Quantcast
SLIDERΠΟΛΙΤΙΚΗΤΟΠΙΚΑ

Κέρκυρα: Μεγάλο στοίχημα η βιωσιμότητα της ΑΝΙΟΝ

Mε τη συμμετοχή 98 επενδυτών και συνολικές προτάσεις ύψους 16 εκατ. ευρώ ολοκληρώθηκε στις 15 Ιουλίου 2020  η κατάθεση των επενδυτικών σχεδίων Leader της ΑΝΙΟΝ. 

 Ο προϋπολογισμός της δημόσιας δαπάνης του προγράμματος (ΕΓΤΑΑ & ΕΤΘΑ) ανέρχεται συνολικά σε 5.510.000 € και σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΑΝΙΟΝ Θεόδωρο Παπαβλασόπουλο «υπερκαλύφτηκε κατά έξι φορές».

Ο ίδιος στη συνέντευξη τύπου, που έδωσε χθες το προεδρείο της ΑΝΙΟΝ τόνισε και τα εξής: «Η εταιρεία αυτή σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα εισέπραξε δύο σημαντικές ψήφους εμπιστοσύνης. Η πρώτη στις 30 Ιουνίου, όταν όλοι οι μέτοχοι (το 98% των μετοχών είναι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης), αποφάσισαν ότι θέλουν και χρειάζονται την ΑΝΙΟΝ σαν ένα επενδυτικό, αναπτυξιακό εργαλείο για την περιοχή. Η δεύτερη και  σημαντικότερη αυτή των επενδυτών, που υπερκάλυψαν κατά έξι φορές τον στόχο».

Ο πρόεδρος της ΑΝΙΟΝ Γιάννης Τρεπεκλής ανοίγοντας τη συνέντευξη τύπου ευχαρίστησε τους επενδυτές για την εμπιστοσύνη τους & το  δυναμικό της εταιρίας & των Δήμων για την προσπάθεια, που κατέβαλαν και δημοσιοποίησε τα στοιχεία σχετικά με το πρόγραμμα Leader. Ενώ υποστήριξε ότι στόχος της ΑΝΙΟΝ είναι η στήριξη του πρωτογενούς τομέα. Στη συνέντευξη τύπου παραβρέθηκε και ο αντιπρόεδρος της ΑΝΙΟΝ Γιάννης Αρμενιάκος που τόνισε ότι, υπήρξε πάρα πολύ μεγάλη συμμετοχή και ότι η ΠΙΝ  από την πλευρά της είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την διαχείριση του προγράμματος εξαρτάται εν πολλοίς η βιωσιμότητα της ΑΝΙΟΝ, η λειτουργία της οποίας έχει περάσει «από σαράντα κύματα» τα τελευταία χρόνια. Το κλειδί για να πάρει εμπρός η εταιρεία είναι η ενεργή υποστήριξη της από τους μετόχους της, δηλαδή τους τέσσερις Δήμους της ΠΕ Κέρκυρας, την ΠΙΝ & την ΠΕΔΙΝ.

Γ. Τρεπεκλής: Στόχος μας η ενίσχυση του Α΄γενούς τομέα

 Ο πρόεδρος της εταιρίας ΑΝΙΟΝ, Γ. Τρεπεκλής, στο πλαίσιο  της  συνέντευξης με αφορμή την ολοκλήρωση της κατάθεσης επενδυτικών σχεδίων του μέτρου 19.2 του LEADER/CLLD για τις περιοχές Κέρκυρα-Λευκάδα-Παξοί-Διαπόντια, ευχαρίστησε τόσο το δυναμικό της εταιρίας και των Δήμων, όσο και τους επενδυτές.

Υπογράμμισε παράλληλα και τα εξής: «Πραγματικά σημαίνει ότι υπήρχε μια πλατιά ενημέρωση για το πρόγραμμα Leader, και το δυναμικό της ανιόν που δούλεψε όλο αυτό το διάστημα  κάτω από δύσκολες συνθήκες και έτσι τις 15 του μηνός που έκλεισε το πρόγραμμα έχουμε την χαρά να υπάρχει συμμετοχή 98 επενδυτών. Η συμμετοχή ξεπέρασε τα 16 εκατομμύρια που σημαίνει αν είχαμε τη δυνατότητα της πλήρους χρηματοδότησης,  θα είχαμε στην αγορά κινητικότητα και δραστηριότητα επενδυτική γύρω στα 30 εκατομμύρια. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να πούμε ότι υπάρχει μεγάλη συμμετοχή και στον τουρισμό όπως ήταν και αναμενόμενο, υπάρχει από τους δήμους και της Λευκάδας και της Κέρκυρας και των Παξών και των Διαποντίων και της Βόρειας και της νότιας και κεντρικής Κέρκυρας. Δεν υπήρχε μεγάλη συμμετοχή στην μεταποίηση, κάτι που είναι στόχος του διοικητικού συμβουλίου κι όλων μας,  γιατί πρέπει να στηριχτεί ο πρωτογενής τομέας και μέσα από την κρίση τονίζω ότι όλοι έχουμε καταλάβει την ανάγκη να ρίξουμε βάρος στον πρωτογενή τομέα. Αυτό θα το κάνουμε στο μέλλον με μεγαλύτερη ενημέρωση για περισσότερες συμμετοχές σε άλλα προγράμματα. Σήμερα, όμως, θέλω να πω ότι στην ANION  επέδειξαν εμπιστοσύνη οι επενδυτές και να τους ευχαριστήσω».

