Quantcast
SLIDERΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Κέρκυρα: Μετράμε πόσο ψηλά θα φτάσει το ρεκόρ αφίξεων- Ηδη στο 1, 5 εκατ.

Από τον Σεπτέμβριο και μέχρι την ολοκλήρωση της τουριστικής περιόδου θα μετράμε πλέον που θα σταματήσει το νέο ρεκόρ όλων των εποχών για τις αφίξεις με πτήσεις εξωτερικού στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας.

 

Ήδη από τον περασμένο Μάρτιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο οι αφίξεις επιβατών με διεθνείς πτήσεις έφτασαν τις 1,577.498 έναντι 1.505.234 επισκεπτών ολόκληρο το 2018, που ήταν η καλύτερη χρονιά για την Κέρκυρα. Στο μεταξύ στο “φουλ” δουλεύουν από τώρα οι “μηχανές της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας” για το 2023, προκειμένου η Ελλάδα να είναι και πάλι έτοιμη να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της νέας χρονιάς. Με τον  ΕΟΤ  όχι μόνο να μην  εφησυχάζει, από τα επιτεύγματα του 2022, αλλά να βάζει από τώρα πλώρη για νέες καμπάνιες διαρκείας.

 

Οι αφίξεις με διεθνείς πτήσεις ανά μήνα

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Fraport, οι αφίξεις επιβατών με πτήσεις εξωτερικού, από τον περασμένο Μάρτιο μέχρι και τον Αύγουστο έφτασαν συνολικά τις 1.301.132:

 ΜΑΡΤΙΟΣ: 3.925.

ΑΠΡΙΛΙΟΣ: 65.081.

ΜΑΙΟΣ: 168.975. 

ΙΟΥΝΙΟΣ: 298.637.

ΙΟΥΛΙΟΣ: 389.931.

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ: 374.583.

 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ: 276.366. 

Η ανθρωπογεωγραφία των επισκεπτών ανά χώρα (αναφέρουμε τις πέντε πρώτες) την περίοδο Μαρτίου- Σεπτεμβρίου  2022 έχει ως εξής: 

ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ: 554.543. 

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: 284.612

 ΙΤΑΛΙΑ: 155.775.

ΠΟΛΩΝΙΑ: 108.250. 

ΓΑΛΛΙΑ: 104.471.

 Ακολουθούν Τσεχία: 47.595.  και Ολλανδία 37. 247.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ο αριθμός ρεκόρ όλων των εποχών σε αφίξεις με διεθνείς πτήσεις στο αεροδρόμιο Κέρκυρας είχε σημειωθεί το 2018 με 1.505.234 επισκέπτες και ακολούθησε το 2019 με 1.463.288 επισκέπτες. 

 

Στόχος για τον Οκτώβριο η χιλιάρα

Μετά την κορύφωση των πτήσεων μέχρι και τον Σεπτέμβριο, από 1ης Οκτωβρίου άρχισαν να μειώνονται οι αφίξεις εξωτερικού. Ωστόσο, ο στόχος των 1.000 διεθνών αεροπορικών αφίξεων  στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας μέσα στον Οκτώβριο είναι εφικτός, αφού μέχρι και χθες είχαμε 605 αφίξεις πτήσεων από το εξωτερικό. Μάλιστα σύμφωνα με πηγές απο την ΥΠΑ, οι πληρότητες δεν είναι ευκαταφρόνητες. Υπενθυμίζεται ότι πέρσι τον Οκτώβριο είχαμε 1.069 (με 130.000 επισκέπτες)  αφίξεις πτήσεων εξωτερικού, ενώ τον Οκτώβριο του 2019 ήταν 840 (117.000 επιβάτες) και το 2020 560 πτήσεις (με 63.000 επισκέπτες).

 

Το 2023 έχει εξαιρετικές προοπτικές

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ Δημήτρης Φραγκάκης, αναφέρει ότι “η φετινή εξαιρετική χρονιά έχει ανεβάσει ψηλά τον πήχη και για το επόμενο έτος. Γι’ αυτό και στον ΕΟΤ έχει ήδη ξεκινήσει η προετοιμασία για το 2023”. “Παρά τις δυσκολίες και την αβεβαιότητα που έχουμε μπροστά μας το χειμώνα, πιστεύω ότι η επόμενη χρονιά έχει εξαιρετικές προοπτικές για την χώρα μας. Αυτό διαπιστώσαμε και στην μεγάλη περιοδεία που πραγματοποιήσαμε με τον Υπουργό Τουρισμού κ. Κικίλια σε χώρες της Ευρώπης όπου είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με αεροπορικές και tour operators και τις δυνατότητες επιμήκυνσης αλλά και για την επόμενη χρονιά”, σημειώνει ο κ. Φραγκάκης. “Ο ΕΟΤ υποστηρίζει το εγχείρημα, μεταξύ άλλων, με καμπάνιες διαρκείας αλλά και με νέα καμπάνια τόσο για τον χειμώνα όσο και για το 2023 με έμφαση στην βιωσιμότητα και την ποιότητα της ελληνικής τουριστικής εμπειρίας που σύντομα θα παρουσιαστούν», εξηγεί ο κ. Φραγκάκης”.

