Quantcast
ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣΤΟΠΙΚΑ

Η Πρωτομαγιά στην Κέρκυρα «δεν είναι σαν τις άλλες»

Γέλια, ποτό, λουλούδια, σούβλες και οι θείοι που σχεδόν πιάνονται στα χέρια για μια παρτίδα τάβλι. Η Πρωτομαγιά στα ελληνικά χωριά είναι σήμα κατατεθέν των ανοιξιάτικων διακοπών στην Ελλάδα, μια μίξη του “My Big Fat Greek wedding” με ντοκιμαντέρ κατά της κατανάλωσης κρέατος. Για να αποφύγετε λοιπόν μια ημέρα (ή και τριήμερο) αμηχανίας και φλερτ με νευρικό κλονισμό, κάντε μια εξόρμηση σε κάποιο ελληνικό νησί – και δεν υπάρχει πιο πρωτότυπη επιλογή από την Κέρκυρα!

 

Η Κέρκυρα αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο από τα νησιά του Ιονίου και απαριθμεί 107.879 κατοίκους. Στη μυθολογία κατονομάστηκε ως το δασώδες νησί των Φαιάκων, ο τελευταίος σταθμός του Οδυσσέα στο μακρύ ταξίδι του στην Ιθάκη. Η Κέρκυρα οφείλει την κομψότητα και τη γοητεία της στη συνένωση των διαφορετικών πολιτισμών που έχουν επηρεάσει το νησί κατά τη μακρά ιστορία της, και στη φυσική ομορφιά με την οποία είναι τόσο άφθονα προικισμένη. Η πρωτεύουσα του νησιού ονομάζεται επίσης Κέρκυρα. Είναι χτισμένη σε ένα ακρωτήρι που προεξέχει στη θάλασσα και χωρίζεται σε βόρειο και νότιο τμήμα. Ανατολικά του βόρειου τμήματος βρίσκεται το Παλαιό Φρούριο, αποκομμένο από την πόλη με τάφρο. Για αιώνες όλοι οι λαϊκοί της Κέρκυρας ζούσαν μέσα σε αυτήν την ακρόπολη, η οποία ιδρύθηκε από τους Βυζαντινούς αλλά επεκτάθηκε και ενισχύθηκε πολύ από τους Ενετούς.

 

  1. Πρωτομαγιά σε ένα διεθνές τουριστικό κέντρο

 

Εδώ θα μπορέσετε να συνδυάσετε Πρωτομαγιά με μια πλούσια, γεμάτη νυχτερινή ζωή, καθώς η Κέρκυρα είναι ένα διεθνές τουριστικό κέντρο, που μπορεί να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του πιο δύσκολου επισκέπτη. Από γραφικά μαγαζάκια που πουλάνε περιδέραια και κοσμήματα μέχρι lux καταστήματα ρούχων, μια ανοιξιάτικη εξόρμηση στην Κέρκυρα θα ανταμείψει τα μάτια αλλά και τη διάθεσή σας, με φόντο μάλιστα την Πρωτομαγιά και τον πρόλογο του καλοκαιριού.

 

  1. Περιπλάνηση σε ένα πολυπολιτισμικό κόσμημα

 

Η πόλη της Κέρκυρας αποτελείται από εντελώς ανόμοια στοιχεία, που έχουν απομείνει από διαφορετικούς πολιτισμούς. Παρουσιάζει μια μαγευτική εικόνα με τους μεγάλους δρόμους και τις ευρύχωρες πλατείες, τη δημοφιλή Σπιανάδα –την «πράσινη» πόλη– σε αντίθεση με τα στενά πίσω σοκάκια της στρωμένα με πέτρες (γνωστά ως «Καντούνια»), τα σπίτια με έντονη ιταλική επιρροή, το περίφημο Λιστόν, τη γαλλική στοά, τα παραδοσιακά γεωργιανά αρχοντικά, τη βυζαντινή εκκλησία, τα βενετσιάνικα μνημεία, τα μπαλκόνια με κάγκελα από σφυρήλατο σίδερο και γρίλιες παραθύρων.

