Quantcast
SLIDERΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣΤΟΠΙΚΑ

Π.Ι.Ν: Η 7η Οκτωβρίου να γιορτάζεται σ’ όλο το Ιόνιο σε ανάμνηση της ναυμαχίας της Ναυπάκτου

Την  καθιέρωση της 7ης Οκτωβρίου ως «περιφερειακής» εορτής του Ιονίου  εις μνήμη των πεσόντων Επτανησίων στη Ναυμαχία της Ναυπάκτου πρόκειται να ζητήσει η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Το θέμα είναι πρώτο στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου, το οποίο θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο Σάββατο (28/8) με τηλεδιάσκεψη. Ως γνωστό τα Ιόνια νησιά έχουν άρρηκτο ιστορικό δεσμό με την Ναυμαχία της Ναυπάκτου, η οποία έγινε στις 7 Οκτωβρίου 1571.

Αφ΄ενός γιατί η ναυμαχία έγινε στην είσοδο του Πατραϊκού κόλπου νότια των νήσων Εχινάδων, που βρίσκονται στο Ιόνιο πέλαγος στις εκβολές του Αχελώου. Αφ΄ετέρου γιατί σε αυτήν στο πλευρό της Ιερής Ένωσης (του στόλου των Χριστιανικών δυνάμεων) συμμετείχαν 12 ελληνικές γαλέρες από τα Κέρκυρα, Κεφαλονιά και Ζάκυνθο και πολλοί επτανήσιοι θυσιάστηκαν στην ναυμαχία.

Επίσης είναι γνωστό ότι μέσα στον ιερό ναό Ευαγγελιστρίας,Ανουτσιάτας η Λοντσιάδας  της Κέρκυρας θάφτηκαν τα λείψανα των ευρωπαίων χριστιανών στρατιωτών, που έχασαν τη ζωή τους στη ναυμαχία.

 

Η εισήγηση της Περιφερειάρχη

Το θέμα με τίτλο «Καθιέρωση δημόσιας εορτής τοπικού χαρακτήρα στην Περιφέρεια Ιόνιων Νήσων με δοξολογία, την 7η Οκτωβρίου κάθε έτους εις μνήμην των πεσόντων Επτανησίων στην Ναυμαχία της Ναυπάκτου που έλαβε χώρα στο Ιόνιο Πέλαγος (Εχινάδες Νήσους), για την υπεράσπιση των αξιών του δυτικού πολιτισμού ενάντια στον Οθωμανικό επεκτατισμό», πρόκειται να συζητηθεί στην ερχόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, με εισηγήτρια την Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου.

Η εισήγηση, η οποία έχει αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα της ΠΙΝ, περιγράφει το ιστορικό γεγονός και την σύνδεσή του με τα Ιόνια νησιά και προτείνει την καθιέρωση «περιφερειακής» εορτής εις ανάμνηση του.

Αναλυτικά η εισήγηση αναφέρει τα εξής:

«Η Ναυμαχία του Lepantoγνωστή ως η «Ναυμαχία της Ναυπάκτου»- από τις μεγαλύτερες όλων των εποχών, τόσο για τον αριθμό των σκαφών που ενεπλάκησαν, όσο και για την τακτική που εφαρμόστηκε- θεωρήθηκε ως ένα από τα σπουδαιότερα ιστορικά γεγονότα που επηρέασαν την ιστορική διαδρομή του τόπου μας αλλά και της Ευρώπης.

Η ναυμαχία έλαβε χώρα στις 7 Οκτωβρίου του 1571 κοντά στις νήσους Εχινάδες (Κεφαλονιά) (ολόκληρος ο θαλάσσιος κόλπος ονομαζόταν από τους Ενετούς «κόλπος της Ναυπάκτου»), μεταξύ των ενωμένων στόλων της Ισπανίας, Βενετίας, Γένουας, των Ιπποτών της Μάλτας, του Δουκάτου της Σαβοΐας, Δουκάτου του Ουρμπίνο, Μεγάλου Δουκάτου της Τοσκάνης και του στόλου του Πάπα Πίου του Ε’ με την ονομασία Lega Santa (Ιερή Ένωση).

