Quantcast
ΕΛΛΑΔΑΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ

Θεοδωρικάκος: Μεταφορά εργαζομένων από το δημόσιο στην αυτοδιοίκηση

Για μεγάλη θεσμική μεταρρύθμιση που ετοιμάζει η κυβέρνηση έκανε λόγο ο υπουργός Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκος, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, και προϊδεάζοντας ότι θα υπάρξει μεταφορά αρμοδιοτήτων προς την αυτοδιοίκηση. «Οπότε σε αυτή την περίπτωση θα χρειαστεί να μεταφερθούν και εργαζόμενοι προς την αυτοδιοίκηση», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδωρικάκος, τονίζοντας ότι «η κινητικότητα είναι εξαιρετικά ουσιαστική. Πέρα από την ψηφιοποίηση, αυτή η κρίση ανέδειξε και τον τεράστιο ρόλο που έχει και το κοινωνικό κράτος στη ζωή της χώρας».

Ουσιαστικά προαναγγείλε την ενίσχυση του συστήματος κινητικότητας με βασική κατεύθυνση τη μετακίνηση υπαλλήλων από το στενό δημόσιο τομέα προς τους δήμους και τις Περιφέρειες για την κάλυψη των αναγκών που θα δημιουργηθούν.

Να σημειωθεί ότι ο κ. Θεοδωρικάκος σε ομιλία του τον περασμένο Δεκέμβριο είχε προαναγγείλει μετακίνηση υπαλλήλων από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις στους ΟΤΑ , όπως έχει γράψει η aftodioikisi.gr, ενώ κατά την ομιλία του στην Γενική Συνέλευση της ΕΝΠΕ τον Νοέμβριο είχε κάνει λόγο για κατάργηση των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και μεταφορά των αρμοδιοτήτων τους στους ΟΤΑ.

Ο υπουργός Εσωτερικών σημείωσε ότι αναμορφώνεται το κράτος, γίνεται καλύτερη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού και ότι στο πλαίσιο της μεγάλης θεσμικής μεταρρύθμισης που ετοιμάζεται για ενίσχυση της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης και του ρόλου της Αυτοδιοίκησης θα υπάρξει μεταφορά αρμοδιοτήτων προς τους Δήμους και τις Περιφέρειες.

Ο κ. Θεοδωρικάκος σε αυτό το πλαίσιο έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα προγράμματα κοινωνικής πολιτικής, όπως το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» που χρηματοδοτεί το Υπουργείο Εσωτερικών και το διεκπεραιώνει μέσω της Αυτοδιοίκησης και το οποίο αναβαθμίσθηκε με πρόσθετους εργαζόμενους αυτήν την χρονική περίοδο, καθώς και τα προγράμματα στήριξης και κοινωνικής αλληλεγγύης των ανθρώπων που είχαν και έχουν ανάγκη από τα στοιχειώδη και τα προγράμματα σίτισης. «Αυτά είναι παραδείγματα που δείχνουν ότι μπορεί η ψηφιοποίηση να προχωρά με γρήγορο ρυθμό αλλά πίσω από τους υπολογιστές υπάρχουν άνθρωποι», τόνισε.

Όπως είπε ο υπουργός Εσωτερικών γίνεται χρήση του συστήματος HRMS για την καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού στο δημόσιο «κουμπώνοντας τα προσόντα και τις ικανότητες, την εμπειρία με τους αντίστοιχους στόχους και το περιεχόμενο που έχει η θέση στην οποία εργάζεται»

Σε ό,τι αφορά τη σχέση προσλήψεων αποχωρήσεων από το δημόσιο ο κ. Θεοδωρικάκος είπε ότι είναι μέχρι σήμερα 1:1.

Εξήγησε πως τουλάχιστον για δύο ακόμη εβδομάδες ενθαρρύνεται η τηλεργασία, σημειώνοντας ότι αυτή τη στιγμή εργάζεται περίπου το 30% τωνν δημοσίων υπαλλήλων, και πρόσθεσε πως εκτός από το ζήτημα του συγχρωτισμού, είναι μια εμπειρία θετική και πολλοί υπάλληλοι εργάζονται αποτελεσματικά από το σπίτι.

Στο ερώτημα εάν η τηλεργασία θα μπορούσε να οδηγήσει σε μειώσεις προσωπικού στο δημόσιο, δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο. «Η τηλεργασία έχει ως προϋπόθεση να υπάρχει ο άνθρωπος. Κανείς να μην αμφιβάλει για την εργασία του» τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος και πρόσθεσε ότι είναι εκτός σχεδίου της κυβέρνησης οποιαδήποτε μείωση μισθού στο δημόσιο τομέα.

Πηγή: aftodioikisi.gr

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!