Quantcast
ΚΟΙΝΩΝΙΑΤΟΠΙΚΑ

Κέρκυρα: Δίπλωμα οδήγησης όποιος προλάβει!

Αλαλούμ επικρατεί στην Κέρκυρα, κυρίως σε επίπεδο υποψήφιων εξεταζόμενων οδηγών.

Πρόβλημα αντιμετωπίζουν όλοι όσοι θέλουν να εκδώσουν νέο δίπλωμα οδήγησης, είτε ιδιώτες είτε επαγγελματίες, όλοι όσοι θέλουν να ανανεώσουν το δίπλωμα που κατέχουν, αλλά και όλοι όσοι καλούνται να αλλάξουν το δίπλωμα τους, αφού βάσει του νέου νόμου, το δίπλωμα οδήγησης κατηγορίας Β καλύπτει και το παλαιότερο αντίστοιχο που κατείχαν για δίπλωμα δικύκλου έως 125 κυβικά.

Και όλα αυτά, εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού του Τμήματος Συγκοινωνιών της Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Αυτό βεβαίως ήταν μια συνθήκη που προϋπήρχε. Τι είναι αυτό όμως που άλλαξε τώρα και προκάλεσε την χθεσινή διαμαρτυρία των εκπροσώπων των 18 από τις 20 σχολές οδηγών που διαθέτει η Κέρκυρα;

Η διάλυση ουσιαστικά της άτυπης συμφωνίας που είχαν οι εκπρόσωποι των τοπικών σχολών οδηγών με το Τμήμα Συγκοινωνιών της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, κατ’ εφαρμογή της διάταξης του νέου νόμου. Βάσει αυτής, η κάθε Σχολή οδηγού έχει δικαίωμα να καταθέτει προς εξέταση, όσους υποψήφιους θέλει. Αυτό σημαίνει, πως εάν μια σχολή προλάβει και υποβάλει προς εξέταση 30 υποψήφιους, τότε έχουν προτεραιότητα. Μέχρι την ολοκλήρωση της εξέτασής τους θα παρέλθει το χρονικό διάστημα των τουλάχιστον τριών μηνών έως ότου έρθει η σειρά άλλης σχολής με τους δικούς της υποψήφιους και έτσι καθιστά μη βιώσιμη αφενός την επιχείρηση, αφετέρου, αντιμετωπίζουν πρόβλημα οι Νέοι οδηγοί ,αφού δεν μπορούν να λάβουν δίπλωμα ή ακόμη και  οι επαγγελματίες που θα επέλθει μεγάλη καθυστέρηση μέχρι να καταφέρουν να ανανεώσουν το δίπλωμα τους.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί πως οι 18 από τις 20 σχολές οδηγών στην Κέρκυρα, έχουν συμφωνήσει μεταξύ τους στην υποβολή μόνο τεσσάρων υποψήφιων οδηγών κάθε φορά, προκειμένου να δουλεύουν όλοι. Όμως οι υπόλοιπες δυο Σχολές, δεν τηρούν αυτήν την συμφωνία, με αποτέλεσμα να βλάπτεται οικονομικά το σύνολο των επαγγελματιών του κλάδου.

 

Η διαμαρτυρία

Το πρωί της Πέμπτης, εκπρόσωποι των σχολών οδηγών, στο πλαίσιο της διαμαρτυρίας τους συναντήθηκαν με τον αντιπεριφερειάρχη Κώστα Ζορμπά και του εξέθεσαν το πρόβλημα. Ο ίδιος γνωρίζει την κατάσταση και πρότεινε την ίδια προσωρινή λύση που εφαρμόστηκε και από πλευράς της αντιπεριφερειάρχη Κέρκυρας Μελίτας Ανδριώτη τον περασμένο Αύγουστο, με την προσωρινή ενίσχυση του Τμήματος Συγκοινωνιών  με προσωπικό από άλλες περιοχές, προκειμένου να ξεμπλοκάρει η εξεταστική διαδικασία  στην Κέρκυρα.

Ο εκπρόσωπος των Σχολών οδηγών Γιώργος Καββαδίας, δήλωσε στην «Κ.Σ.» πως αυτή είναι μια λύση αλλά δεν είναι η λύση. Πρόκειται, όπως είπε, για ενέσεις που απαλύνουν προσωρινά τον «πόνο» και ξεμπλοκάρουν την υπόθεση για ένα μήνα ίσως. Δήλωσε πως η οριστική λύση είναι η προφανής, δηλαδή η πρόσληψη του προσωπικού η οποία καθυστερεί απίθανα από το ΑΣΕΠ ενώ η δεύτερη, είναι η ισχύς της άτυπης συμφωνίας μεταξύ όλων, για τμηματική εξέταση συγκεκριμένου αριθμού υποψηφίων από κάθε σχολή, ώστε να δουλεύουν όλοι. Βέβαια, για να συμβεί αυτό χρειάζεται συμφωνία μεταξύ όλων αλλά και του Τμήματος Συγκοινωνιών.