 Θ.Παπαβλασόπουλος: Διπλή ψήφος εμπιστοσύνης

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρίας, Θ. Παπαβλασόπουλος αναφερόμενος στην επενδυτική κάλυψη του έργου της Ανιόν: «Η εταιρεία αυτή σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα εισέπραξε δύο σημαντικές ψήφους εμπιστοσύνης, η μία ήταν στις 30 Ιουνίου, όπου όλοι οι μέτοχοι, το 98% των μετοχών είναι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης, δηλαδή οι τέσσερις δήμοι της νομαρχιακής ενότητας της Κέρκυρας συν την Περιφέρεια, πέντε και την ΠΕΔΙΝ, έξι. Όλοι αυτοί οι φορές αποφάσισαν ότι θέλουν και χρειάζονται την Ανιόν σαν ένα επενδυτικό, αναπτυξιακό εργαλείο για την περιοχή. Η δεύτερη ψήφος εμπιστοσύνης, η σημαντικότερη κατά τη γνώμη μου ήρθε από τους ίδιους τους επενδυτές όταν είχαμε υπερκάλυψη του στόχου κατά έξι φορές, κάτι το οποίο έχει σημασία, σε σχέση με τα εγκεκριμένα αρχικώς ποσά, τα οποία έχει βγάλει η διαβούλευση το 2014. Γιατί τα ποσά αυτά στην πραγματικότητα ήταν προϊόν διαβούλευσης και εκτίμησης της τότε περιόδου. Σήμερα, λοιπόν, η  ζήτηση ξεπέρασε τις πέντε φορές, αγγίζει περίπου τις έξι φορές το ποσό αυτό, πράγμα που σημαίνει ότι ο κόσμος διψά, ο κόσμος είναι κοντά μας  και  θέλει στήριξη  για να ολοκληρώσει τα επενδυτικά  του σχέδια τα οποία είναι σημαντικά».

Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα

Ο  προϋπολογισμός της δημόσιας δαπάνης του τοπικού προγράμματος LEADER/CLLD για Κέρκυρα – Παξούς και Λευκάδα που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης  ανέρχεται σε 4.160.000€. Ενώ, περιλαμβάνει επίσης και συγχρηματοδοτούμενες δράσεις από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας (Ε.Τ.Θ.Α.), συνολικής  δημόσιας δαπάνης 1.350.000€. Και περιλαμβάνει ενίσχυση επενδύσεων έργων  ιδιωτικού χαρακτήρα  για το νησί της Κέρκυρας (πλην της πόλης), τους Παξούς, τα διαπόντια νησιά, το νησί της Λευκάδος, την Κάλαμο και την Κάστο . Το πρόγραμμα  περιλαμβάνει 11 υπο-δράσεις με τις οποίες ενισχύονται προγράμματα ανάπτυξης/ βελτίωσης της επιχειρηματικότητας και ανταγωνιστικότητας και συνεργασίας μεταξύ διαφορετικών παραγόντων. Αναλυτικά:

 ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ

1) Στην μεταποίηση, εμπορία και /ή ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων με αποτέλεσμα μη γεωργικό προϊόν για την εξυπηρέτηση ειδικών στόχων της τοπικής στρατηγικής

2) Στον τομέα του τουρισμού με σκοπό την εξυπηρέτηση ειδικών στόχων της τοπικής στρατηγικής.

3) Στους τομείς της βιοτεχνίας, χειροτεχνίας, παραγωγής ειδών μετά την 1η μεταποίηση, και του εμπορίου.

4) Οικοτεχνίας και πολυλειτουργικών αγροκτημάτων.

5) Μεταποίηση, εμπορία και/ή ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων με αποτέλεσμα γεωργικό προϊόν .

6) Στον τομέα του τουρισμού.

7) Στους τομείς της βιοτεχνίας, χειροτεχνίας, παραγωγής ειδών μετά την 1η μεταποίηση, και του εμπορίου.

8) Παροχής υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση του αγροτικού πληθυσμού (παιδικοί σταθμοί, χώροι αθλητισμού, πολιτιστικά κέντρα, κλπ.)

9) Ανάπτυξη νέων προϊόντων, πρακτικών, διεργασιών και τεχνολογιών στον τομέα των τροφίμων και της δασοπονίας.

