Quantcast
SLIDERΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΤΟΠΙΚΑ

Κέρκυρα: Ο Δημοτικός ΦΟΔΣΑ νομιμοποιείται να λειτουργεί

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση άναψε “πράσινο” για να συνεχίσει ο Διαδημοτικός ΦΟΔΣΑ τη διαγωνιστική διαδικασία για την κατασκευή της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων Κέρκυρας.

Υπενθυμίζουμε ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο ΓΓ Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλης Γραφάκος είχε ευχαριστήσει τους τρεις Δήμους Κέρκυρας για τις υπηρεσίες τους στον Διαδημοτικό Φορέα και ζήτησε να παραδώσουν τον φάκελο του έργου στον νεοσυσταθέντα Περιφερειακό ΦΟΔΣΑ, προκειμένου να συνεχίσει αυτός τον διαγωνισμό. Ωστόσο την περασμένη εβδομάδα, ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης (σύμφωνα με τη νομοθεσία είναι αυτός που υπογράφει την διαπιστωτική πράξη μεταβίβασης των στοιχείων από τους Δημοτικούς στον Περιφερειακό ΦΟΔΣΑ) , απαντώντας σε επιστολή της προέδρου του Διαδημοτικού ΦΟΔΣΑ, δημάρχου Κεντρικής Κέρκυρας, Μερόπης Υδραίου αποδέχεται τους προβληματισμούς της ότι ο Περιφερειακός δεν είναι ακόμα έτοιμος λειτουργικά και ότι ο Διαδημοτικός «νομιμοποιείται να συνεχίσει να ασκεί τις αρμοδιότητες, που ασκούσε πριν την έναρξη της ισχύος του άρθρου 93 ν.4685/2020(Διαχείριση Αποβλήτων στις Περιφέρειες Ιονίου & Νοτίου Αιγαίου), μέχρις ότου ο νέος  ολοκληρώσει  τις οριζόμενες εκ του νόμου διοικητικές διαδικασίες». Μετά την εξέλιξη αυτή, ο Διαδημοτικός ΦΟΔΣΑ, ως Αναθέτουσα Αρχή, προσκόμισε την επιστολή της Αποκεντρωμένης στον χρηματοδοτικό φορέα, που είναι το ΥΜΕΠΕΡΑΑ και περιμένει να ανοίξει η πλατφόρμα για την επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων Κέρκυρας.

Το ιστορικό 

Υπενθυμίζουμε ότι τον περασμένο Μάιο η κυβέρνηση με νομοθετική ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία για τη διαχείριση στερεών αποβλήτων στις νησιωτικές περιφέρειες του Νοτίου Αιγαίου και των Ιονίων Νήσων, συστήνεται για κάθε μία από αυτές Ειδικός Περιφερειακός Διαβαθμιδικός Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, ως Ανώνυμη Εταιρία ΟΤΑ. Με το μετοχικό κεφάλαιο κατά 60% να κατανέμεται στους Δήμους και το 40% στις Περιφέρειες. Οι δύο νέοι Ειδικοί Περιφερειακοί Διαβαθμιδικοί ΦΟΔΣΑ καθίστανται καθολικοί διάδοχοι σε όλη την κινητή και ακίνητη περιουσία των λειτουργούντων ΦΟΔΣΑ. Μέχρι τη δημοσίευση της σχετικής διαπιστωτικής πράξης από την αρμόδια Υπηρεσία Γ.Ε.ΜΗ., οι ΦΟΔΣΑ που είχαν συσταθεί είτε ως νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου είτε ως νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου συνεχίζουν να ασκούν τις αρμοδιότητες που ασκούσαν πριν από την έναρξη ισχύος του παρόντος. Μετά από τη ρύθμιση αυτή, τον περασμένο Ιούνιο πραγματοποιήθηκε η ιδρυτική ΓΣ του Περιφερειακού ΦΟΔΣΑ και εγκρίθηκε το καταστατικό του, ενώ ο νέος φορέας υγκροτήθηκε νομικά με ΓΕΜΗ και ΑΦΜ. Στο μεταξύ από τον Μάιο, ο Διαδημοτικός ΦΟΔΣΑ είχε προκηρύξει τον διαγωνισμό για την κατασκευή του Εργοστασίου.

Η ένσταση και η αλλαγή Φορέα Διαχείρισης 

Ωστόσο μετά από ένσταση της συμμετέχουσας στο διαγωνισμό  εταιρίας «ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή», ότι υπήρχαν πλημμελείς όροι, η Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ) την έκανε δεκτή και ζήτησε την επαναπροκήρυξη του. Με αφορμή την εξέλιξη αυτή, τον περασμένο Σεπτέμβριο πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή  του Γενικού Γραμματέα Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλη Γραφάκου, της Προέδρου του νέου διαβαθμιδικού περιφερειακού ΦΟΔΣΑ Ι.Ν.,  Περιφερειάρχη  Ρόδης Κράτσα – Τσαγκαροπούλου, των Δημάρχων  Μερόπης Υδραίου, Γιώργου Μαχειμάρη, Κώστα Λέσση καθώς και των μελών του ΔΣ του νέου ΦΟΔΣΑ Ιονίων Νήσων Αντιπεριφερειαχών Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Χωροταξίας Σπύρου Ιωάννου και Οικονομικών & Πολιτισμού Κατερίνας Μοθωναίου.

