Quantcast
SLIDERΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΤΟΠΙΚΑ

Η Κέρκυρα τίμησε τον κορυφαίο μας ποιητή Τ. Πατρίκιο

Με λογοτεχνική και ποιητική μαγεία αλλά και συγκίνηση πλημμύρισε  το βράδυ της Τετάρτης 1/11/2023,  η Ιόνιος Βουλή σε μια βραδιά τιμής του κορυφαίου Έλληνα ποιητή και πεζογράφου μας Τίτου Πατρίκιου.

 «Στον σημαντικό αυτό διανοητή, είχαμε τη χαρά και την τιμή να αποδώσουμε έπαινο και τιμητική πλακέτα ως ελάχιστη αναγνώριση της μεγάλης του προσφοράς στα Γράμματα του τόπου μας αλλά και διεθνώς. Ο τίτλος της εκδήλωσης ποίησης που πραγματοποιήσαμε στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Κέρκυρας ήταν ο «Τίτος Πατρίκιος και η μαγεία των λέξεων», και ήταν ακριβώς, αυτό, μαγευτήκαμε από τα λόγια του, συγκινηθήκαμε. Μεγάλος ο σεβασμός, η εκτίμηση και η ευγνωμοσύνη μας για τον άνθρωπο αυτό που δίνει στόχους και συγκινεί τις ψυχές μας ανεξαρτήτως ηλικίας. Ένα μεγάλο ευχαριστώ!», δήλωσε η δήμαρχος Μ. Υδραίου.

Στην εκδήλωση του κεντρικού δήμου προς τιμήν του, ο Τ.Πατρίκιος συζήτησε με τον συγγραφέα και δημοσιογράφο Μηνά Βιντιάδη και τον αγαπημένο του φίλο ηθοποιό Μιχάλη Μητρούση που διάβασε ανέκδοτα πεζά του. Ο Τ. Πατρίκιος βρέθηκε στο  νησί μας, με αφορμή το τριήμερο Φεστιβάλ Ποίησης, το διάστημα 30 Οκτωβρίου έως 1 Νοεμβρίου.Χαιρετισμό και απαγγελία ποιημάτων του, έκανε η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του ΔΗΠΕΘΕ  Β. Δούκα. 

 

Σύντομο βιογραφικό

Ο Τ. Πατρίκιος γεννήθηκε στην Αθήνα, όπου και σπούδασε Νομικά. Κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση. Καταδικάστηκε σε θάνατο από συνεργάτες των Γερμανών και η εκτέλεσή του ματαιώθηκε την τελευταία στιγμή. Αργότερα σπούδασε κοινωνιολογία στο Παρίσι. Επέστρεψε στην Ελλάδα, μετά την επιβολή της δικτατορίας του Παπαδόπουλου όμως, κατέφυγε ξανά στο Παρίσι, όπου πήρε μέρος σε εκδηλώσεις ενάντια στο παράνομο καθεστώς, ενώ έζησε και στη Ρώμη. Στην Ελλάδα επέστρεψε το 1975 και εργάστηκε ως δικηγόρος, κοινωνιολόγος και λογοτεχνικός μεταφραστής.

Η πρώτη του εμφάνιση στον χώρο των γραμμάτων πραγματοποιήθηκε το 1943 με τη δημοσίευση ενός ποιήματός του στο περιοδικό Ξεκίνημα της Νιότης, ενώ το 1954 εκδόθηκε η πρώτη ποιητική συλλογή του με τίτλο  Χωματόδρομος. Ιδρυτικό μέλος του περιοδικού Επιθεώρηση Τέχνης, δημοσίευσε πολλά άρθρα και κριτικές στις στήλες του, ενώ πολλά δοκίμιά του συμπεριλήφθηκαν σε συγκεντρωτικές εκδόσεις. Ασχολήθηκε επίσης με τη μετάφραση και την πεζογραφία, ενώ τα περισσότερα κοινωνιολογικά έργα του είναι γραμμένα στα γαλλικά.

 Έργα του μεταφράστηκαν στα γαλλικά, τα φλαμανδικά, τα γερμανικά και τα ολλανδικά. Του απονεμήθηκαν το Γαλλικό βραβείο ποίησης και το Διεθνές βραβείο Ποίησης στην Ιταλία. Τιμήθηκε και στην Ελλάδα με το Κρατικό Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για το σύνολο του έργου του.

 

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!