10) Συνεργασία μεταξύ μικρών επιχειρήσεων για διοργάνωση κοινών μεθόδων εργασίας και τη κοινή χρήση εγκαταστάσεων και πόρων καθώς και για την ανάπτυξη και/ή την εμπορία τουριστικών υπηρεσιών, που συνδέονται με τον αγροτουρισμό.

11) Οριζόντια και κάθετη συνεργασία μεταξύ φορέων της αλυσίδας εφοδιασμού για τη δημιουργία, την ανάπτυξη και την προώθηση βραχέων αλυσίδων και τοπικών αγορών.

 

Τι χρηματοδοτείται

  1. Η αγορά, η κατασκευή ή βελτίωση ακινήτου.
  2. Αγορά, (συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς και εγκατάστασης) εξοπλισμού και ο εξοπλισμός εργαστηρίων στο βαθμό που εξυπηρετεί τη λειτουργία της επένδυσης. 
  3. Αγορά καινούργιων οχημάτων, όπως  μεταφοράς προϊόντων ειδικού τύπου. Μέσων εσωτερικής μεταφοράς που καλύπτουν τις ανάγκες της επένδυσης.
  4. Απόκτηση πιστοποιητικών διασφάλισης ποιότητας, τα οποία είναι αναγνωρισμένα από διεθνή ή εθνικά πρότυπα. Σ
  5. Δαπάνες εξοπλισμού επιχείρησης, όπως αγορά fax, τηλεφωνικών εγκαταστάσεων, δικτύων ενδοεπικοινωνίας, ηλεκτρονικών υπολογιστών, λογισμικών, περιφερειακών μηχανημάτων και φωτοτυπικών.
  6. Δαπάνες συστημάτων ασφαλείας εγκαταστάσεων, συστημάτων πυροσβεστικής προστασίας εγκαταστάσεων.
  7. Γενικές δαπάνες συνδεόμενες με τις εγκαταστάσεις και τον εξοπλισμό της μονάδας, όπως αμοιβές αρχιτεκτόνων, μηχανικών και συμβούλων, αμοιβές για συμβουλές σχετικά με την περιβαλλοντική και οικονομική βιωσιμότητα, συμπεριλαμβανομένων των δαπανών για μελέτες σκοπιμότητας.
  8. Δαπάνες όπως απόκτηση ή ανάπτυξη λογισμικού και αποκτήσεις διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, αδειών, δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας, εμπορικών σημάτων, δημιουργία αναγνωρίσιμου σήματος (ετικέτας) του προϊόντος, έρευνα. αγοράς για τη διαμόρφωση της εικόνας του προϊόντος (συσκευασία, σήμανση).
  9. Δαπάνες προβολής, όπως ιστοσελίδα, έντυπα, διαφήμιση και συμμετοχή σε εκθέσεις και μέχρι το 10% του συνολικού κόστους της πράξης.
  10. Δαπάνες σύνδεσης με Οργανισμούς Κοινής Ωφέλειας (ΟΚΩ) όπως ενδεικτικά ΔΕΗ, ύδρευση, αποχέτευση, τηλεφωνοδότηση κλπ, εντός των ορίων του οικοπέδου.
  11. Ασφαλιστήριο συμβόλαιο κατά παντός κινδύνου, κατά τη διάρκεια των εργασιών της επένδυσης (υποχρεωτική ασφάλιση).
  12. Αμοιβές προσωπικού.

 

Η ΑΝΙΟΝ

Η ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Ο.Τ.Α «ΑΝΙΟΝ ΑΑΕ ΟΤΑ» ιδρύθηκε το 1999 με αρχική ονομασία ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΕΡΚΥΡΑΣ «ΑΓΡΟΚ ΑΕ».

Η Αναπτυξιακή Ιονίων Νήσων ΑΝΙΟΝ Α.Α.Ε. ΟΤΑ είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, με τη μορφή της Αναπτυξιακής Ανώνυμης Εταιρίας Ο.Τ.Α & διοικείται από 7μελες Διοικητικό Συμβούλιο.

Μέτοχοι της εταιρίας είναι:

Οι τρεις Δήμοι της Κέρκυρας  με το μεγαλύτερο ποσοστό 57,31%

Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων 25,31%

Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων 9,43%

Ο Δήμος Παξών 5,59%

Και άλλοι φορείς με ποσοστά μικρότερα από 1,22%

Το Διοικητικό Συμβούλιο με θητεία έως 30/6/24 έχει ως εξής:

Τρεπεκλής  Ιωάννης, Πρόεδρος Δ.Σ.

Αρμενιάκος  Ιωάννης, Αντιπρόεδρος Δ.Σ.

Βλαχόπουλος Σπυρίδων, Γραμματέας Δ.Σ

Παπαβλασόπουλος Θεόδωρος, Διευθύνων Σύμβουλος

Ανδριώτη Μαριλένα,  Μέλος Δ.Σ

Ασπιώτης Σπυρίδων, Μέλος Δ.Σ

Κατέχης  Αλέξανδρο, Μέλος Δ.Σ.

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!