Quantcast
ΠΟΛΙΤΙΚΗΤΟΠΙΚΑ

Θεοχάρης σε Αυλωνίτη: “Η χώρα είναι ασφαλής για την έναρξη του τουρισμού”

Απάντηση έδωσε ο υπουργός τουρισμού Χ. Θεοχάρης σε ερώτηση (και) του Α.  Αυλωνίτη για την ασφαλή έναρξη της τουριστικής περιόδου. Το κείμενο που έδωσε στη δημοσιότητα ο βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ, με σχόλιο δικό του και την ολοκληρωμένη απάντηση Θεοχάρη, είναι το εξής:
 
Στις 12 Απριλίου κατατέθηκε ερώτηση από 22 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου με πρωτοβουλία του βουλευτή Α’ Ανατολικής Αττικής Νάσου Αθανασίου, την οποία συνυπέγραψε ο Βουλευτής Κέρκυρας και Αναπληρωτής Τομεάρχης ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρος Αυλωνίτης με θέμα την ασφαλή έναρξη της τουριστικής περιόδου.
Ύστερα από την ερώτηση, μας απεστάλη η υπ’αριθμ. 693/2021 Απάντηση, την οποία υπογράφει ο Υπουργός Τουρισμού. Η απάντηση ήταν εξαιρετικά σύντομη και γενικόλογη, δεν δόθηκαν συγκεκριμένα στοιχεία περί του τεθέντος με την ερώτηση θέματος, παρά μόνο μια ασαφή σταχυολόγηση των έως σήμερα ελλιπέστατων κινήσεων της κυβέρνησης. Το Υπουργείο, για άλλη μια φορά δεν έχει πράξει ούτε τα ελάχιστα επί της ουσίας, αλλά διατείνεται πως δήθεν η χώρα είναι έτοιμη για την ασφαλή έναρξη του τουρισμού.
Η υγειονομικά ασφαλής επανέναρξη της τουριστικής δραστηριότητας αποτελεί μείζον ζήτημα για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, την επιβίωση χιλιάδων επιχειρήσεων, τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και την προστασία του εισοδήματος εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων στον τουρισμό-επισιτισμό.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της απάντησης :
 
Θέμα: «Απάντηση σε Ερώτηση Βουλευτών».
Σχετ.: Η με Α.Π. 5918/12.04.2021 Ερώτηση.
Σε απάντηση του ανωτέρω σχετικού εγγράφου που κατέθεσαν στη Βουλή των Ελλήνων είκοσι δύο (22) Βουλευτές της Κ.Ο. του Σύριζα Προοδευτική Συμμαχία, και σε ότι αφορά τα θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Τουρισμού, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:
Η εθνική στρατηγική του Υπουργείου Τουρισμού για την τουριστική ανάπτυξη της χώρας έγκειται στην ανάδειξη της Ελλάδας σε κορυφαίο και ασφαλή προορισμό, ιδανικό για επίσκεψη καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Η εμφάνιση και η εξάπλωση της πανδημίας του COVID -19 και τα συνακόλουθα μέτρα, τα οποία ελήφθησαν για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του, είχαν συνέπειες στον τουριστικό κλάδο και απαίτησαν μία διαφορετική προσέγγιση, λαμβάνοντας υπόψη νέες παραμέτρους.
Δεδομένου ότι η υγειονομική ασφάλεια αποτελεί πλέον πρωταρχική προτεραιότητα, το Υπουργείο Τουρισμού προέβη σε διαμόρφωση στρατηγικής της επανεκκίνησης του ελληνικού τουρισμού, η οποία στηρίχθηκε και στον υγειονομικό άξονα, με την εφαρμογή υγειονομικών πρωτοκόλλων και προληπτικών μέτρων, προκειμένου η χώρα να υποδέχεται ταξιδιώτες, προωθώντας την εικόνα ενός ασφαλούς τουριστικού προορισμού, που σέβεται και ακολουθεί πρωτόκολλα και προδιαγραφές, με την πρόβλεψη και συμπλήρωση -μεταξύ άλλων- του Εντύπου Εντοπισμού Επιβατών (PLF) από τους επιβάτες διεθνών πτήσεων προς την Ελλάδα καθώς και με την εφαρμογή δήλωσης εφαρμογής πρωτοκόλλων υγειονομικού περιεχομένου για τα τουριστικά καταλύματα (health first).
 
Τα ειδικά πρωτόκολλα υγειονομικού περιεχόμενου βάσει των οποίων λειτούργησαν το 2020 οι τουριστικές επιχειρήσεις, στο πλαίσιο λήψης μέτρων έναντι του COVID-19 ορίστηκαν με την υπ’ αρ. 1881/29.05.2020 (Β’ 2084) κοινή υπουργική απόφαση. To Υπουργείο Τουρισμού προέβη, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, στην επικαιροποίηση των ειδικών πρωτοκόλλων υγειονομικού περιεχομένου με την έκδοση της με αριθμό 6632/16-4-2021 κυα (Β’ 1632). Τα νέα ειδικά πρωτόκολλα υγειονομικού περιεχομένου ισχύουν σε ολόκληρη την επικράτεια μέχρι τις 31.05.2022.
Το σχέδιο για το ασφαλές άνοιγμα του τουρισμού το 2021 παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της διεθνούς Τουριστικής Έκθεσης ΙΤΒ Berlin, με επίσημη ημερομηνία έναρξης της τουριστικής περιόδου την 14η Μαΐου και κεντρικό σύνθημα της νέας προωθητικής εκστρατείας για τον Ελληνικό Τουρισμό, το «All you want is Greece» («Το μόνο που θέλεις, είναι η Ελλάδα»). Το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει πέντε γραμμές άμυνας, ως ακολούθως: α) τις προϋποθέσεις και τα αντίστοιχα πιστοποιητικά πριν από την άφιξη των ταξιδιωτών στην Ελλάδα -είτε με εμβολιασμό είτε με αρνητικό τεστ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε υπέρ της καθιέρωσης του πράσινου ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού υιοθετώντας την πρόταση της Ελλάδας, γεγονός το οποίο αναμένεται να συμβάλει καθοριστικά στην επανεκκίνηση του τουρισμού, β) την ενεργοποίηση συστήματος τυχαίων ελέγχων, ώστε να εντοπίζονται τα θετικά κρούσματα στα σύνορα, γ) την θεσμοθέτηση και για το 2021 ξενοδοχείων απομόνωσης ώστε να είναι δυνατή η φιλοξενία τυχόν κρουσμάτων, δ) τον εμβολιασμό των πολιτών έναντι του Covid-19 που προχωρά με ταχείς ρυθμούς στην Ελλάδα, και ε) την αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων για την λειτουργία των τουριστικών επιχειρήσεων, τα οποία θεσπίστηκαν με την προαναφερόμενη κυα (6632/21.04.2021 ).
Τέλος, σημειώνεται ότι ο σχεδιασμός για το άνοιγμα του τουρισμού αφορά όλη την Επικράτεια και γίνονται συντονισμένες ενέργειες σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία και λοιπούς φορείς με στόχο την δημιουργία ενός ασφαλούς υγειονομικά περιβάλλοντος τόσο για τους εργαζόμενους στον τουριστικό κλάδο όσο και για τους δυνητικούς επισκέπτες της Ελλάδας.
__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!