Quantcast
ΚΟΙΝΩΝΙΑΤΟΠΙΚΑ

Η καταστροφή του νησιού από τα σκουπίδια όπως την έζησε η Τατιάνα Σπίγγου

ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΠΙΝΑΜΕ ΚΑΦΕ ΣΤΟ ΛΙΣΤΟΝ

Το πρόβλημα των σκουπιδιών στην Κέρκυρα ξεκίνησε πριν πολλά χρόνια.Οι πρώτοι που το αντιλήφθηκαν

και το ανέδειξαν ήταν οι κάτοικοι του Τεμπλονιού. Κατά διαστήματα έκλειναν τη χωματερή, ως διαμαρτυρία,(δίκαιη, όπως αποδείχτηκε). Οι υπόλοιποι (μεταξύ των οποίων κι εγώ) βλέπαμε το πρόβλημα μόνο όταν ήταν έξω από την πόρτα μας,όταν ξεχείλιζαν οι κάδοι.

Πριν από τρια χρόνια, στη διάρκεια μιας ακόμη διαμαρτυρίας των κατοίκων, συμμετείχα σε αντιπροσωπεία του Ιατρικού Συλλόγου που επισκέφτηκε τη χωματερή. Αυτό που είδα με έκανε να αλλάξω για πάντα τη στάση μου. Το πιο συγκλονιστικό ήταν ότι τότε διαπίστωσα ότι ο βιολογικός δεν είχε λειτουργήσει ποτέ, με αποτέλεσμα τα στραγγίσματα από τους όγκους των σκουπιδιών(με ένα σωρό χημικά μέσα, πλαστικά,μπαταρίες, τοξικά υλικά),πήγαιναν στο έδαφος και από εκεί, φυσικά , στον υδροφόρο!

Ήταν η στιγμή που ανακάλυψα το περιβαλλοντικό έγκλημα που έγινε στο νησί. Στο νησί, όχι μόνο στο Τεμπλόνι. Η μόλυνση των υδάτων και του αέρα δεν αναγνωρίζει διοικητικές διαιρέσεις και δεν σταματά στα όρια μιας κοινότητας.

Το περσινό τραγικό καλοκαίρι,πνιγμένοι από τα σκουπίδια, άκουγα συνέχεια γονείς να ανησυχούν για το σταφυλόκοκκο. Το πρόβλημα όμως ΔΕΝ είναι αυτό(ο σταφυλόκοκκος εμφανίζει εξάρσεις το καλοκαίρι παντού). Το πρόβλημα είναι η μόλυνση του περιβάλλοντος με συνέπειες που μπορεί να μη φανούν σήμερα, αλλά μετά από κάποια χρόνια, όταν τα παιδιά ΟΛΟΥ του νησιού, που εκτίθενται από τη γέννηση τους σε ένα τοξικό περιβάλλον, θα αρχίσουν να εμφανίζουν προβλήματα με την υγείας τους

Ως παιδίατρος, που αντικείμενο μου είναι η υγεία των παιδιών, σας βεβαιώνω ότι το συνάχι, η ωτίτιδα, οι ιώσεις , οι συνηθισμένες ασθένειες που εμφανίζουν τα παιδιά όπως μεγαλώνουν, δεν είναι τίποτα σημαντικό. ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΠΟΥ ΘΑ ΖΗΣΟΥΝ είναι το πιο σημαντικό. Δεν μπορούμε να έχουμε υγιή παιδιά μέσα σε ένα άρρωστο περιβάλλον.

Βλέπω τους γονείς που προσπαθούν να κάνουν τα πάντα για τα παιδιά τους, τα πάνε στο γιατρό, σε δραστηριότητες, σε ξένες γλώσσες, αγωνιούν για το μέλλον τους. Η μεγαλύτερη αγωνία όλων μας όμως, πρέπει να είναι το περιβάλλον.Είτε έχουμε παιδιά είτε δεν έχουμε,είμαστε εγκληματίες αν παραδώσουμε στις επόμενες γενιές ένα μολυσμένο τόπο

Το θέμα των σκουπιδιών δεν είναι θέμα του Τεμπλονιου ή της Λευκίμμης, είναι θέμα όλων μας. Να κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας , ως πρώτη προτεραιότητα στη ζωή μας. Να σταματήσουμε να καταναλώνουμε ανεξέλεγκτα, να μειώσουμε την παραγωγή πλαστικών, να ανακυκλώνουμε με μανία! Οι πράσινες γωνιές που έφτιαξαν οι συμπολίτες μας είναι προσβάσιμες σε όλους,που σημαίνει ότι σήμερα κι όλας μπορούμε να ξεκινήσουμε διαλογή στην πηγή, στο σπίτι μας,με ξεχωριστές σακούλες για κάθε είδους ανακυκλώσιμο, και μια φορά τη βδομάδα να τα πηγαίνουμε με το αμάξι σε μια πράσινη γωνιά. Αφού ο δήμος μας πρόδωσε, ας πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας

Και να πάψουμε να ανεχόμαστε. Να ζητάμε ενημέρωση,να ελέγχουμε. Ένα έγκλημα έγινε στο νησί μας, την ώρα που εμείς πίναμε καφέ στην πλατεία. Ένα έγκλημα με θύματα τα παιδιά μας..

Οι άδειοι κάδοι είναι μια ψευδαίσθηση. Να σκεφτούμε πού πάνε τα απορρίμματα που δεν βλέπουμε. Και να ενεργοποιηθούμε.Δεν έχουμε δικαίωμα να κάνουμε διαφορετικά. Είναι θέμα ζωής και θανάτου, θανάτων που μπορεί να συμβούν πολλά χρόνια μετά, όμως υπεύθυνοι θα είμαστε εμείς

*Η Τατιάνα Σπίγγου είναι παιδίατρος

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!