 

Νέα συνάντηση τη Δευτέρα

Σε κάθε περίπτωση, επειδή λύση δεν δόθηκε, σύμφωνα με τον κ. Καββαδία, αναμένεται νέα συνάντηση την προσεχή Δευτέρα, προκειμένου  να υπάρξει σαφήνεια για τον τρόπο εξέτασης, του αριθμού των εξεταζόμενων και την «ισότητα» μεταξύ των σχολών στην Κέρκυρα.

 

Η υπόθεση σε νούμερα

Στην Κέρκυρα, να σημειωθεί πως λειτουργούν 20 Σχολές. Με το έως τώρα πρόβλημα, η κάθε Σχολή υπέβαλε αίτημα εξέτασης εβδομαδιαίως έως τεσσάρων υποψήφιων οδηγών στα θεωρητικά μαθήματα, ώστε να διαπεραιώνεται η διαδικασία με εκπροσώπηση από όλες τις σχολές (σ.σ. στο πλαίσιο της άτυπης συμφωνίας με τις Σχολές και το Συγκοινωνιών). Συνολικά υπάρχουν τρεις εξεταστές στην Κέρκυρα, εκ των οποίων ο ένας λαμβάνει τη νόμιμη άδειά του, συνεπώς απομένουν δυο εξεταστές για τον όγκο της εργασίας των 60 ατόμων για εξετάσεις. Εάν  μια σχολή οδηγών καταθέσει 50 κάρτες (σ.σ. υποψήφιους οδηγούς), όπως έγινε χθες, τότε η καθυστέρηση για τους υπόλοιπους υπολογίζεται από τρεις έως έξι μήνες.

 

Τα επόμενα βήματα

Ο κ. Καββαδίας, στις δηλώσεις του τόνισε πως το θέμα δεν έληξε αλλά μόλις άρχισε με την χθεσινή διαμαρτυρία ενώ αναμένονται κι άλλες ακόμη. Έως τότε, την προσεχή Δευτέρα θα υπάρξει νέα συνάντηση, προκειμένου να ακούσουν και τον κ. Ζορμπά ο οποίος θα προσπαθήσει, όπως είπε, να δώσει λύση έστω προσωρινή, ενώ η πλειονότητα των εκπροσώπων των Σχολών δεν αποκλείει, εφόσον δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, να προχωρήσουν σε δυναμικές  κινητοποιήσεις.

 

Οι επαγγελματίες και τα διπλώματα από Ηγουμενίτσα

Να σημειωθεί πως δεν ήταν λίγοι οι επαγγελματίες που στην αρχή της σεζόν προσπάθησαν να προχωρήσουν σε ανανέωση του διπλώματός τους για να μ μπορέσουν αν εργαστούν την τότε επερχόμενη σεζόν και οι οποίοι προχώρησαν σε καταγγελίες στα τοπικά ΜΜΕ, καθώς λόγω της έλλειψης προσωπικού, η ανανέωση του διπλώματος ήταν αδύνατη και έχασαν τη δουλειά τους. Επίσης, δεν είναι λίγοι οι νέοι επαγγελματίες οδηγοί οι οποίοι προσπαθούν να πάρουν δίπλωμα οδήγησης είτε για να εργαστούν είτε για να δουλέψουν πιθανά το δικό τους επαγγελματικό όχημα που μπορεί να κληρονόμησαν και η καταπληκτική καθυστέρηση της έκδοσης διπλωμάτων, τους στερεί το δικαίωμα αυτό.

Να ξεκαθαριστεί βέβαια, πως σε καμία περίπτωση δεν φέρουν ευθύνη οι υπάλληλοι, που σύμφωνα με τις μαρτυρίες όλων, εργάζονται υπέρ το δέον προκειμένου να βγάλουν όσο περισσότερο όγκο εργασίας γίνεται.

Σε όλες αυτές τις συνέπειες, να προστεθεί και η τάση φυγής που υπάρχει, ότι δηλαδή είτε υποψήφιοι οδηγοί παίρνουν τα χαρτιά τους από την Κέρκυρα και  οδηγούνται στην Ήπειρο προκειμένου να δώσουν εξετάσεις και να πάρουν το δίπλωμα, είτε πάνε εξαρχής στην Ηπειρωτική χώρα, μη μπαίνοντας καν στη διαδικασία της Κέρκυρας, εξαιτίας όλων αυτών.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΧΟΝΔΡΟΓΙΑΝΝΗ

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!