Quantcast
SLIDERΕΛΛΑΔΑΚΕΝΤΡΙΚΑ

Κέρκυρα: Μειώνονται αριθμός Δημοτικών-Περιφερειακών Συμβούλων- αυτοδιοικητικές έδρες

Το νομοσχέδιο του υπουργείου εσωτερικών, που αφορά το νέο εκλογικό σύστημα στην αυτοδιοίκηση εστάλη την Δευτέρα (1/2/21)  στα γραφεία της ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος) και ΕΝΠΕ (Ένωση Περιφερειών Ελλάδος).

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο τίθεται όριο εκλογής Δήμαρχου & Περιφερειάρχη από τον πρώτο γύρο το 43%, ενώ θεσπίζεται όριο 3% για την εκλογή εκπροσώπου αυτοδιοικητικής παράταξης. Επαναφέρεται η 5ετής θητεία Δημοτικών & Περιφερειακών Αρχών, ενώ μειώνονται οι έδρες στα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια.

 Έτσι στο Δημοτικό Συμβούλιο Κεντρικής Κέρκυρας οι 45 σημερινές έδρες μειώνονται σε 33, σε Βορρά και Νότο από τις σημερινές 27,οι έδρες γίνονται 21, ενώ στο Δήμο Παξών από 17 μειώνονται σε 13. 

 Τέλος σε 31 θα μειωθούν οι σημερινές 41 έδρες του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων. Αξιοσημείωτη είναι και η διάταξη, σύμφωνα με την οποία υποψήφιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι, οι οποίοι έχουν διατελέσει τουλάχιστον 8 έτη Δήμαρχοι μετά την 1/1/2011 θα εκλέγονται χωρίς σταυρό προτίμησης.

Οι βασικές διατάξεις του Νομοσχεδίου

Σύμφωνα με το κείμενο, που εστάλη την Δευτέρα (1/2/21) στους αιρετούς ΕΝΠΕ και ΚΕΔΕ, γίνεται επαναφορά των αυτοδιοικητικών εκλογών τον Οκτώβριο με ανάληψη καθηκόντων την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους και πενταετή θητεία. Ενώ, καταληκτική ημερομηνία για την κατάθεση των συνδυασμών ορίζεται η 30η Ιουνίου του έτους των εκλογών. Για παράδειγμα οι επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές θα διεξαχθούν τον Οκτώβριο 2023 και οι υποψηφιότητες θα πρέπει να έχουν κατατεθεί έως 30 Ιουνίου 2023. Το όριο εκλογής από τον πρώτο γύρο τίθεται στο 43%.

Εξασφαλίζεται κατά κανόνα τουλάχιστον η εκλογή των 3/5 των μελών του Συμβουλίου στον νικητή των εκλογών. Σε περίπτωση, που  ο πρώτος συνδυασμός εξασφαλίσει την εκλογή του από τον Α΄γύρο με ποσοστό άνω του 60%, τότε η κατανομή των εδρών γίνεται με απλή αναλογική. Ωστόσο σε κάθε περίπτωση τίθεται όριο 3% για τη εκλογή Δημοτικού ή Περιφερειακού Συμβούλου, το οποίο είναι ευθυγραμμισμένο με το ισχύον στις βουλευτικές εκλογές. Καταργείται η ξεχωριστή κάλπη για την εκλογή των «κοινοτικών αρχών». Σε κοινότητες με πληθυσμό μεγαλύτερο των 500 κατοίκων εναρμονίζεται η πλειοψηφία του δημάρχου στα συμβούλια δημοτικών κοινοτήτων.

Σε μικρότερες δημοτικές κοινότητες ο  εκπρόσωπός τους εκλέγεται από ενιαία λίστα υποψηφίων και εκτός συνδυασμών. Να σημειωθεί ότι  δεν αλλάζουν οι εκλογικές δημοτικές και περιφερειακές ενότητες, που παραμένουν ως έχουν σήμερα.

Ο αριθμός των υποψηφίων

Ο αριθμός των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων πρέπει να είναι ίσος τουλάχιστον με τον αριθμό των εδρών κάθε εκλογικής περιφέρειας με δυνατότητα προσαύξησης έως και εκατό είκοσι τοις εκατό (120%). Ο αριθμός των υποψήφιων συμβούλων κάθε δημοτικής κοινότητας πρέπει να είναι ίσος τουλάχιστον με τον αριθμό των εδρών κάθε κοινότητας με δυνατότητα προσαύξησης έως και εκατό πενήντα τοις εκατό (150%). Ο αριθμός των υποψήφιων περιφερειακών συμβούλων πρέπει να είναι ίσος, τουλάχιστον, με τον αριθμό των εδρών κάθε εκλογικής περιφέρειας με δυνατότητα προσαύξησης έως και εκατόν πενήντα τοις εκατό (150%) . Εξακολουθεί να ισχύει και η ποσόστωση των δύο φύλλων, η οποία πάντως μειώνεται από 40%, που ισχύει σήμερα σε 33%.

