουν συγκεντρώσει.
Το Υπουργείο Παιδείας δεν έχει προχωρήσει σε καμία ενέργεια για το άνοιγμα των πινάκων, αποδεινύοντας για άλλη μία φορά πόσο «κόπτεται» για την κάλυψη των αναγκών των σχολείων αλλά και για τους χιλιάδες συμβασιούχους που αγωνιούν όχι μόνο για το πού θα βρεθούν, αλλά ακόμα και για το αν την επόμενη χρονιά θα έχουν δουλειά.
Το Υπουργείο Παιδείας πρέπει να πάρει άμεσα θέση, να απαντήσει στα ερωτήματα χιλιάδων συναδέλφων:
• Ν’ ανοίξουν οι πίνακες της ΕΑΕ, κατά το τρέχον σχολικό έτος, ώστε να γίνει έγκαιρα η έκδοση των νέων πινάκων
• Να προχωρήσουν οι μόνιμοι, μαζικοί διορισμοί σε Ειδική και Γενική Αγωγή ώστε να καλυφθούν όλα τα κενά των σχολείων
Συμμετέχουμε μαζικά στους Συλλόγους και τις ΕΛΜΕ, δυναμώνουμε του αγώνα για μόνιμη και σταθερή δουλεία με δικαιώματα, για κατάργηση του ν.4589, για μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών που εργάζονται τα τελευταία χρόνια στα σχολεία.

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!