Quantcast
SLIDERΚΟΙΝΩΝΙΑΤΟΠΙΚΑ

Κέρκυρα: Ο δήμος «τρέχει» για τις αίθουσες των προνηπίων

Οι εγγραφές στα νηπιαγωγεία για το σχολικό έτος 2019-20 έχουν ολοκληρωθεί, ωστόσο 185 (νέο)εγγεγραμμένα προνήπια στην πόλη και τα προάστια της, βρίσκονται ακόμα «χωρίς στέγη» φοίτησης για την υποχρεωτική δίχρονη προσχολική εκπαίδευση.

Το πρόβλημα της στέγασης των προνηπίων ήταν αντικείμενο της χθεσινής σύσκεψης, που έγινε στο Μαράσλειο υπο τον Αντιδήμαρχο Τ.Υ Ανδρέα Γουλή και με την παρουσία εκπροσώπων της ΚτΥπ (Η εταιρεία Κτιριακές Υποδομές ΑΕ [ΚτΥπ ΑΕ] είναι ο ενιαίος κατασκευαστικός φορέας του ελληνικού κράτους, για όλες τις δημόσιες κτιριακές υποδομές [νοσοκομεία, σχολεία, δικαστήρια, σωφρονιστικά καταστήματα κ.α.), του διευθυντή Α/βάθμιας εκπαίδευσης Χρ. Άνθη, της υπεύθυνης εκπαιδευτικών θεμάτων Ελ. Ψιλού και του συμβούλου Δημάρχου Αλ.Ξενάκη.
Μετά την σύσκεψη ο αντιδήμαρχος Α. Γουλής υποστήριξε στην «Κ.Σ.» ότι ο δήμος θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε οι αίθουσες να είναι έτοιμες με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.
Να σημειωθεί ότι στα νηπιαγωγεία Κέρκυρας & Παξών έχουν εγγραφεί συνολικά 1845 νήπια και προνήπια. Από αυτά στα 14 νηπιαγωγεία της πόλης και σε εκείνα των Καναλίων-Αλεπούς & Ποταμού έχουν εγγραφεί συνολικά 708 νήπια και προνήπια, δηλαδή 185 περισσότερα από τη χωρητικότητα των διαθεσίμων αιθουσών.
Η καθυστέρηση του δήμου
Σύμφωνα με τους φορείς της εκπαίδευσης, η αιτία του προβλήματος είναι η καθυστέρηση των Υπηρεσιών του Δήμου Κέρκυρας να δρομολογήσουν τις διαδικασίες για την εγκατάσταση των Προκάτ αιθουσών μαζί με τον εξοπλισμό τους. Συγκεκριμένα από πέρυσι τον Οκτώβριο το Υπουργείο Παιδείας είχε εγκρίνει πίστωση περίπου 200 χιλ € για να προμηθευτεί ο Δήμος μας πέντε αίθουσες Προκατ με τον εξοπλισμό τους, ενώ το ίδιο επρόκειτο να παραχωρήσει άλλες δύο αίθουσες, αρκεί ο Δήμος να υποδείκνυε τους χώρους. Ενώ και οι Τεχνικές Υπηρεσίες είχαν αναλάβει την ευθύνη να ανακαινίσουν κτίριο του πρώην Οργανισμού Εργατικών Κατοικιών στις Κουλίνες για να διατεθούν αίθουσες προς χρήση της προσχολικής εκπαίδευσης. Να σημειωθεί ότι όλα αυτά έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί τον περασμένο Μάρτιο (31/3/19).
Ο διαγωνισμός για τις Προκατ αίθουσες
Ο δήμος στις 31 Μαΐου προκήρυξε τον διαγωνισμό για την προμήθεια και τοποθέτηση πέντε προκατασκευασμένων αιθουσών και τεσσάρων τουαλετών- στα σχολεία 7ο δημοτικό, 12ο δημοτικό, 14ο δημοτικό και δημοτικό Ποταμού. Καταληκτική ημερομηνία υποβολής των προσφορών η 24η Ιουνίου, ενώ η αποσφράγιση τους θα γίνει στις 28 του μηνός. Τέλος όποιος αναδειχτεί ανάδοχος θα έχει συμβατική υποχρέωση τριών μηνών να ολοκληρώσει το έργο.
Άλλες πέντε αίθουσες
Εκτός από τις παραπάνω αίθουσες, στη χθεσινή συζήτηση έγινε λόγος για ακόμα τέσσερις- πέντε αίθουσες. Πρόκειται για δύο ή τρεις, που έχουν αναλάβει να διαμορφώσουν οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου στο κτίριο του πρώην Οργανισμού Εργατικών Κατοικιών στις Κουλίνες, ενώ προτάθηκαν και δύο χώροι στην περιοχή του Μαντουκιού για την εγκατάσταση από τις Υπηρεσίες της ΚτΥπ, δύο επιπλέον ΠΡΟΚΑΤ αιθουσών.
Οι προδιαγραφές
Κάθε Προκάτ αίθουσα είναι διαστάσεων 40 τμ πλέον της Προκάτ τουαλέτας διαστάσεων 9 τμ. Ως γνωστό οι συγκεκριμένες αίθουσες θα φιλοξενούν 25 νήπια η κάθε μία. Ο προτεινόμενος προϋπολογισμός κάθε έργου υπολογίζεται από κάθε Δήμο που συμμετέχει στη δράση και αφορά στο σύνολο των απαιτούμενων αιθουσών, σύμφωνα με τα εξής: Έως 22.000€ πλέον Φ.Π.Α. για προμήθεια και τοποθέτηση κάθε αίθουσας διδασκαλίας • Έως 14.000€ πλέον Φ.Π.Α. για προμήθεια και τοποθέτηση κάθε χώρου υγιεινής (W.C.) • Έως 7.000€ πλέον Φ.Π.Α. για λοιπές δαπάνες προκειμένου να εξασφαλιστεί η λειτουργικότητα των αιθουσών, περιλαμβανομένου και του απαιτούμενου εξοπλισμού σύμφωνα με τη δυναμικότητα (αριθμός μαθητών).