 

  1. Μια ανοιξιάτικη βόλτα στις παλιές συνοικίες

 

Η παλιά συνοικία της Κέρκυρας, με τις στοές της που βλέπουν στη Σπιανάδα (Εσπλανάδα), τις πολυώροφους κατοικίες της σε παστέλ αποχρώσεις, τις ήσυχες πλατείες και τα παντζούρια βενετσιάνικου στυλ με σχιστόλιθους, ήταν ξεκάθαρα η βάση για την κατάταξη της UNESCO και ανταμείβει άφθονα κάθε χρόνο που δαπανάται για βόλτα. Από τα δύο οχυρά που στηρίζονται στην πόλη της Κέρκυρας, το βενετσιάνικο Νέο Φρούριο είναι αρχιτεκτονικά το πιο ενδιαφέρον και προσφέρει υπέροχη θέα στις κεραμοσκεπές της παλιάς πόλης. Αλλά το Παλιό Φρούριο στα ανατολικά περιέχει, στο πρώην λατινικό παρεκκλήσι του κοντά στην είσοδο, μια εξαιρετική συλλογή από βυζαντινές εικόνες και ψηφιδωτά που διασώθηκαν από διάφορα μνημεία σε όλο το νησί.

 

  1. Ιστορία και φύση, μαζί σε ένα

 

Το Κανόνι, τέσσερα χιλιόμετρα νότια της πόλης είναι το πιο δημοφιλές σημείο του νησιού. Εδώ ένα στενό μονοπάτι οδηγεί διασχίζοντας το νερό στο Μοναστήρι της Βλαχέρνας και από εκεί μπορεί κανείς να πάρει ένα καΐκι για να επισκεφτεί το υπέροχο Ποντικονήσι και την εκκλησία του 13ου αιώνα. Η Παλαιά Περίθεια, ένα χωριό της Βενετοκρατίας φωλιασμένο σε μια κοιλότητα στη βόρεια πλαγιά της κορυφής του νησιού Παντοκράτορα, εγκαταλείφθηκε από τη δεκαετία του 1960 και μετά, με αποτέλεσμα μια μεσαιωνική χρονοκάψουλα. Το πιο αξιοσημείωτο μεμονωμένο μνημείο είναι η εκκλησία του 14ου αιώνα του Αγίου Ιάκωβου Ο Πέρσης στην προσέγγιση του χωριού. Αυτό μόλις αποκαταστάθηκε υπό την επίβλεψη των βυζαντινών αρχαιολογικών αρχών, με λαμπερές τοιχογραφίες να αποκαλύπτονται και να συντηρούνται, και μπορεί να είναι ανοιχτό στο κοινό το 2016. Από τη δεκαετία του 1990, έχει προσελκύσει τόσο περιστασιακούς επισκέπτες όσο και εκείνους μετά από αποκατάσταση σε δεύτερο σπίτι έργα. Ωστόσο, αν όλη αυτή η ιστορία και παράδοση σας φόρτωσε, τότε μια βόλτα στην Παλαιοκαστριτσα, 26 χιλιόμετρα δυτικά της πόλης της Κέρκυρας, θα σας χαλαρώσει. Αποτελεί ένα μικροσκοπικό επίγειο παράδεισο με κρυστάλλινα νερά, μαγευτικούς κολπίσκους και ένα καταπράσινο τοπίο που φύεται μέχρι τη θάλασσα.

 

Η Κέρκυρα μπορεί να είναι ιδανικό μέρος διακοπών για να γιορτάσετε την Πρωτομαγιά, υπάρχουν όμως δεκάδες άλλοι προορισμοί (όπως η πανέμορφη Ρόδος και το  Δρέπανο Αργολίδας) που προσφέρουν ανταγωνιστικά πακέτα διακοπών και ξενοδοχεία σε εξαιρετικά προστιές τιμές.

 

 

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!