Quantcast
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΤΟΠΙΚΑΧωρίς κατηγορία

Κέρκυρα: Απο 1η Αυγούστου η λειτουργία του ξενώνα κακοποιημένων γυναικών

Απο 1η Αυγούστου αναμένεται  η λειτουργία του ξενώνα κακοποιημένων γυναικών στο Δήμο Κ. Κέρκυρας.
Αυτό απάντησε  ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Α. Σκούπουρας στην ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλο  Μ. Δαγκλή στο πλαίσιο των επίκαιρων ερωτήσεων στην αποψινή συνεδρίαση του Δήμου Κ. Κέρκυρας.
 
Η κα Δαγκλή επισήμανε την καθυστέρηση στη λειτουργία του Ξενώνα καθώς ήταν να επαναλειτουργήσει το Νοέμβριο  του 2021.

Η εισήγηση της κας. Δαγκλή

Ο ξενώνας φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών και θυμάτων βίας λειτούργησε στο Δήμο Κέρκυρας από το 2017.

Ο Ξενώνας , δυναμικότητας 20 ατόμων,  λειτουργούσε ολόκληρο το 24ωρο, καθημερινά. Αντικείμενο της λειτουργίας της δομής ήταν η προσωρινή φιλοξενία των γυναικών θυμάτων βίας, σε όλες τις μορφές  (π.χ. μετανάστριες, πρόσφυγες, μονογονείς, ΑμΕΑ, άνεργες κ.λπ.) , μαζί με τα παιδιά τους. Ο Ξενώνας παρείχε στις γυναίκες και στα παιδιά τους φιλοξενία, ασφάλεια, ψυχολογική και κοινωνική στήριξη από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, καθώς και υποστήριξη για την ένταξή τους στην αγορά εργασίας.

Ο διάδοχος Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων δεν κατάφερε να διαχειριστεί τις απαιτήσεις και επήλθε η απένταξη του προγράμματος από το ΕΣΠΑ στα τέλη  του 2020.

Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων βοήθησε το Δήμο και τον Σεπτέμβριο του 2021 προχώρησε σε νέα ένταξη , με την υποχρέωση του Δήμου να επαναλειτουργήσει τον ξενώνα από την 1η Νοεμβρίου του ίδιου έτους.

Μάλιστα, στις   24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2021  από το Γραφείο Τύπου του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας δόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση :

 ¨Η  Δημοτική  Αρχή, πιστή στις δεσμεύσεις της  ως προς τη συνέχιση λειτουργίας του Ξενώνα Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών, είναι στην ευχάριστη θέση να γνωστοποιήσει  ότι εγκρίθηκε η ένταξη της πρότασης που κατέθεσε Ο Δήμος Κεντρικής  Κέρκυρας  στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Ιόνια Νησιά 2014-2020”.  Με την εκτέλεση του συγκεκριμένου έργου λύνεται ουσιαστικά το πρόβλημα χρηματοδότησης για τη λειτουργία του Ξενώνα και συνάμα δίνεται η δυνατότητα για παροχή σημαντικών υπηρεσιών.

Η έναρξη έχει οριστεί από την 1η Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους με διάρκεια δύο περίπου χρόνια (ως 31.12.2023) ¨

 

Ωστόσο, μέχρι και σήμερα είναι γεγονός ότι ο ξενώνας δε λειτουργεί. Ούτε προσωπικό έχει προσληφθεί, ούτε συμβάσεις για τη λειτουργία του έχουν συναφθεί (σίτιση, αναλώσιμα κλπ).

Τι κάνει η δημοτική αρχή , που δηλώνει πιστή στις δεσμεύσεις της για τη λειτουργία του, αλλά εξαιτίας της ο ξενώνας είναι κλειστός σχεδόν δύο χρόνια ;

Α) Γιατί ενώ είχε υποχρέωση από την νέα ένταξη ναι λειτουργήσει τον ξενώνα από την 1η Νοεμβρίου του 2021, δεν κατάφερε να τον λειτουργήσετε μέχρι σήμερα ;

Β) Ποιες ενέργειες είχε δυνατότητα να κάνει ώστε να μην απενταχθεί το αρχικό έργο;  (Να προκύπτουν τουλάχιστο από αλληλογραφία με τη διαχειριστική Αρχή)

Γ)Ποιο ποσό θα κληθούμε να επιστρέψουμε, ως Δήμος,  στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την απένταξη του ξενώνα;

Δ) Πόσα χρήματα από τα 635.000 € που δόθηκαν από την Περιφέρεια , για τη λειτουργία 26 μηνών,  θα έχουν χαθεί μέχρι την επαναλειτουργία του ξενώνα ; Πληρώνονται τα ενοίκια στον εκμισθωτή για έναν κλειστό «ΞΕΝΩΝΑ» εδώ και δυο έτη  ……!!!!!!!!!

Ε) Το πιο σημαντικό : Πόσες γυναίκες και πόσα παιδιά, έμειναν όλο αυτό το χρονικό διάστημα αβοήθητα, από τις παραλείψεις και την αμέλεια της  Δημοτικής Αρχής !!!

 

 

 

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!