 

Τα ξενοδοχεία ποτέ δεν κατεβάζουν ρολά

Σε ό,τι αφορά τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που υποδέχονται και τον μεγάλο όγκο των επισκεπτών στην Ελλάδα, η λειτουργία τους ποτέ δεν σταματάει. Μπορεί να μην υποδέχονται κόσμο (αναφορικά με τις υποδομές που είναι προσανατολισμένες στο μοντέλο ήλιος και θάλασσα), ωστόσο υπάρχουν τμήματα που λειτουργούν σε αυτά περισσότερο το χειμώνα και λιγότερο το καλοκαίρι, αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αντιπρόεδρος του ΞΕΕ Χριστίνα Τετράδη. Τα τμήματα Μάρκετινγκ, τα τμήματα κρατήσεων, τα τμήματα συντήρησης λειτουργούν με μεγαλύτερη ένταση το χειμώνα, προκειμένου και να προσελκύσουν τους νέες επισκέπτες αφενός, αλλά και να εργαστούν με στόχο την παροχή ποιοτικότερων υπηρεσιών κάθε νέα χρονιά που έρχεται. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένα ξενοδοχείο κρατάει ένα 10% με 20% των εργαζομένων ενεργούς όλο τον χρόνο. Υπολογίζεται ότι ο κλάδος της συντήρησης των ξενοδοχείων δημιουργεί έναν τζίρο 1 δισ ευρώ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις τοπικές οικονομίες των περιοχών, όπως άλλωστε έχει τονίσει και το ξενοδοχειακό επιμελητήριο σε πρόσφατη έρευνα του.

 

Διαπραγματεύσεις με Tour Operators για το 2023 έχουν ξεκινήσει

Στο μεταξύ προτού ρίξει αυλαία η φετινή χρονιά η μεγαλύτερη μερίδα των ξενοδοχείων έχουν ήδη αρχίσει τις διαπραγματεύσεις με τους Tour Operators για το 2023. Εστιάζοντας στις τιμές των νέων συμβολαίων, συντεταγμένα όλος σχεδόν ο ξενοδοχειακός κλάδος έχει ζητήσει αύξηση 10% στα νέα συμβόλαια του 2023, αναφέρει η κα Τετράδη. Βέβαια μια τέτοια εξέλιξη δεν καλύπτει την αύξηση του ενεργειακού κόστους που κυμαίνεται στο 30% με 40%, εξήγησε η κα Τετράδη. Πολύ λίγες εταιρίες εξασφάλισαν αυξήσεις άνω του 20% σε σχέση με πέρυσι, ενώ πολύ μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζουν ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που έχουν πενταετή υπογεγραμμένα συμβόλαια από το 2019. Οι τελευταίες επιχειρούν να πετύχουν μια άνοδο 5% στις τιμές, αλλά με πολύ μεγάλη δυσκολία θα το καταφέρουν.

 

Προσπάθεια για επιμήκυνση του μοντέλου “ήλιος και θάλασσα” το 2023

Με το 2022 να έχει ήδη αφήσει το στίγμα του στην ελληνική τουριστική σκηνή, ήδη οι εμπλεκόμενοι με τα τουριστικά πράγματα έχουν ριχτεί στη “μάχη” του 2023. Όπως εξηγεί ο πρόεδρος της ΠΟΞ Γρηγόρης Τάσιος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, μαζί με το υπουργείο Τουρισμού έχει γίνει σαφές στο εξωτερικό ότι για το μοντέλο ήλιος και θάλασσα η χώρα μπορεί να προσφέρει υπηρεσίες από τον Μάρτιο έως τον Νοέμβριο. Μάλιστα, όπως σημειώνει ο κ. Τάσιος, υπάρχει διάθεση από Tour Operators και αεροπορικές εταιρείες του εξωτερικού να υποστηρίξουν αυτό το ενδεχόμενο. Βέβαια σε μικρότερο ποσοστό το μήνα Νοέμβριο, όπως διαγιγνώσκεται.

 

 

 

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!