Quantcast
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κέρκυρα: Με τον Ν. Κολοβό συναντήθηκε η Εύα Καρύδη

Με το Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ιονίων Νήσων, Αρχιπύραρχο Κολοβό Νικόλαο, συναντήθηκε την Τετάρτη η υποψήφια βουλευτής Κέρκυρας της ΝΔ Εύα Καρύδη. Στο πλαίσιο της συνάντησης, εξετάσαν  τα μείζονα προβλήματα καθώς και τα προβλήματα της καθημερινότητας που αντιμετωπίζει το Πυροσβεστικό Σώμα, κύρια στους τομείς ενίσχυσης του ανθρώπινου δυναμικού και της επιχειρησιακής ετοιμότητος.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση της υποψήφιας βουλευτή:

Ιδιαίτερη έμφαση στη συζήτησή μας δώσαμε στην ανάγκη υποστήριξης του Σώματος, στο βασικό πυρήνα της αποστολής του που είναι η πυροπροστασία αστικών και αγροτικών περιοχών και, κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου, στο έργο καταστολής δασικών πυρκαγιών για το σύνολο της επικράτειας της Κέρκυρας, των Παξών και των Διαπόντιων Νησιών μας.

Διαπιστώσαμε ότι η επικράτεια της περιοχής μας είναι πλούσια σε πράσινο και αποτελεί το δικό μας αδιαμφισβήτητο συγκριτικό πλεονέκτημα για το τουριστικό μας προϊόν και τη βιωσιμότητα εισοδημάτων και πλούτου για όλους. Ως εκ τούτου θα πρέπει να προστατεύεται κατά πρώτη προτεραιότητα και να λαμβάνονται ειδικά μέτρα καθότι οι δασικές πυρκαγιές, ως φαινόμενο που εντάσσεται στην κατηγορία των φυσικών καταστροφών, τεκμηριώνει ειδική αιτιολόγηση για τη λήψη και χρηματοδότηση έκτακτων και ειδικών μέτρων. 

Όπως τόνισα στον κ. Κολοβό, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής κάνουν ακόμα πιο καίριο τον ήδη κρίσιμο ρόλο της Πυροσβεστικής μας Υπηρεσίας. Η Πολιτεία οφείλει όχι απλώς τις ευχαριστίες της αλλά την έμπρακτη υποστήριξή της στο Πυροσβεστικό Σώμα. Στο πλαίσιο αυτό, τόνισα,οι προτάσεις της υπηρεσίας για την κάλυψη του ελλείμματος σε ανθρώπινο δυναμικό θα πρέπει να εξετάζονται κατ’ απόλυτη προτεραιότητα από την κεντρική υπηρεσία και το αρμόδιο υπουργείο. Ειδικότερα, μπορεί η κυβέρνηση της ΝΔ να έχει πετύχει πολλά για τον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού του Πυροσβεστικού Σώματος, ωστόσο, υπάρχουν πολλές ακόμα ανάγκες και οφείλει να τοποθετήσει επαρκή αριθμό νέων πυροσβεστών στην Κέρκυρα από τις 3.500 προγραμματισμένες προσλήψεις.

Αναφορικά με τη δυνατότητα πρόσληψης εποχικών πυροσβεστών, διαπιστώσαμε ότι το Σώμα έχει ανάγκη νέων, σε ηλικία, εποχικών πυροσβεστών έτσι ώστε να είναι σε θέση και πλήρη ετοιμότητα για να αντιμετωπίσουμε τα επείγοντα προβλήματα της αντιπυρικής προστασίας κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου. Για το θέμα αυτό, δεσμεύθηκα να αναλάβω πρωτοβουλία προκειμένου το αρμόδιο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας να αναγνωρίσει εμπράκτως την ιδιαιτερότητα της περιοχής μας ως ακριτικής και παραμεθόριας επικράτειας καθώς και τη σημαντική μας συνεισφορά στα έσοδα της χώρας από τοτουριστικό προϊόν.

Εξετάστηκε, επίσης, η συνεργασία και με εθελοντικές ομάδες, οι οποίες θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς την εκπαίδευσή τους στην Ακαδημία Πολιτικής Προστασίας (η οποία λειτουργεί από τα μέσα Νοεμβρίου 2022 στα Βίλια), και η δυνατότητα να ενταχθούν στο επιχειρησιακό πλάνο του Πυροσβεστικού Σώματος.

Περαιτέρω, για το θέμα του περιπατητικού τουρισμού, αναγνωρίσαμε την ανάγκη σήμανσης των δικτύων και της συνεργασίας με τους τουριστικούς πράκτορες και τους εκπροσώπους των ξενοδοχειακών μονάδων. Εξετάσαμε, ακόμη, το θέμα ενημερωτικών ημερίδων στα σχολεία (δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια) σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση.

Συμπερασματικά, εκτιμώ ότι ο στρατηγικός σχεδιασμός του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ο οποίος βασίζεται και φέτος στο δόγμα πρόληψη και επιχειρησιακή ετοιμότητα, θα πρέπει να κινητοποιήσει όλες τις επιχειρησιακές δυνάμεις του Πυροσβεστικού μας Σώματος. Έχουμε υποχρέωση να στηρίξουμε το Σώμα με όλα τα σύγχρονα μέσα και, κυρίως, με το αναγκαίο και κατάλληλα εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό. Η καινοτομία των εθελοντικών ομάδων θα πρέπει ναγίνει βιώσιμη και να ενισχυθεί κατά μείζονα προτεραιότητα. Τα κτιριακά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο 1ος Πυροσβεστικός Σταθμός Κέρκυρας πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα. Το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο του Δήμου Νότιας Κέρκυρας οφείλουμε να το υπερασπιστούμε και να είναι βιώσιμη η λειτουργία του. Η προστασία των αρχαιολογικών μας χώρων, από τις πυρκαγιές κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου, είναι προτεραιότητα. Είναι αναγκαίο να προβλεφθεί χρηματοδότηση για την αγορά ειδικών οχημάτων πουέχουν τη δυνατότητα να προσπελάσουν το ιστορικό μας κέντρο και τους παραδοσιακούς οικισμούς.  

Το Πυροσβεστικό μας Σώμα χρειάζεται τη στήριξη και την αγάπη όλων μας.

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!