Όπως ανακοινώθηκε από την ΠΙΝ : Ο Γενικός Γραμματέας έκανε σαφές ότι: 1) Η διαγωνιστική διαδικασία συνεχίζεται πλέον από τον νέο ΦΟΔΣΑ Ιονίων Νήσων, ο οποίος συγκροτήθηκε νομικά (με ΓΕΜΗ και ΑΦΜ) και είναι από τον νόμο καθολικός διάδοχος των τοπικών Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ, ΣΥΔΙΣΑ). 2) Ο χρηματοδοτικός φορέας ΥΜΕΠΕΡΑΑ απευθύνεται πλέον στον ΦΟΔΣΑ Ιονίων Νήσων ΑΕ ο οποίος λειτουργεί ως Αναθέτουσα Αρχή και συνεργάζεται με αυτόν, για την υπόθεση του εργοστασίου. 3) η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας αποφάσισε για την άμεση σύνταξη “πρότυπων τευχών δημοπράτησης” υπό την ομπρέλα του ΕΑΑΔΗΣΥ (Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων) 4) Όλοι οι συμμετέχοντες στην σύσκεψη δεσμεύθηκαν για την καλή συνεργασία μεταξύ τους για την επιτάχυνση των διαδικασιών με στόχο την ταχύτερη δυνατή δημοπράτηση. Μετά τη σύσκεψη ζητήθηκε να παραδοθεί ο φάκελος του έργου από τον Διαδημοτικό στον Περιφερειακό ΦΟΔΣΑ. Κάτι, που μέχρι τώρα δεν έχει συμβεί.

Η επιστολή Υδραίου & η απάντηση της Αποκεντρωμένης 

Να σημειωθεί ότι αρμόδιος να υπογράψει τις διαπιστωτικές πράξεις μεταβίβασης των περιουσιών από τους Δημοτικούς Φορείς στο νέο Περιφερειακό είναι ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου-Δ. Ελλάδος & Ιονίων Νήσων. Προς αυτόν απευθύνθηκε με επιστολή της, η πρόεδρος του Διαδημοτικού ΦΟΔΣΑ Κέρκυρας, δήμαρχος Κ. Κέρκυρας Μερόπη Υδραίου, εκφράζοντας τον προβληματισμό της, στον οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται: 1) Ότι δεν έχει γίνει  η αποτίμηση των περιουσιών των δημοτικών Φορέων σε όλα τα νησιά του Ιονίου, όπως προβλέπει η νομοθεσία 2) Το υπάρχον προσωπικό δεν επαρκεί για την λειτουργία του Περιφερειακού Φορέα. 3) Οι διαδικασίες διαχείρισης των απορριμμάτων τρέχουν (πχ Δεματοποιητής, μεταφορά κλπ) και ο νέος Φορέας δεν είναι ακόμα σε θέση να ανταποκριθεί. 4) Δεν έχει αποσαφηνιστεί το κόστος με το οποίο θα επιβαρυνθούν οι Δήμοι και το αντίστοιχο της Περιφέρειας. Η Αποκεντρωμένη, σε απάντηση, που έστειλε στο τέλος της περασμένης εβδομάδας δέχτηκε τις απόψεις και τους προβληματισμούς της Μ. Υδραίου και θεωρεί ότι “στην παρούσα φάση και μέχρι την ολοκλήρωση των οριζόμενων εκ του νόμου διοικητικών διαδικασιών νομιμοποιήστε να ασκείται τις αρμοδιότητες, που ασκούσατε πριν το άρθρο 93 ν.4685/2020”.

Η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων 

Το έργο έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020» και αποτελεί υποέργο της Πράξης «Εγκατάσταση Επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ) Κέρκυρας». Χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης κατά 80%, από Ιδίους Πόρους και από πιστώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Είναι προϋπολογισμού 34 εκατ € και

περιλαμβάνει την κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων, συνολικής δυναμικότητας 35.000 τόνων Αστικών Σύμμεικτων Αποβλήτων (ΑΣΑ) ανά έτος Καθώς και όλες τις αναγκαίες υποδομές και την προμήθεια κινητού εξοπλισμού. Επίσης, περιλαμβάνει την εκπόνηση της μελέτης εφαρμογής, την προμήθεια κινητού εξοπλισμού και τη δοκιμαστική λειτουργία του έργου για 6 μήνες. Στόχος της εγκατάστασης είναι η ανάκτηση ανακυκλώσιμων υλικών, η παραγωγή κοµπόστ από τα προδιαλεγμένα οργανικά, καθώς και κοµπόστ του οργανικού που διαχωρίζεται από τα σύμμεικτα ΑΣΑ μέσω της μηχανικής διαλογής. Το οργανικό κλάσμα, τόσο το προδιαλεγµένο, όσο και το διαχωρισμένο μέσω μηχανικής διαλογής, θα υφίσταται αναερόβια χώνευση, με στόχο την παραγωγή βιοαερίου και τη σύγχρονη ενεργειακή αξιοποίηση του βιοαερίου. Στο αντικείμενο της σύμβασης περιλαμβάνεται και η λειτουργία της υποδομής για 6 συν 6 έτη προαιρετικά.

 

 

 

 

 

 

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!