Quantcast
ΠΟΛΙΤΙΚΗΤΟΠΙΚΑ

Κέρκυρα: Μηνυτήρια αναφορά για τον βανδαλισμό στο μνημείο του Ουσακώφ από τον Γ. Αϊβατίδη

Μηνυτήρια αναφορά ενώπιον του εισαγγελέως πλημμελειοδικών Κέρκυρας για τον βανδαλισμό του μνημείου Ουσακόφ στην Κέρκυρα, κατέθεσε ο περιφερειακός σύμβουλος Ιονίων Νήσων, Γ. Αϊβατίδης.

 

Η μηνυτήρια αναφορά


    
ΜΗΝΥΤΗΡΙΟΣ ΑΝΑΦΟΡΑ

ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ Κ. ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΣ ΠΛΗΜΜΕΛΕΙΟΔΙΚΩΝ ΚΕΡΚΥΡΑΣ 

(ΔΙΑ ΤΟΥ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΑΧΙΛΛΕΙΩΝ)

ΚΑΤΑ

 ΠΑΝΤΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ

Αξιότιμε κ. Εισαγγελεύ,

Σας αναφέρω τα κάτωθι:

1. ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ (περιήλθαν εις γνώσιν μου)

Την 27/3/2022 και περί ώρα 1900, μετά δημοσιεύματα στον ηλεκτρονικό τύπο (26.3.2022) περί αναφερόμενου <<βανδαλισμού>> του Μνημείου του Ρώσσου Ναυάρχου Φιοντόρ Φιοντόροβιτς Ουσακώφ, επισκέφθηκα το Μνημείο που ευρίσκεται έμπροσθεν του νέου φρουρίου της Κέρκυρας, παραπλεύρως του ΝΑ.Σ.ΚΕ., στην ευρύτερη περιοχή του παλαιού λιμένος Κέρκυρας. Διαπίστωσα πως πράγματι είχε βεβηλωθεί από άγνωστο (άγνωστα) –έως και σήμεραάτομο (άτομα) που είχε (είχαν) σκοπίμως ρυπάνει (κηλιδώσει) με ερυθρό χρώμα (πιθανότατα με χρήση βαφής με ψεκασμότύπου σπρέι), το κεντρικό τμήμα της εμπρόσθιας επιφάνειας του Μνημείου, καθιστώντας έτσι προσωρινά ανέφικτη τη χρήση του. Η δόλια ρύπανση με ερυθρό χρώμακηλίδωση αφορούσε τόσο την πέτρινη επιφάνεια, όσο και αφιερωματική μεταλλική πλάκα που φέρει αναγραφές που μνημονεύουν το Ναύαρχο Ουσακώφ, τόσο στη Ρωσσική, όσο και στην Ελληνική γλώσσα (σχετ.1&2).

2. ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗΠΡΟΗΓΗΘΕΝΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Ο ένδοξος ναύαρχος του αυτοκρατορικού Ρωσσικού ναυτικού Φιοντόρ Φιοντόροβιτς Ουσακώφ είχε καθοριστική συμβολή στην απελευθέρωση των Ιονίων Νήσων συμπεριλαμβανομένης της Κέρκυρας (1799) και συνεπόμενα, στην ίδρυση της Επτανήσου Πολιτείας στις απαρχές του 18ου αιώνα, που μέσα από τον ρου των μετέπειτα δραματικών ιστορικών εξελίξεων, οδήγησε στην πολυπόθητη για τους κατοίκους των Ιονίων Νήσων, Ένωση με την Ελλάδα (1864). Προς Τιμήν της μεγάλης αυτής ιστορικής μορφής του Φιοντόρ Ουσακώφ, που αγιοκατατάχθηκε από την Ρωσσική Ορθόδοξη Εκκλησία το έτος 2001, ανεγέρθηκε το γνωστό σε όλους γλυπτό μνημείο (στήλη από κατεργασμένη πέτρα) που έκτοτε κοσμεί την πόλη της Κέρκυρας (2002). Στο κέντρο της εμπρόσθιας όψης και πάνω από το μεταλλικό εντοιχισμένο ανάγλυφο (απεικονίζει ανοικτό φὐλλο παπύρου και μνημονεύει το Ναύαρχο και Άγιο) και παραπλεύρως μεταλλικής προσωπογραφίας του (γλυπτού επί μεταλλικής πλάκας), υπήρχε επίσης μεταλλικός Χριστιανικός Σταυρός, που αναπαριστούσε τον Εσταυρωμένο Ιησού. Το μήνα Οκτώβριο του έτους 2015, κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων της Ρωσσικής Ναυτικής Εβδομάδας, ο υπογράφων διαπίστωσε πως ο Σταυρός είχε αφαιρεθεί (από άγνωστο/αγνώστους), γεγονός που καταγγέλθηκε στις αρμόδιες Αρχές, με αποτέλεσμα, να αποκατασταθεί το Μνημείο, αφού τοποθετήθηκε έτερος, παρόμοιος, εκ ξύλου αυτή τη φορά Σταυρός (σχετ.3). Την 6/1/2019, ανήμερα των Αγίων Θεοφανείων και μετά τη Θεία Λειτουργία και τον Καθαγιασμό των Υδάτων από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ.κ. Νεκτάριο, επισκέφθηκα το Μνημείο και με κατάπληξη διαπίστωσα πως ο Σταυρός είχε αφαιρεθεί εκ νέου (σχετ.4). Με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα, οι πράξεις αφαίρεσης (κλοπής) του Σταυρού, δεν αποτελούν απλές ποινικώς κολάσιμες πράξεις, αλλά πράξεις βεβήλωσης, επιλεγμένου και στοχευμένου <<βανδαλισμού>> κατά του Χριστιανικού Ορθόδοξου Μνημείου του Φιοντόρ Ουσακώφ, όχι άσχετες με τα εκατοντάδες ανάλογα περιστατικά ανά την Ελλάδα στο πρόσφατο παρελθόν (την περίοδο εκείνη, ως βουλευτής Κερκύρας, είχα καταθέσει σχετική ερώτηση προς του συναρμόδιους Υπουργούς, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου).