Υποχρεωτική εγγραφή
Στα Νηπιαγωγεία, για το σχολικό έτος 2019-20, θα φοιτήσουν μαθητές που έχουν συμπληρώσει τη νόμιμη ηλικία εγγραφής, όπως αυτή ορίζεται στις σχετικές διατάξεις της νομοθεσίας. Σύμφωνα με αυτές, στα Νηπιαγωγεία εγγράφονται μαθητές/τριες που την 31η Δεκεμβρίου του έτους εγγραφής συμπληρώνουν την ηλικία των τεσσάρων ετών. Συγκεκριμένα, εγγράφονται στα Νηπιαγωγεία για το σχολικό έτος 2019-20, μαθητές γεννημένοι το 2014 και το 2015 και τα Νηπιαγωγεία υποχρεούνται να δεχτούν όλες τις αιτήσεις νηπίων και προνηπίων που έχουν γεννηθεί αυτά τα έτη. Οι διευθυντές των νηπιαγωγείων κυρίως της πόλης βρίσκονται σε απόγνωση, αφού οι αιτήσεις στα περισσότερα έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τον αριθμό των 24 προνηπίων, που προβλέπει η νομοθεσία για το κάθε νηπιαγωγείο ξεχωριστά. Στο μεταξύ ελλείψει αιθουσών δεν γνωρίζει κανείς σε ποιάς περιοχής νηπιαγωγείο θα πάνε τα παιδιά, που περισσεύουν ή εάν θα υπάρξουν και πολλά παιδιά, που δεν θα μπορέσουν να μπουν στο πρόγραμμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πρόγραμμα της υποχρεωτικής εκπαίδευσης φέτος μετακινήθηκαν περίπου 500 προνήπια, τα οποία πέρυσι εξυπηρετούνται από τις δομές του Δήμου, που λειτουργούν με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.
Ο ΣΕΠΕ Κέρκυρας
Το Δ. Σ του ΣΕΠΕ Κέρκυρας σε έκτακτη συνεδρίασή του την Τετάρτη 5/6/2019 εκτίμησε τις αρνητικές εξελίξεις και την αδράνεια του Δήμου Κέρκυρας σχετικά με τη εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης και ειδικότερα:
1.Το έγγραφο της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπ/σης Κέρκυρας προς το Υπουργείο Παιδείας, όπου αποτυπώνεται μια προβληματική κατάσταση αδυναμίας, με τα σημερινά δεδομένα, φοίτησης περίπου 190 νηπίων στα δημόσια νηπιαγωγεία.
2. Την απόλυτη ανικανότητα και αδιαφορία του Δήμου Κέρκυρας εδώ και ενάμιση χρόνο να κάνει το παραμικρό βήμα, παρά τις αλλεπάλληλες δεσμεύσεις και υποχρεώσεις στις συνεχείς παρεμβάσεις μας. 3. Την αδιαφορία του Υπουργείου Παιδείας να συντονίσει και να επιβάλει στους Δήμους την υλοποίηση μιας αναγκαίας, κοινωνικής πολιτικής, που αφορά σε μια ευαίσθητη ηλικία παιδιών.
Αποφάσισε τα εξής:
1.Επαναβεβαιώνει την αδιαπραγμάτευτη θέση του για την υποχρεωτική εφαρμογή της προσχολικής αγωγής σε όλα τα νήπια της Κέρκυρας. Δεν κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω από αυτήν τη κατάκτηση του συνδικαλιστικού κινήματός μας!
2. Ζητά από τη Διεύθυνση πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κέρκυρας να προχωρήσει σε όλες τις υπηρεσιακές, διοικητικές ενέργειες για το σκοπό αυτό και να επαναπροσδιορίσει προς την κατεύθυνση αυτή το αίτημά της προς το αρμόδιο υπουργείο, μετά και τις εξελίξεις στο θέμα των νέων αιθουσών.
3. Ζητά την παρέμβαση του περιφερειακού Διευθυντή Ιονίων νήσων προς όλους τους αρμόδιους φορείς για να απεμπλακούμε επιτέλους από το τέλμα που προκαλεί η αδράνεια και η προχειρότητά τους.
4. Απαιτεί από το Δήμο Κέρκυρας να ανταποκριθεί επιτέλους στο ρόλο και το έργο του, έστω και αργά και να προχωρήσει άμεσα στην επίλυση των συσσωρευμένων προβλημάτων, που δημιούργησε η συνολικότερη στάση και απουσία του στο σοβαρό αυτό θέμα.

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!