Quantcast
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΤΟΠΙΚΑ

Κέρκυρα: Ενας χρόνος στο «The Attic Gallery»!

Τις 15 Δεκεμβρίου 2018 άνοιξε τις πόρτες του για πρώτη φορά η The Attic Gallery στη σοφίτα του ιστορικού μεγάρου του πρώην Γαλλικού Ινστιτούτου, ενός κτιρίου συνυφασμένου με την καλλιτεχνική ζωή της Κέρκυρας. Στόχος και στοίχημα, μια νέα πνοή και η συμπλήρωση ενός κενού στα καλλιτεχνικά δρώμενα της Κέρκυρας με τη δημιουργία ενός κέντρου τέχνης και πολιτισμού Ευρωπαϊκών προδιαγραφών, το οποίο θα υπηρετούσε τη σύγχρονη, κυρίως, τέχνη και θα προσέφερε πολιτιστικό και καλλιτεχνικό έργο.

 

Ο απολογισμός ενός έτους

 

Κλείνοντας τον πρώτο χρόνο λειτουργίας, ο απολογισμός είναι ήδη εντυπωσιακός: στους 12 αυτούς μήνες η The Attic Gallery έχει ήδη παρουσιάσει 10 εικαστικές εκθέσεις, 10 ομιλίες και παρουσιάσεις, με τη συμμετοχή 31 εικαστικών καλλιτεχνών από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, καταξιωμένων ξένων και Ελλήνων εισηγητών από τους χώρους της τέχνης αλλά και της επιστήμης, και συνεργασία με παράγοντες του τμήματος Ήχου και Εικόνας του Ιόνιου Πανεπιστημίου. Ιδιαίτερα σημαντικές στιγμές η έκθεση του διεθνώς αναγνωρισμένου εραλδικού καλλιτέχνη Ιωάννη Βλαζάκη, τα σεμινάρια της Madeleine Scott-Spencer, πολυβραβευμένη δημιουργός στις τριλογίες Lord of the Rings, The Hobbit, και άλλων μεγάλων επιτυχιών του κινηματογράφου, η ομιλία του δρ Ιάκωβου Παναγόπουλου για το έργο του Θ. Αγγελόπουλου, αλλά και η ομαδική έκθεση-υπερπαραγωγή «Καλειδοσκόπιο» σε συνεργασία με τον πανελλαδικώς γνωστό εικαστικό επιμελητή Πάρη Καπράλο, με την συμμετοχή 17 καλλιτεχνών από όλη την Ελλάδα.

 

Οι εντυπώσεις

 

Ερωτηθείσα για τις εντυπώσεις της φετινής πορείας, αλλά και τα μελλοντικά σχέδια της γκαλερί, απαντά η ιδρύτρια και διευθύντρια της γκαλερί, Σάσσα Chaitow, δρ Ιστορίας Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Έσσεξ: «Είμαστε ευγνώμονες για την εμπιστοσύνη των καλλιτεχνών και την αγάπη με την οποία μας έχει αγκαλιάσει το κερκυραϊκό κοινό. Είναι ξεκάθαρο ότι έλειπε κάτι τέτοιο από την Κέρκυρα. Στοχεύουμε στη δημιουργία και την εξέλιξη σύγχρονων καλλιτεχνικών ανησυχιών, αντιλαμβανόμενοι την Κέρκυρα ως σταυροδρόμι πολιτισμών και τον χώρο μας ως σημείο ουσιαστικής πολιτιστικής ανταλλαγής. Όλα τα σχόλια και οι εντυπώσεις μας δείχνουν ότι είμαστε σε καλό δρόμο. Για του χρόνου ετοιμάζουμε ακόμη πλουσιότερο πρόγραμμα με πολλές εκπλήξεις, περισσότερη έμφαση σε επιμορφωτικά δρώμενα, κι έντονο αέρα εξωτερικού».  

