Quantcast
SLIDERΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣΤΟΠΙΚΑ

Κέρκυρα- Αναβίωσε το έθιμο του Άη Γιάννη του Λαμπατάρη στο Μαντούκι (φωτο-video)

Το έθιμο του Άη Γιάννη του Λαμπατάρη αναβιώνει απόψε αλλά και αύριο 24 Ιουνίου σε πολλά χωριά της Κέρκυρας. Γιορτάζουν τον Άη Γιάννη τον Κλήδονα ή Λαμπατάρη ή Ριγανά στις 24 Ιουνίου, μία από τις πιο μεγάλες καλοκαιρινές γιορτές της ελληνικής παράδοσης. Η γιορτή συνοδεύεται από το παραδοσιακό έθιμο με το πέρασμα πάνω από τις φωτιές και το κάψιμο του Μαγιάτικου στεφανιού.

Οι λαμπατίνες είναι ένα έθιμο με το οποίο γιορτάζεται από την παραμονή 23 Ιουνίου που είναι η ημερομηνία γέννησης του Αγίου Ιωάννη του προδρόμου. Πρόκειται για μια προχριστιανική τελετουργία, που οι ρίζες της χάνονται στα βάθη του χρόνου ως επιβίωση των παγανιστικών λατρευτικών τελετών. Οι πρώτοι χριστιανοί αναγνώρισαν τη δύναμη αυτών των εθίμων και φρόντισαν να την αξιοποιήσουν συσχετίζοντας τα με την ημερομηνία γέννησης του Ιωάννη του προδρόμου.

Ετσι, απόψε, με τη Δύση  του ηλίου, ανάβουν φωτιές πάνω από τις οποίες καίνε τα μαγιάτικα στεφάνια. Πάνω από τις φωτιές πηδάνε αγόρια και κορίτσια, μικροί και μεγάλοι. Παλιότερα σε πολλά χωριά του νησιού, μαζί με τα στεφάνια, έκαιγαν σκιάχτρα, παλιά ρίγανη, ξερά φύλα ελιάς, ξερόχορτα που δεν είχαν γίνει σανός για τα ζώα.

 

Στο Μαντουκι συνέβη και απόψε αυτό, όπου έκαψαν ρίγανη, σκόρδα  και φυσικά τα μαγιάτικα στεφάνια πάνω σε ξερό σανό. Μέσα από την δύναμη της φωτιάς, έρχεται η κάθαρση στους ανθρώπους καθώς, τώρα που αρχίζει να μικραίνει η μέρα, αφήνουν πίσω τους κάθε τι κακό, ελπίζοντας σε μία καλύτερη νέα αρχή. Συμβολικά, οι φωτιές που ανάβουν είναι τρεις, στη σειρά, τις οποίες πρέπει να πηδήσουν τρεις φορές.

Σύμφωνα με το έθιμο ακόμα, την παραμονή του Αϊ-Γιαννιού, οι ανύπαντρες κοπέλες μαζεύονται σε ένα από τα σπίτια του χωριού και μία από αυτές πηγαίνει στο πηγάδι να φέρει το «αμίλητο νερό» και στη διαδρομή μέχρι το σπίτι δεν πρέπει να μιλήσει σε κανέναν.

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!