Quantcast
ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣΤΟΠΙΚΑ

Κέρκυρα: Οι ομιλίες των Ε. Λουκά και Λ. Λουκιανού στις εκδηλώσεις στο Καβαλλούρι

Στο πρόσφατο πολιτιστικό διήμερο στο Καβαλλούρι, εκτός των υπέροχων δράσεων και της μουσικής ψυχαγωγίας, πραγματοποιήθηκαν δυο ομιλίες, στα πλαίσια της παρουσίασης του εξαιρετικού βιβλίου της Μαρίας Τσούκη  “111 μέρη της Κέρκυρας που πρέπει να έχει επισκεφτεί κανείς”. Το βιβλίο προλόγισαν: Hans Bernhardt Shlumm – Ομότιμος καθηγητής του Ιονίου Πανεπιστημίου, η βιολόγος του πανεπιστημίου Saarland Ελένη Λουκά καθώς και ο Msc Περιβαλλοντολόγος Λουκάς Λουκιανός.

 

Απόσπασμα της ομιλίας της κας. Ελένης Λουκά

Στα πλαίσια της παρουσίασης του εξαιρετικού και άριστα  επιμελημένου βιβλίου της Μαρίας Τσούκη με τίτλο <<111 μέρη της Κέρκυρας που πρέπει να έχει επισκεφτεί κανείς>> αναφέρθηκα στην αξία του  ,διότι  αποτελεί έναν μοναδικό οδηγό ταξιδιού για την Κέρκυρα και την καλύτερη προβολή της στο εξωτερικό. Η κ Τσουκη μ αυτό το βιβλίο κόσμημα για την βασίλισσα του Ιονίου περιγράφει με εκπληκτική ιστορική λεπτομέρεια τα αξιοθέατα, τις παραδόσεις και τα έθιμα του νησιού μας. Δεν παρέλειψε να συμπεριλάβει σ αυτό και την μνημειακή ελιά Ευδοκία  και το έργο ανάδειξης της στις δέκα αρχαιότερες του κόσμου από το πανεπιστήμιο της Δρέσδης Γερμανίας .. Στην ομιλία μου αναφέρθηκα επίσης στο έργο ανάδειξης της, όπως και των τριών άλλων αρχαίων ελαιοδέντρων Αρετής και Ανθής. Τόνισα την ανάγκη περεταίρω προστασίας όλων των αρχαίων δέντρων της Κέρκυρας και γενικότερα του κερκυραϊκού ελαιώνα που βάλλεται συνεχώς από τους συνεχείς  κινδύνους καρατόμησης του για καυσόξυλα. Συνοψίζοντας τόνισα:

Τα υπεραιωνόβια δέντρα αργοπεθαίνουν και ζητούν την προσοχή και την προστασία μας. Δυστυχώς πολλοί συμπολίτες μας αδιαφορούν και τα καρατομούν για καυσόξυλα  και το επίσημο κράτος δεν έχει δώσει μέχρι τώρα δείγματα ουσιαστικής οικολογικής ευαισθησίας  και δράσης, σε μια εποχή που η κλιματική αλλαγή και οι συνέπειες της θα έπρεπε να αφυπνίσουν  τους αρμοδίους ώστε να ενεργούν με γνώμονα την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της σωτηρίας του πλανήτη. Επιτακτική ανάγκη όλων μας είναι να προσπαθούμε να συμβάλλουμε και να συμμετέχουμε διαχρονικά σε  δράσεις κάθε τύπου που αποσκοπούν στην ευαισθητοποίηση για την σωτηρία του πλανήτη γη και κάθε ζωής που περικλείει . Η προστασία του περιβάλλοντος του κοινού σπιτιού μας και  οι προσπάθειες καταπολέμησης των καταστροφικών επεμβάσεων του ανθρώπου στην φύση που επιφέρουν την ολέθρια και καταστρεπτική κλιματική αλλαγή πρέπει να είναι πρωτεύων μέλημα μας. Αν θέλουμε να κρατήσουμε ζωντανή την ελπίδα σωτηρίας του οικοσυστήματος και χιλιάδων ειδών φυτών και ζώων που εξαφανίζονται καθημερινά σε γη και θάλασσα πρέπει να δράσουμε άμεσα!

 

Απόσπασμα της ομιλίας του κ. Λουκά Λουκιανού

Θέμα της ομιλίας «Τα άγνωστα φυσικά μνημεία και τοπία της Κέρκυρας»:

Η ομιλία μου είχε ως κεντρικό μήνυμα την ανάδειξη της αξίας καθώς και την ανάγκη προστασίας, πλήθους αγνώστων (μέχρι στιγμής) εκτάσεων της Κερκυραϊκής ενδοχώρας, οι οποίες χαρακτηρίζονται από την παρουσία πολλών φυσικών μνημείων καθώς και τοπίων με ιδιαίτερη οικολογική και αισθητική αξία. Η δομή της ομιλάς μου ήταν συνοπτικά η εξής:

-Παρουσίαση των λόγων για των βάσει των οποίων η σημερινή κατάσταση  αυτών προσδίδουν στην Κέρκυρα μια άλλη μυθική διάσταση.

– Παρουσίαση των στοιχείων που προσδίδουν ακόμη και μία παγκόσμια μοναδικότητα σε αυτές τις εκτάσεις

-Παρουσίαση των απειλών που αντιμετωπίζουν

-Παρουσίαση μίας σειράς προτάσεων βάσει των οποίων μπορούν να αναδειχθούν και να προστατευθούν καθώς τον τρόπο με τον οποίο συμβάλει προς αυτό το σκοπό το βιβλίο της Κ.Τσούκη.

Μεταξύ των άλλων ανέφερα και ότι:

Οι πυρκαγιές που  κατέστρεψαν τις τελευταίες μέρες μεγάλες δασικές εκτάσεις της Ελλάδος,  γίνονται ξανά ο κριτής των πρωτοβουλιών για την προστασία του φυσικού μας περιβάλλοντος. Μας υπενθυμίζουν συγκεκριμένα την  ματαιότητα κάθε πρωτοβουλίας, εαν δεν υπάρχει ως πρώτος κανόνας η λήψη σοβαρών   μέτρων για την αποτροπή φυσικών καταστροφών αλλά  και η   παιδεία για την αντιμετώπιση της ανθρωπογενούς  εγκληματικότητας.

 

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΧΟΝΔΡΟΓΙΑΝΝΗ

 

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!