Quantcast
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣΣΤΙΒΟΣ / ΔΡΟΜΟΣ

Κέρκυρα: Ο “ULTRA ΚΑΣΣΙΟΣ ΔΙΑΣ” στις 4-5 Μαρτίου 2023

Η αθλητική ομάδα με την επωνυμία “Κάσσιος Δίας” έδωσε στη δημοσιότητα την προκήρυξη του αγώνα με την επωνυμία “ULTRA KASSIOS DIAS” .

Ο αγώνας υπεραπόστασης 80 χλμ +4500μ με αφετηρία και τερματισμό την Κασσιώπη θα διεξαχθεί το διήμερο 4-5 Μαρτίου 2023 και διοργανώνεται για δεύτερη φορά στην Βορειοανατολική Κέρκυρα.

Παράλληλα θα διεξαχθούν και αγώνες: 35 +1200μ, 11 χλμ +350μ και παιδικός 800μ. Οι εγγραφές θα ανοίξουν την 1η  Δεκεμβρίου 2022 και θα κλείσουν τις 19 Φεβρουαρίου 2023 η με τη συμπλήρωση 150 αθλητών, όριο που θέτει η διοργάνωση για την ομαλή διεξαγωγή του αγώνα. Μάλιστα, όπως αναφέρεται στην προκήρυξη, το χρονοδιάγραμμα των εγγραφών θα τηρηθεί αυστηρά και θα γίνονται μόνο με ηλεκτρονικό τρόπο.

Ο Κάσσιος Δίας 

Είναι μια ερασιτεχνική αθλητική ομάδα με αγάπη για τον αθλητισμό που από το 2010, που συνεστήθη έχει σκοπό  να ευαισθητοποιήσει τους νέους, να προωθήσει τον εθελοντισμό, να αναδείξει και να προστατέψει τον φυσικό, παρθένο πλούτο της περιοχής συνδυάζοντας ταυτόχρονα και την προβολή της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας. Όπως αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα του “ΚΑΣΣΙΟΣ ΔΙΑΣ”:  Όλα αυτά τα χρόνια καταφέραμε και δημιουργήσαμε μία κατά γενική ομολογία υψηλού επιπέδου διοργάνωση που στέκεται επάξια ανάμεσα στους κορυφαίους αγώνες του ορεινού τρεξίματος στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα μέσω των αγώνων, αναδείχτηκαν, συντηρήθηκαν και σηματοδοτήθηκαν μονοπάτια 80 χλμ. που μπορούν να δημιουργήσουν προϋποθέσεις πεζοπορικού και αθλητικού τουρισμού στην ευρύτερη περιοχή του Νησιού.

 

