Quantcast
SLIDERΚΟΙΝΩΝΙΑΤΟΠΙΚΑ

Κέρκυρα: Γιορτάσαμε τα 130 χρόνια ζωής του Κερκυραϊκού Γυμναστικού Συλλόγου

Με μία ωραία εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου (6/5/23) στο Δημοτικό Θέατρο, ο Κερκυραϊκός Γυμναστικός Σύλλογος γιόρτασε τα 130 χρόνια από την ίδρυσή του. Η εκδήλωση, που παρουσίασε η Ευτυχία Βογιατζόγλου περιλάμβανε συναυλία της Παλαιάς Φιλαρμονικής και ακούσματα από την Δημοτική Χορωδία “San Giacomo”. Επίσης ήταν εμπλουτισμένη και με  δρώμενα του καλλιτεχνικού συλλόγου “Metron”

 

 

 

Στην εκδήλωση η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων, υπό την αιγίδα του οποίου διοργανώθηκε η εκδήλωση, ο αντιπεριφερειάρχης Κέρκυρας Κώστας Ζορμπάς, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Σύμβουλίου Νίκος Μουζακίτης, υποψήφιοι βουλευτές, εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης και αθλητικών σωματείων και πολλοί αθλητές & φίλοι του ιστορικού σωματείου.

Η ιστορία του ΚΓΣ με λίγα λόγια…

Στις 6 Μαρτίου 1893 ιδρύθηκε ο “εν Κερκύρα Γυμναστικός Σύλλογος. Στο έμβλημά του απεικονίζεται ο Δισκοβόλος του Μύρωνα.  Το πρώτο καταστατικό υπογράφηκε από 50 ιδρυτικά μέλη. Στις 20 Απριλίου 1893 ενεκρίθη από τον υπουργό εσωτερικών Στέφανο Δραγούμη. Το πρώτο ΔΣ αποτελούσαν οι : Μιχαήλ Σακελαρόπουλος – Διευθυντής του Διδασκαλείου, Πρόεδρος, Δημήτριος Πιέρρης – Υπολοχαγός Πυροβολικού, Αντιπρόεδρος, Χρήστος Ροδίτης – δικηγόρος, Γραμματέας, Ρ. Χάϊμπελ – έμπορος, Ταμίας, Α. Κεφαλληνός – καθηγητής γυμνασίου, έφορος γυμναστηρίου, Κωνσταντίνος Βραχλιώτης – Ιατρός, σύμβουλος, Ερρίκος Λύδεκκε – καθηγητής Διδασκαλείου, σύμβουλος. Ο Κερκυραικός αποτελεί έναν από τους 28 ιδρυτικούς συλλόγους του ΣΕΓΑΣ. Επίσης είχε ενεργό ρόλο στην ανασύσταση των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα. Το 1915 ο “Εν Κέρκυρα γυμναστικός σύλλογος” μετονομάζεται σε Κερκυραϊκός Γυμναστικός Σύλλογος. Να σημειωθεί ότι  ο Κωστής Παλαμάς σαν ανταπόδοση της ανακήρυξης του ως επίτιμου μέλους του Κερκυραϊκού ΓΣ έγραψε τον ύμνο του. Ο Κερκυραϊκός στην πολύχονη ιστορία του ανέπτυξε πολλά αθλήματα (όπως ενόργανη γυμναστική, οπλομαχία/ξιφασκία, πάλη, ποδηλασία, πετοσφαίριση, πάλ επιτραπέζια αντισφαίριση κ.α), ενώ σήμερα διατηρεί τμήματα κρίκετ, καλαθοσφαίρισης, χειροσφαίρισης και ως “κορωνίδα” τον στίβο, όπου αναδείχθηκαν αθλητές με διεθνείς διακρίσεις, όπως οι Σπύρος Κοντοσώρος, Αρσένης Τσιμίνος, Φίλιππος Σγουρός, Λευτέρης Τσουκαλάς, Γιάννης Λέσσης Λορέλα Μάνου, Κώστας Γκασιάλης, Νίκος Μόσχος, Παύλος Φαρούγγιας, Στέλιος Βασιλάκης, Μάριος Μπάνος, Παναγιώτης Παπαδάτος, Κωνσταντίνα Ρωμαίου, Σπυριδούλα Καρύδη κ.α., ενώ πέραν αυτών, πολλοί αθλητές-τριες του πρωταγωνίστησαν σε πανελλήνιο επίπεδο. Μάλιστα το 1998 ο Κερκυραϊκός βγήκε πρώτος σύλλογος εκτός των συλλόγων Αθηνών και Θεσσαλονίκης. Στην ετήσια κατάταξη του ΣΕΓΑΣ βγήκε πέμπτος ανάμεσα σε 400 σωματεία. Επίσης το 2013 το τμήμα παμπαίδων του συλλόγου κατέκτησε την πρώτη θέση ενώ των παγκορασίδων την 8η ανάμεσα σε 100 σωματεία. Στα αξιοσημείωτα είναι και το γεγονός ότι το 2008 κυκλοφόρησε από τα ελληνικά ταχυδρομεία συλλεκτικό γραμματόσημο με το σήμα του Κερκυραϊκού, στη σειρά “Ιστορικά Αθλητικά Σωματεία”.

 

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!