Στον συμμαχικό στόλο της Δύσης, συμμετείχαν 12 ελληνικές γαλέρες από τα νησιά, 4 γαλέρες από την Κέρκυρα, του Πέτρου Μπούα, του Στυλιανού Χαλικιόπουλου, του Χριστόφορου Κοντόκαλη και του Γεώργιου Κοκκίνη, 2 από την Κεφαλονιά με τους Μιχαήλ Βιτσαμάνο και Μαρκαντώνιο Τσιμάρα και 6 από τη Ζάκυνθο με κυβερνήτες τους Αντώνιο Κουτούβαλη, Μάρκο Σιγούρο, Νικόλαο Μονδίνο, Δημήτριο Κομμούτο, Νικόλαο Φωσκάρδη και Ιωάννη Μοτσενίγο.

Η νίκη αποτέλεσε αποφασιστικό φραγμό στα επεκτατικά σχέδια (εδαφική, εμπορική και θρησκευτική απειλή) των Οθωμανών στα Ιόνια Νησιά και στην Ευρώπησε συνέχεια της κατάκτηση της Κύπρου από τους Οθωμανούς, ενώ έδωσε ελπίδες στους υπόδουλους Έλληνες, αναπτέρωσε το ηθικό τους και αποτέλεσε την αφετηρία μιας σειράς επαναστατικών και απελευθερωτικών ενεργειών εναντίον των Τούρκων. Αποτελεί ένα σπουδαίο ιστορικό ορόσημο.

Ο συνολικός αριθμός των νεκρών των συμμαχικών δυνάμεων υπολογίζεται ότι ήταν 9.500 και 14.000 οι τραυματίες, εκ των οποίων, ένα μεγάλο μέρος ήταν Έλληνες των Ιονίων Νήσων. Επομένως από αυτό και μόνο το γεγονός, φαίνεται ότι ήταν ιδιαίτερα σημαντική η ηρωική συμμετοχή τους στην συγκεκριμένη ναυμαχία.

Στην Ζάκυνθο και Κεφαλονιά γίνονται διαχρονικά εκδηλώσεις στις 7 Οκτωβρίου εις ανάμνηση του ιστορικού αυτού γεγονότος, ενώ στην Κέρκυρα έγινε πέρυσι με πρωτοβουλία της Περιφερειάρχη επιμνημόσυνη δέηση στον Άγιο Νικόλαο των Ξένων για τους πεσόντες Ορθοδόξους και στο Καθολικό Κοιμητήριο για τους Καθολικούς όπου έχουν μεταφερθεί τα οστά τους από την Ανουτσιάτα.

Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων επιθυμεί με σειρά πρωτοβουλιών να αναδείξει τον ρόλο των Επτανήσων και σε αυτό το πλαίσιο η Περιφερειάρχης θα μετέχει επίσημα στις διεθνείς εκδηλώσεις που θα λάβουν χώρα στην Ναύπακτο με την ευκαιρία της επετείου των 450 χρόνων, από την ιστορική Ναυμαχία.

Γ ια τους παραπάνω λόγους εισηγούμεθα:

Την καθιέρωση δημόσιας εορτής τοπικού χαρακτήρα με δοξολογία στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων την 7η Οκτωβρίου κάθε έτους εις μνήμην του ιστορικού γεγονότος της Ναυμαχίας και των πεσόντων Επτανησίων, που έλαβε χώρα στο Ιόνιο Πέλαγος, για την υπεράσπιση των αξιών μας ενάντια στον Οθωμανικό στόλο.

Κατόπιν της εγκρίσεως του Περιφερειακού Συμβουλίου θα ακολουθήσει η διαδικασία από το Υπουργείο Εσωτερικών».

 

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!