Quantcast
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣΠΟΛΙΤΙΚΗΤΟΠΙΚΑ

Η χρήση όπλου απ’ τους αστυνομικούς έχει προϋποθέσεις, δεν είμαστε Φαρ Ουέστ

Κώστας Παυλίδης*

Με λυπούν βαθύτατα κάποιες θέσεις που εκφράστηκαν με αφορμή το ανθρωποκυνηγητό της ομάδας Δίας και την τραγική κατάληξη του. Με λυπούν γιατί δεν μπορώ να δεχθώ ότι σαν κοινωνία μπορούμε να υιοθετήσουμε τέτοιες πρακτικές και να τολμούν κάποιοι να μιλούν και για παρασημοφόρηση των συγκεκριμένων αστυνομικών!
Καλό είναι με ψυχραιμο τρόπο να αναλύουμε μια τέτοια κατάσταση και να παίρνουμε θέση όχι τόσο ανώδυνα και επιπόλαια.
Πρώτον κανείς δεν ήξερε ότι το αυτοκίνητο ήταν κλεμμένο(αποδείχθηκε αργότερα αυτό).
Άρα η ομάδα Δίας λειτούργησε όπως λειτούργησε επειδή κακώς κάποιοι δεν σταμάτησαν σε αστυνομικό έλεγχο.
Δεύτερον από τα σχετικά άρθρα (ertnews και άλλα) διαβάζω ότι το αυτοκίνητο εμβόλισε τις μηχανές όταν αποπειράθηκε να κάνει όπισθεν ελιγμό για να ξεφύγει από το κυνηγητό.
Τρίτον κανείς από τους κυνηγημένους δεν ήταν οπλισμένος ή δεν αναφέρεται πουθενά ότι προέβαλε όπλο και δέχθηκαν έναν καταιγισμό πυρών από κοντινή σχετικα απόσταση από όλη την ομάδα Δίας.
Και ρωτώ εγώ αν δεν ήταν κακοποιοί και δεν ήταν κλεμμένο το αυτοκίνητο ( μετά αποδείχθηκε ότι ήταν) και ήταν μια παρέα μεθυσμένων νεαρών που έφυγαν από κάποιο μαγαζί και κακώς μέσα στην κατάσταση της μέθης τους δεν σταμάτησαν σε έναν προληπτικό αστυνομικό έλεγχο και τους καταδίωξαν και στον πανικό τους να ξεφύγουν έκαναν επικίνδυνους ελιγμούς θα είχαμε πάλι την ίδια κατάληξη?
Όλα μαρτυρούν πως ναι αφού δεν φάνηκε να είναι κάποιος οπλισμένος και κανείς δεν ήξερε ότι ήταν συμμορία που έκλεβε αυτοκίνητα.
Αν συνέβαινε έτσι όπως το αναφερω- που δεν θα ήταν καθόλου απίθανο από ότι φαινεται- κάποιοι θα προτειναν πάλι να τους παρασημοφορησουν?
Δεν πρόκειται περί πολιτικής διαφωνίας αλλά για τον επιχειρησιακο τρόπο λειτουργίας ειδικά της ομάδας Δίας, μιας ομάδας εκτός αστυνομικών σχολών, με προσλήψεις πολιτικής σκοπιμότητας και με πολλά δείγματα κακής λειτουργίας κατά το παρελθόν.
Απαιτειται να είμαστε κατά τη γνώμη μου πιο προσεκτικοί όταν αναλύουμε τέτοια φαινόμενα.
Δεν νομιμοποιείται αυτή η συμπεριφορά επειδη εκ των υστέρων αποδείχθηκε ότι ήταν συμμορία κλεφτών από την κοινότητα των Ρομά και έτσι κάποιοι ανακουφιστηκαν (sic)…
Κι έχει δυστυχώς συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν μια παρέα θερμοαιμων ή πιωμενων νεαρών κακώς να μην σταματήσουν σε αστυνομικό έλεγχο και να κάνουν επικίνδυνες μανούβρες για να ξεφύγουν της καταδίωξης τους.
Αν αυτό νομιμοποιεί μια ομοβροντία πυροβολισμών απέναντι τους να βγει κάποιος να το πει ανοικτά. Υπάρχουν πολλοί τρόποι διαχείρισης μιας τέτοιας κατάστασης και σίγουρα μια ομοβροντία πυροβολισμών δεν είναι από αυτούς εκτός εξαιρετικών περιπτώσεων(π.χ.όταν είναι οπλισμένοι κλπ)
Η χρήση όπλου από τους αστυνομικούς εχει προυποθεσεις και δεν είμαστε Φαρ Ουέστ.
Απλά καλώ κάποιους που με ευκολία υιοθετούν τετοιες απόψεις να το ξανασκεφτούν πιο ψύχραιμα και όχι εν θερμώ. Δεν είναι τυχαίο ότι ακολουθήθηκε αυτή η διαδικασία από την ηγεσία της αστυνομιας. Δεν είναι τόσο απλά πάντα κάποια πράγματα…

 

*πρώην βουλευτής Κέρκυρας

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!