Η “ULTRA” διαδρομή

Ο Κάσσιος Δίας ultra είναι ένας αγώνας που θα διεξαχθεί για δευτερή φορά στις   04 Μαρτίου 2023 στην Β.Α Κέρκυρα με απόσταση 80 χλμ. και συνολική υψομετρική διαφορά 4.500 μ. Ο αγώνας κινείται με επίκεντρο το Όρος Παντοκράτωρας, την ψηλότερη κορυφή του Νησιού και τους παραδοσιακούς οικισμούς στα Β.Α παράκτια της Κερκυραϊκής καλντέρας. Το πεδίο κατανομής είναι 87% μονοπατιού, 11% χωματόδρομου και 3% ασφάλτου. Η διαδρομή θεωρείται τεχνική με συνεχής διακυμάνσεις όσον αφορά το υψομετρικό της προφίλ. Το ψηλότερο σημείο του αγώνα είναι και η κορυφή του Όρους στα 917μ. Ο αγώνας έχει μπει στη λίστα αξιολόγησης της ITRA δίνοντας 4 πόντους που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους συμμετέχοντες σαν κριτήριο για τη συμμετοχή τους σε ανάλογους αγώνες. Η ημερομηνία του αγώνα επιλέχτηκε με το σκεπτικό ότι το Νησί της Κέρκυρας την συγκεκριμένη περίοδο διεξαγωγής του έχει ήπιο κλίμα σε σχέση με τα βουνά της Ηπειρωτικής Ελλάδας πράγμα το οποίο προσφέρει ιδανικές συνθήκες για τη διεξαγωγή του. Τα ποσοστά βροχόπτωσης είναι μειωμένα σε σχέση με τους πρώτους μήνες του χειμώνα με μέση ελάχιστη θερμοκρασία 5,7 βαθμούς μέση μέγιστη 14,1 βαθμούς και μέση μηνιαία 10,2 βαθμούς. Σημαντικό επίσης ρόλο έπαιξε το γεγονός ότι υπήρχε ένα κενό ultra αγώνων στην χώρα μας αφού από Νοέμβριό μέχρι και Απρίλιο δεν υπάρχει κάποιος ανάλογος αγώνας στο Ελληνικό καλεντάρι. Αν μπορούσαμε με κάποιο τρόπο να αποκρυπτογραφήσουμε το προφίλ της διαδρομής θα την χωρίζαμε σε δύο εντελώς διαφορετικά κομμάτια. Το πρώτο κομμάτι 36.5 χλμ. αγγίζει τα 3000 μ θετικής υψομετρικής (2950) με μεγάλο βαθμό δυσκολίας και με ένα τεραίν που σου δίνει την εντύπωση ότι μπορείς να το τρέξεις, αλλά η συνεχής εναλλαγές κλίσεων που δίνουν άλλωστε  και τα πολλά υψομετρικά μπορούν να σε εξαντλήσουν αν δεν γίνει σωστή διαχείριση δυνάμεων και ενέργειας. Σε αυτό το κομμάτι υπάρχουν και οι δύο από τις τρεις συνεχόμενες ανηφόρες. Η πρώτη στην κορυφή Μεταγώνα (5.5χλμ. +750μ.) και η δεύτερη στην ψηλότερη κορυφή Παντοκράτωρας (10 χλμ. +1100μ.)  Ιδιαίτερης προσοχής χρίζει και το κομμάτι από το 14ο εως το 26ο χλμ. αφού έχουμε ένα συνεχές πάνω – κάτω που μας ανεβάζει από το επίπεδο της θάλασσας στους ημιορεινούς παραδοσιακούς οικισμούς. Το δεύτερο κομμάτι 43χλμ. + 1550 μ. σαφώς πιο ορθολογικό στο προφίλ του κινείται στους πρόποδες της κορυφής με επίκεντρο τους ορεινούς οικισμούς Στρινύλα και Π.Περίθεια. Θεωρούμε ότι μπορεί να κερδηθεί αρκετός χρόνος αν υπάρχουν και οι ανάλογες δυνάμεις αφού τα μονοπάτια είναι καλής βατότητας χωρίς μεγάλο βαθμό δυσκολίας. Η ανάβαση στην Τρίτη κορυφή μας βρίσκει στο 57ο χλμ. της διαδρομής (7χλμ. + 650μ.) είναι και η τελευταία μεγάλη συνεχόμενη ανηφόρα. Στα τελευταία 8 χλμ. πριν τον τερματισμό η διαδρομή κινείται στο επίπεδο της θάλασσας μέσα στο οικοσύστημα του Ερημίτη αλλά το μονοπάτι δεν χάνει τίποτα από τον ορεινό του χαρακτήρα τόσο από ομορφιά όσο και από βαθμό δυσκολίας.

 

Τα 35χλμ

Με εκκίνηση και τερματισμό την Κασσιώπη η διαδρομή, που περνάει από το όρος Παντοκράτωρ συνδέει την Β.Α. πλευρά της Κέρκυρας, από την ακτογραμμή έως τις δύο ψηλότερες κορυφές του νησιού μας. Οι δρομείς θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τις δυνατότητές σε έναν απαιτητικό αγώνα, σε ένα πολύ τεχνικό τερέν με συνεχείς εναλλαγές κλίσεων, που καθιστά τον αγώνα ως το απόλυτο δρομικό παιχνίδι με ποσοστά καθαρού μονοπατιού που πλησιάζουν το 90%.

 

Τα 11 χλμ

Τα 11 χλμ. είναι ένας εισαγωγικός αγώνας  μικτού τερέν που αποτελείται από 70% άσφαλτο & 30% μονοπάτι δίπλα στην Θάλασσα στο μοναδικό οικοσύστημα του Ερημίτη. Εκεί θα δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους νέοι δρομείς, αλλά και έμπειροι που θα κυνηγήσουν το χρονόμετρο αφού η  διαδρομή είναι αρκετά δρομική.

 

Παιδικός αγώνας

Μέσα απο μια εύκολη διαδρομή 800μ.,ο ‘ΚΑΣΣΙΟΣ ΔΙΑΣ” καλεί τους μικρούς φίλους να βάλουν τον αθλητισμό στη ζωή τους ώστε μέσα απο τον υγιή ανταγωνισμό, να μάθουν να κατακτούν τους στόχους που θέτουν.

 

 

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!