 

Τέχνη χωρίς σύνορα

 

Σε ερώτηση γιατί η επιμονή στο εξωτερικό, η ίδια απαντά: «Υπάρχουν επαρκείς χώροι για την προβολή του τοπικού ταλέντου και που λειτουργούν ως θεματοφύλακες της καλλιτεχνικής παράδοσης του τόπου μας, κάτι που κι εμείς έχουμε υποστηρίξει έντονα μέσα από την άλλη μας boutique γκαλερί, το «ICON» στην οδό Γκύλφορδ, μέσω του οποίου δόθηκε βήμα στο εξωτερικό για πολλούς κερκυραίους καλλιτέχνες. Στο The Attic Gallery σκοπός είναι ξεφύγουμε από το τέλμα και την επανάληψη, να δούμε αυτό που δεν βλέπουμε και αλλού και που έλειπε από την Κέρκυρα, να δώσουμε ερεθίσματα κι εμπνεύσεις, να σπάσουμε τη γυάλα, και να προκαλέσουμε την εξέλιξη, όχι την προσκόλληση στα γνωστά, ασφαλή εδάφη. Δεν αποκλείουμε κανέναν, αρκεί το έργο του να έχει κάτι φρέσκο και ποιοτικό, αλλά όχι χιλιοειπωμένο. Αυτό θα είναι και το πνεύμα των εκδηλώσεων του ερχόμενου έτους».

 

Η τρέχουσα έκθεση

 

Για την τρέχουσα έκθεση που παρουσιάζεται στην The Attic Gallery προσθέτει: «Η έκθεση 6 εικαστικοί – 6 οπτικές – 6 διαδρομές είναι μια πολύ ιδιαίτερη έκθεση με υψηλό αισθητικό και ποιοτικό επίπεδο. Οι 6 αυτές καλλιτέχνιδες μοιράστηκαν διάφορα σημεία της εικαστικής τους πορείας, εξελίχθηκαν σε μια δεμένη παρέα, και η έκθεσή τους αποτελεί ένα ορόσημο για τις ίδιες, αλλά και για εμάς που την φιλοξενούμε. Παρ’ότι οι θεματολογίες και οι γραμμές τους είναι ετερόκλητες, βγάζουν μια ανεπιτήδευτη αρμονία και αυθεντικότητα που δύσκολα συναντά κανείς. Μας τιμά η εμπιστοσύνη τους και θεωρώ ότι εκπροσωπούν επάξια ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του τωρινού τοπικού καλλιτεχνικού γίγνεσθαι. Είναι μεγάλη μου χαρά που συμπίπτει η έκθεσή τους με την επέτειό μας του ενός έτους!»

 

Μελλοντικά σχέδια

 

Για το 2020 προγραμματίζεται μια πλούσια σειρά εκδηλώσεων με διεθνή, αλλά και επιμορφωτικό χαρακτήρα, που θα παρουσιαστεί σύντομα από την ιστοσελίδα της γκαλερί www.theattic.gr, και με σχετικές ανακοινώσεις στα τοπικά ΜΜΕ. Υπενθυμίζεται ότι η The Attic Gallery δέχεται προτάσεις συνεργασίας και διαθέτει τον χώρο για εκθέσεις κι εκδηλώσεις κατόπιν αιτήματος. Πληροφορίες για τον τρόπο αίτησης για χρήση του χώρου μπορεί κανείς να βρει στην ενότητα «Υπηρεσίες» στην ιστοσελίδα της γκαλερί, ενώ πληροφορίες για το πρόγραμμα εκδηλώσεων στην ενότητα «Events».

 

 

Επικοινωνία & Πληροφορίες:

Διεύθυνση: The Attic Gallery, Ριζοσπαστών Βουλευτών 1, πρ. Γαλλικό Ινστιτούτο, 2ος όροφος

 

Η γκαλερί είναι ελεύθερα επισκέψιμη μόνο κατά τη διάρκεια εκθέσεων και προγραμματισμένων εκδηλώσεων, ή κατόπιν ραντεβού. Για να κλείσετε ραντεβου και για κάθε άλλη επικοινωνία, αποστέλλατε μήνυμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση gallerytheattic@gmail.com. Πλήρεις πληροφορίες και στοιχεία επικοινωνίας στην ιστοσελίδα www.theattic.gr.

 

Τρέχουσα έκθεση: «6 εικαστικοί. 6 οπτικές. 6 διαδρομές»

Διάρκεια έως 28.12.19 (έχει δοθεί παράταση από την προηγούμενη καταληκτική ημερομηνία).

Ωράριο επίσκεψης: Δευτέρα-Σάββατο πλην αργιών, 6-10μμ.

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!