Χωρίς σταυρό οι διατελέσαντες 8 χρόνια δήμαρχοι

Ειδικές διατάξεις εύκολης εκλογής περιλαμβάνει το Νομοσχέδιο της Κυβέρνησης, για όσους έχουν διατελέσει τουλάχιστον 8 χρόνια Δήμαρχοι μετά την 1η Ιανουαρίου 2011 και επιθυμούν να γίνουν Δημοτικοί Σύμβουλοι. Οι οποίοι προτάσσονται στο ψηφοδέλτιο των λοιπών υποψηφίων και δεν απαιτείται σταυρός προτίμησης για την εκλογή τους, αφού εκλέγονται αυτοδίκαια, εάν βέβαια ο συνδυασμός πετύχει εκλογή εδρών, πέραν του επικεφαλής.

 Τι αλλάζει στον αριθμό των δημοτικών συμβούλων

Το δημοτικό συμβούλιο αποτελείται από ένδεκα (11) μέλη σε δήμους με πληθυσμό έως δύο χιλιάδες (2.000) κατοίκους, δεκατρία μέλη (13) σε δήμους με πληθυσμό από δύο χιλιάδες έναν έως πέντε χιλιάδες (2.001 – 5.000) κατοίκους, δεκαεπτά μέλη (17) σε δήμους με πληθυσμό από πέντε χιλιάδες έναν έως δέκα χιλιάδες (5.001-10.000) κατοίκους, είκοσι ένα (21) σε δήμους με πληθυσμό από δέκα χιλιάδες έναν έως τριάντα χιλιάδες (10.001 – 30.000) κατοίκους, είκοσι επτά (27) σε δήμους με πληθυσμό από τριάντα χιλιάδες έναν έως πενήντα χιλιάδες (30.001 – 50.000) κατοίκους, τριάντα τρεις (33) σε δήμους με πληθυσμό από πενήντα χιλιάδες έναν έως εκατό χιλιάδες (50.001- 100.000) κατοίκους τριάντα επτά (37) σε δήμους με πληθυσμό από εκατό χιλιάδες έναν έως διακόσιες χιλιάδες (100.001 – 200.000) κατοίκους και σαράντα ένα (41) σε δήμους με πληθυσμό από διακόσιες χιλιάδες έναν (200.001) και άνω κατοίκους. Μετά την εξέλιξη αυτή, στο Δημοτικό Συμβούλιο Κεντρικής Κέρκυρας οι 45 σημερινές έδρες μειώνονται σε 33, σε Βορρά και Νότο από τις σημερινές 27,οι έδρες γίνονται 21, ενώ στο Δήμο Παξών από 17 μειώνονται σε 13.

Δημοτικές Κοινότητες

Δημοτικές Κοινότητες με πληθυσμό μικρότερο ή ίσο των πεντακοσίων (500) κατοίκων διοικούνται από τον Εκπρόσωπο της Δημοτικής Κοινότητας. Δημοτικές Κοινότητες με πληθυσμό μεγαλύτερο ή ίσο των πεντακοσίων ενός κατοίκων (501) διοικούνται από τον Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας και το Συμβούλιο Δημοτικής Κοινότητας.  Το Συμβούλιο Δημοτικής Κοινότητας αποτελείται από τρία (3) μέλη σε δημοτικές κοινότητες με πληθυσμό μεταξύ πεντακοσίων ενός κατοίκων έως τρεις χιλιάδες (501 – 3.000) κατοίκων, πέντε (5) μέλη για δημοτικές κοινότητες με πληθυσμό μεταξύ τριών χιλιάδων ενός κατοίκων και δεκαπέντε χιλιάδων κατοίκων (3.001 – 15.000), επτά (7) μέλη για δημοτικές κοινότητες με πληθυσμό μεταξύ δεκαπέντε χιλιάδων και ενός κατοίκων και πενήντα χιλιάδων (15.001 – 50.000) και εννέα (9) μέλη για κοινότητες με πληθυσμό μεγαλύτερο των πενήντα χιλιάδων και ενός κατοίκων (50.001). Δεν εκλέγονται συμβούλια δημοτικής κοινότητας στις κοινότητες που αποτελούν τις έδρες των δήμων.

Ο αριθμός  των Περιφερειακών Συμβούλων

Το περιφερειακό συμβούλιο αποτελείται από 31 μέλη σε περιφέρειες με πληθυσμό έως 300.000 κατοίκους (περίπτωση Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, η οποία σήμερα έχει 41μελές Π.Σ.), 41  μέλη σε περιφέρειες με πληθυσμό από 300.001 έως 800.000 κατοίκους, πενήντα ένα 51  μέλη σε περιφέρειες άνω των 800.000 κατοίκων. Το περιφερειακό συμβούλιο της περιφέρειας Αττικής αποτελείται από εβδομήντα ένα 71 μέλη.

 

 

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!