Quantcast
ΑΛΕΚΟΣ ΔΕΣΥΛΛΑΣΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Η ιστορία διδάσκει

Αλέκος Δεσύλλας*

Μετά από περίπου τρείς δεκαετίες και ενώ διανύουμε την μεγαλύτερη παγκόσμια υγειονομική κρίση και έχοντας μπροστά μας την αναμενόμενη επίσης παγκόσμια οικονομική ύφεση, θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμο να ανατρέξουμε και να αντλήσουμε διδάγματα από την περίοδο 1990-1993 της διακυβέρνησης του αείμνηστου Πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Ως Κυβερνητικός Βουλευτής αυτής της περιόδου και μέλος του Προεδρείου της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, παρακολουθούσα από κοντά την οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης και τις αντίστοιχες οικονομικές εξελίξεις.

Σε μια χρονική περίοδο που η οικονομική κατάσταση που παρέλαβε ήταν ιδιαίτερα προβληματική, κυρίως από το υψηλό Δημόσιο Χρέος και τα μεγάλα ελλείμματα του Κρατικού Προϋπολογισμού. Γεγονός που είχε άμεση συνέπεια το δανεισμό σε συνάλλαγμα, για να πληρώνονται οι μισθοί και οι συντάξεις.

Τα αίτια αυτής της κατάστασης, σε μεγάλο βαθμό οφείλονται στις πολιτικές που εφαρμόστηκαν κυρίως στις αρχές της δεκαετίας του 1980.

Συνειδητά η τότε Κυβέρνηση, επέλεξε την πολιτική βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου του Ελληνικού Λαού, μέσω της αύξησης των Κρατικών Ελλειμμάτων για χρηματοδότηση κυρίως καταναλωτικών δαπανών, που προστίθεντο όμως στη συνέχεια στο Δημόσιο Χρέος.

Υπήρξε όμως και πρόσθετη, κεκαλυμμένη όμως τότε, επιβάρυνση του Δημόσιου Χρέους, μέσα από την αύξηση των δαπανών της Κοινωνικής Ασφάλισης, από επιπλέον παροχές σε ειδικές κατηγορίες συνταξιούχων.

Αδιάψευστος μάρτυρας οι αριθμοί. Το ετήσιο έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού από 2,7% του Α.Ε.Π το 1981, έφθασε το 17,6% του Α.Ε.Π το 1989. Αντίστοιχα το Δημόσιο Χρέος από 33% του Α.Ε.Π το 1981, ανέβηκε στο 108% του Α.Ε.Π το 1989.

Θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι στο ποσοστό 108% του Δημοσίου Χρέους δεν είχαν προστεθεί οι καταπτώσεις των εγγυήσεων του Δημοσίου, που αλόγιστα είχαν δοθεί σε Δημόσιους Οργανισμούς Κοινής Ωφέλειας και σε σειρά άλλων εταιρειών ιδιοκτησίας η ελέγχου του Δημοσίου για την λήψη δανείων, που τελικά λόγω αδυναμίας αποπληρωμής των, την εξόφληση τους αναλάμβανε πλέον το Ελληνικό Δημόσιο.

Οι εγγυήσεις αυτές πολλές φορές δινόταν πολύ γρήγορα και χωρίς να εξετάζεται η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, σε κάποιες δε περιπτώσεις χωρίς να καταγράφονται σε κάποιο μητρώο.

Θυμάμαι την περίπτωση που το καλοκαίρι του 92, όταν επισκέφθηκα τον Υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας Πέτρο Δούκα αρμόδιο σε θέματα διαχείρισης του Δημοσίου Χρέους και άνοιξα την πόρτα του γραφείου του, τον βρήκα κάθιδρο και γεμάτο αγωνία. Μόλις σήκωσε το κεφάλι του και με είδε, μου είπε. «Αλέκο σε παρακαλώ έλα μία άλλη στιγμή, γιατί μας έσκασε μία εγγύηση δανείου, που δεν υπήρχε πουθενά καταγεγραμμένη και τώρα στραγγίζομαι όλα τα Δημόσια Ταμεία της χώρας για να μπορέσουμε να την πληρώσουμε».

Με αυτά τα δεδομένα ήταν επόμενο οι εγγυήσεις του Δημοσίου να αυξηθούν από 24.6% του Α.Ε.Π που ήταν το 1981, να φθάσουν αισίως το 1989 το 31.9% του Α.Ε.Π.

Επίσης στη συνειδητή αυτή πολιτική επιλογή της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, θα προσθέσω και τον ασφυκτικό εναγκαλισμό της οικονομίας από το Κράτος που είχε ως συνέπεια, να μειωθεί υπέρμετρα η ανταγωνιστικότητα της Εθνικής Οικονομίας.