Ο πρόσφατος όμως <<βανδαλισμός>> αποτελεί αναφανδόν μία ιταμή αντιρωσσική ενέργεια, λόγω των πρόσφατων γεγονότων στην Ουκρανία. Ως εκ τούτου απασχόλησε σοβαρά την Πρεσβεία της Ρωσσικής Ομοσπονδίας στην Αθήνα. Αδυνατώ να πιστέψω πως υπαίτιοι της επαίσχυντης και αξιόποινης αυτής πράξης είναι Ουκρανοί που διαβιούν στην Κέρκυρα, συμπολίτες μας, κατά τεκμήριο, νομοταγείς, φιλήσυχοι και κυρίως (ως επί το πλείστον) ευσεβείς, παρότι ελάχιστοι εξ αυτών (μεμονωμένες περιπτώσεις) επιδίδονται σε κηρύγματα μίσους και αντιρωσσισμού σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Λαμβανομένου υπ´ όψιν του γεγονότος πως αποτελεί <<ιδεολογική θέση>> περιθωριακών στοιχείων, ότι <<ο βανδαλισμός αποτελεί εξεγερτική πρακτική>> σε συνδυασμό με τον άκρατο αντιρωσσισμό από τον οποίο ορισμένοι εξ αυτών διακατέχονται πιθανότατα υποκινούμενοι, θα πρέπει να ερευνηθεί και αυτό το ενδεχόμενο. Σημειωτέον πως έχει ήδη αποκατασταθεί η βλάβη που υπέστη το Μνημείο, με παρέμβαση του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων (η αποκατάσταση αφορούσε μόνον στην εξάλειψη της ρύπανσηςκηλίδωσης από την κόκκινη βαφή). Απαίτησε αυξημένη επισκευαστική προσπάθεια, αφού η βαφή που χρησιμοποίησε ο δράστης (ή οι δράστες), όπως διαπίστωσα, είχε χαρακτηριστικά (σχεδόν) ανεξίτηλου χρώματος (υποθέτω πως χρησιμοποιήθηκε ειδικό χημικό μέσο για την αποκατάσταση του Μνημείου). Σημειωτέον πως η δόλια ρύπανση, αποτελεί ειδική μορφή φθοράς και εν προκειμένω προξένησε σοβαρή αισθητική βλάβη στο Μνημείο (αισθητική υποβάθμιση) και κατέστησε (έστω προσωρινά) ανέφικτη τη χρήση του. Επιπροσθέτως, τέτοιας φύσεως παράνομες και με ποταπά κίνητρα ενέργειες προδήλως παραβλάπτουν (έτι περαιτέρω) τις σχέσεις της Χώρας μας με τη Ρωσσική Ομοσπονδία και θα πρέπει όχι μόνο να εξιχνιάζονται, αλλά και να προλαμβάνονται με μέριμνα των Αρχών.

 

3. ΠΡΟΣ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΠΟΙΝΙΚΑ ΑΔΙΚΗΜΑΤΑ

Παράβαση του Άρθρου 378π2 του Π.Κ. (<<Φθορά ξένης ιδιοκτησίας>>, Νόμος 4619/2019) σε συνδυασμό με τα προβλεπόμενα εκ του Νόμου 4858/2021 περί προστασίας (των αρχαιοτήτων και) της εν γένει πολιτιστικής κληρονομιάς (Κεφάλαιο Β´, Άρθρο 3, 1β, περί διατήρησης, αποτροπής καταστροφής, αλλοίωσης και γενικά κάθε άμεσης ή έμμεσης βλάβης των πολιτιστικών αγαθών της Χώρας). Αφορά στον πρόσφατο <<βανδαλισμό>>-βεβήλωση (αλλά και στη δεύτερη χρονικά κλοπή του Σταυρού (τέλη 2018-αρχές 2019/μη παραγεγραμμένη αξιόποινη πράξη).    

Παράβαση του Άρθρου 372π1 του Π.Κ. (<<Κλοπή>>, Νόμος 4619/2019) σε συνδυασμό με  παραβάσεις συναφών διατάξεων (ως ανωτέρω). Αφορά στην κλοπή του Σταυρού του Μνημείου, αξιόποινη πράξη που, ως προαναφέρθηκε, δεν έχει εισέτι παραγραφεί (τελέστηκε τέλη 2018-αρχές 2019).  

4. Κατόπιν των ανωτέρω, με την παρούσα αναφορά αιτούμαι να διαταχθούν οι δέουσες και ενδεδειγμένες υπηρεσιακές ενέργειες και πράξεις από πλευράς Εισαγγελικής Αρχής Κερκύρας, προκειμένου οι δράστες των ως άνω αυτεπαγγέλτως διωκομένων αδικημάτων να εντοπιστούν, συλληφθούν και τιμωρηθούν κατά Νόμον.-

Σχετικά: 4 (1-4) φωτογραφίες του Μνημείου Ουσακώφ ​​​​​​​​

​​​​​​​  

​​​​​​​       Ο ΑΝΑΦΕΡΩΝ

​​​​​​​ΙΩΑΝΝΗΣ Γ. ΑΪΒΑΤΙΔΗΣ

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!