Quantcast
SLIDERΚΟΙΝΩΝΙΑΤΟΠΙΚΑ

Κέρκυρα: Άρχισαν οι εργασίες του Διεθνούς Φεστιβάλ Μεσογειακών Πολιτισμών (φωτό-video)

Άρχισε το πρωί της Τετάρτης το Διεθνές Φεστιβάλ Μεσογειακών Πολιτισμών που πραγματοποιείται στην Κέρκυρα  6-10 Σεπτεμβρίου, με τη διοργάνωση του Διεθνούς Συμβουλίου Διοργανωτών Εκδηλώσεων Λαϊκού Πολιτισμού και Παραδοσιακών Τεχνών – CIOFF®, επίσημου εταίρου της UNESCO, του Ιονίου Πανεπιστημίου και του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου των Σινιών.

 Επί πέντε ημέρες ολόκληρο το νησί από το ένα άκρο στο άλλο, θα μετατραπεί σε κέντρο ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς της Μεσογείου.

Κουλτούρες, χρώματα, μουσικές, χορός, επιστημονική γνώση και τέχνη, θα συνευρεθούν σε έναν πολυπολιτισμικό διάλογο, σε μια γιορτή για την άυλη πολιτιστική μας κληρονομιά.

Το πρόγραμμα μεταξύ άλλων περιλαμβάνει, παρουσιάσεις παραδοσιακών χορών από τις χώρες που θα συμμετέχουν, εκθέσεις παραδοσιακών ενδυμασιών και μουσικών οργάνων, παρέλαση χορευτικών συγκροτημάτων, επιστημονικές διαλέξεις και οικονομικό φόρουμ.

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στην πόλη της Κέρκυρας αλλά και στην Αχαράβη, στην Κασσιόπη, στις Σινιές και στον Άγιο Ματθαίο.

Το πρωί της Τετάρτης στην Ιόνιο Ακαδημία έγινε η επίσημη υποδοχή των συμμετεχόντων, ακολούθησαν οι χαιρετισμοί των επισήμων, έγινε ανταλλαγή δώρων και αναμνηστικών ενώ βραβεύτηκε και ο δημιουργός  του λογότυπου του Φεστιβάλ και των 3 πρώτων νικητών του μαθητικού διαγωνισμού ζωγραφικής

  • Στη συνέχεια: 

«Η µουσική και ο χορός στη Μεσόγειο ως άυλη πολιτισµική κληρονοµιά και πεδία oσμώσεων. Πολιτισµικές χωρικότητες και ιστορικές χρονικότητες»

Εισηγήσεις Ελλήνων ερευνητών και ακαδημαϊκών

ΔιοργανωτήςΙόνιο Πανεπιστήμιο

ΣυντονίστριαΔρ. Ρενάτα Δαλιανούδη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Επιστημονική Εκπρόσωπος Ιονίου Πανεπιστημίου για το Φεστιβάλ CIOFF® Μεσογειακών Πολιτισμών 2023.

Εισηγητές:

  1. Φωτοπούλου Σταυρούλα, Διευθύντρια Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Yπ. Πολιτισμού.
  2. Ανδριανοπούλου Παναγιώτα, Εθνολόγος, Λαογράφος, Προϊσταμένη Τμ. Συλλογών Έρευνας και Τεκμηρίωσης Λαϊκής Τέχνης, Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού, UNESCO Expert & Facilitator για την Α.Π.Κ.
  3. Γουλιμάρης Δημήτριος, Καθηγητής, Τμ. Επιστήμης, Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, Σ.Ε.Φ.Α.Α., Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.
  4. Δαλιανούδη Ρενάτα, Αν. Καθηγήτρια Μουσικής και Οπτικο-ακουστικού Πολιτισμού, Τμ. Τεχνών Ήχου και Εικόνας, Ιόνιο Πανεπιστήμιο.
  5. Δούκα Στυλιανή, Καθηγήτρια, Τμ. Επιστήμης, Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, Σ.Ε.Φ.Α.Α., Αριστοτέλειο Παν/μιο Θεσσαλονίκης, Αντιπρόεδρος Εθνικού Τμήματος CIOFF® Ελλάδος.
  6. Μάργαρη Ζωή, Κύρια Ερευνήτρια, Κέντρον Ερεύνης Ελληνικής Λαογραφίας, Ακαδημία Αθηνών.
  7. Παπαδοπούλου Αγνή, Αν. Καθηγήτρια, Τμ. Τεχνών Ήχου και Εικόνας, Ιόνιο Πανεπιστήμιο.

Το Φεστιβάλ Μεσογειακών Πολιτισμών, ένα Φεστιβάλ θεσμός του Τομέα CIOFF® Νότιας Ευρώπης, τελεί υπό́ την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και διοργανώνεται με την ευκαιρία της επετείου των 20 ετών της Σύμβασης (2003) της UNESCO για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά.

Πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ιονίων Νήσων, τον Δήμο Βόρειας Κέρκυρας και τον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων. Έχει την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, του Υπουργείου Τουρισμού́, της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, του Ε.Ο.Τ., της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης της ΠΙΝ, του Επιμελητηρίου Κέρκυρας, της έδρας UNESCO του Ιονίου Παν/μίου, του Τμ. Τεχνών Ήχου και Εικόνας, του Τμ. Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας, του Τμ. Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας, του Τμ. Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας εκ μέρους του Ιονίου Πανεπιστημίου, του Τμ. Δικτύων και Επικοινωνιών του Ι.Π., του Ινστιτούτου Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς (Ι.Ε.Μ.Κ.), της Academy of Art in Szczecin της Πολωνίας, της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κέρκυρας (Παλαιά) και του πολιτιστικού συλλόγου San Giacomo.

Συμβάλλουν επίσης η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κέρκυρας, το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης, η Ιερά Μητρόπολη Κέρκυρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων, ο Οργανισμός Λιμένος Κέρκυρας, η Ένωση Ξενοδόχων Κέρκυρας, η Περιφερειακή Εφορεία Προσκόπων Κέρκυρας, η Λέσχη Αρχιμαγείρων Κέρκυρας, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, η Κλινική Μάστορα και η Κλινική «Θεραπεία».

 

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!