Παρά τα δυσμενή αυτά οικονομικά δεδομένα, που παρέλαβε από το ΠΑΣΟΚ η Κυβέρνηση Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, πέτυχε να περιορίσει το έλλειμμα από το 17,6% του 1989 σε 8,8% το 1992, γεγονός που οδήγησε σε πρωτογενές πλεόνασμα 1.7% του Α.Ε.Π Ενώ παράλληλα ο πληθωρισμός μειώθηκε από το 20,4% του 1990 στο 14.42% στα τέλη του 1993, παρά τον διπλασιασμό των τιμών του αργού πετρελαίου, που προκλήθηκε από τον πόλεμο του κόλπου.

Με αυτά τα οικονομικά αποτελέσματα, θα περίμενε ο κάθε εύλογος παρατηρητής αντίστοιχη αξιολόγηση από τον Ελληνικό Λαό, εντούτοις υπήρξε ουσιαστικά καταδίκη.

Στις εκλογές της 8ης Απριλίου του 1990 η Ν.Δ πήρε 46,89% των ψήφων και το ΠΑΣΟΚ αντίστοιχα 38,61%, ενώ στις εκλογές της 10ης Οκτωβρίου του 1993 η ΝΔ συγκέντρωσε 39,30% και το ΠΑΣΟΚ 46.88%!

Ειδικότερα στην Κέρκυρα που παρά την επίλυση σημαντικών τοπικών προβλημάτων στην περίοδο 1990-1993, που όπως είχα την ευκαιρία να καταγράψω με πλήρη στοιχεία στο πρώτο μου βιβλίο το «ΤΟ ΔΥΣΒΑΤΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΤΗΣ ΜΗ ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΉΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ», που υπερβαίνουν τα όσα προβλήματα, επιλύθηκαν αθροιστικά από τότε μέχρι και σήμερα, εντούτοις το άνοιγμα της εκλογικής ψαλίδας υπέρ του ΠΑΣΟΚ ήταν αισθητά μεγαλύτερο από το Εθνικό εκλογικό αποτέλεσμα.

Εύλογη λοιπόν η απορία του Στέφανου Μάνου στην προεκλογική συγκέντρωση της ΝΔ στις Ευρωεκλογές του 1994 στην Κέρκυρα. «Τι σας κάναμε και μας καταψηφίσατε;».

Διανύοντας την περίοδο της υγειονομικής κρίσης και της επακόλουθης οικονομικής ύφεσης, διαπιστώνεται μία αγωνιώδης προσπάθεια του Σύριζα να ξαναβρεί τον βηματισμό του λαϊκισμού και της ανευθυνότητας, που τον οδήγησαν τον Γενάρη του 2015 στην διακυβέρνηση της χώρας.

Πλειοδοτεί σε κάθε προσπάθεια της Κυβέρνησης να ανταποκριθεί κατά το δυνατόν στην οικονομική στήριξη των πολιτών που πλήττονται περισσότερο από τα μέτρα κατά της πανδημίας, όπως και των επιχειρήσεων, που έχουν επίσης πληγεί από την επιβολή αντίστοιχων αναγκαστικών μέτρων.

Ενώ παράλληλα μιλάει για την λήψη υγειονομικών μέτρων που βασίζονται στη θεωρία ανοσίας της αγέλης, προσδοκώντας στην αποτυχία τους, προκειμένου να αποκομίσει πολιτικά οφέλη.

Όμως φαίνεται ότι δεν υπολογίζουν τις εμπειρίες που απόκτησε ο Ελληνικός Λαός από τις συνέπειες της ανεύθυνης και λαϊκίστικης προεκλογικής αντιπολιτευτικής τακτικής του ΠΑΣΟΚ, που το οδήγησε τελικά στην εξουσία το 1981 και βέβαια από την πλέον ποιο πρόσφατη εμπειρία της ανερμάτιστης προεκλογικής αντιπολιτευτικής τακτικής του Σύριζα, μέσω της οποίας κατάφερε, να Κυβερνήσει τη χώρα για περίπου πέντε χρόνια.

Εμπειρίες βέβαια του Ελληνικού Λαού, που όπως φαίνεται από τα πλέον πρόσφατα δημοσκοπικά ευρήματα, αρχίζουν να γίνονται συνείδηση και να λαμβάνονται σοβαρά στα υπόψιν των εκλογικών του προτιμήσεων.

*Πρώην Βουλευτής Κερκύρας της ΝΔ

 

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!