Quantcast
ΚΟΙΝΩΝΙΑΤΟΠΙΚΑ

Κέρκυρα: Περιοδεία του συγκροτήματος ‘Depeche Mode’ για την καταπολέμηση της πλαστικής ρύπανσης

Η περιοδεία του συγκροτήματος ‘Depeche Mode’ υποστηρίζει το Ιόνιο Περιβαλλοντικό Ίδρυμα στην Κέρκυρα για την καταπολέμηση της πλαστικής ρύπανσης…

Το Ιόνιο Περιβαλλοντικό Ίδρυμα (IEF) πρόκειται να λάβει ώθηση στην αποστολή του για προστασία και αποκατάσταση της φυσικής ομορφιάς της περιοχής χρηματοδοτώντας τοπικά έργα ανάπλασης της φύσης.

Ως μέρος του ‘Conservation Collective’, ενός παγκόσμιου δικτύου ιδρυμάτων που προωθούν περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες βάσης, το IEF είναι ένα από τα επτά έργα αποτέλεσμα της παγκόσμιας περιοδείας «Memento Mori» του θρυλικού συγκροτήματος «Depeche Mode» και του φιλανθρωπικού τους έργο.

Τα έργα, τα οποία στοχεύουν όλα στην αντιμετώπιση της πλαστικής ρύπανσης, χρηματοδοτούνται μέσω μιας συνεργασίας μεταξύ του βρετανικού συγκροτήματος και της πολυτελούς ωρολογοποιίας «Hublot».

Η ιόνια φιλανθρωπική οργάνωση είναι ο μόνος αποδέκτης χρηματοδότησης με έδρα την Ελλάδα, η οποία θα στηρίξει τον εμβληματικό δικαιούχο της, «ΣΙΝ.ΠΡΑΞΗ». Αυτή η ομάδα εμπνεύστηκε και ίδρυσε, εθελοντικά, μια Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση αποτέλεσμα της κρίσης των απορριμμάτων του 2018/2019 στην Κέρκυρα και προσπαθεί να κάνει τον κόσμο καλύτερο, συλλέγοντας ανακυκλώσιμα από αφοσιωμένες τοπικές επιχειρήσεις και ιδιοκτήτες κατοικιών της βορειοανατολικής ακτής του νησιού και αποτρέποντας έτσι την υγειονομική ταφή και την προώθηση τους σε μια κυκλική οικονομία. Η ΣΙΝ.ΠΡΑΞΗ έχει καθιερώσει αυτό που είναι γνωστό στην Ελλάδα ως Πράσινο Σημείο: ένα «Κέντρο Ανακύκλωσης, Εκπαίδευσης και Διαλογής στην Πηγή» – προς το παρόν το μοναδικό στο είδος του στην Περιφέρεια Ιονίου.

Όπως πολλές περιοχές της Ελλάδας, η οικονομία της Κέρκυρας βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στον τουρισμό, οι αρνητικές επιπτώσεις του οποίου γίνονται όλο και πιο εμφανείς. Η Κέρκυρα παράγει περίπου 70.000 τόνους απορριμμάτων ετησίως. Ο χώρος υγειονομικής ταφής πλέον δεν έχει χωρητικότητα και έχει κλείσει με αποτέλεσμα τεράστιες ποσότητες απορριμμάτων να αποστέλλονται στην ηπειρωτική Ελλάδα. Η ΣΙΝ.ΠΡΑΞΗ αναγνωρίζει ότι πρέπει να γίνουν βήματα προς την οικοδόμηση μιας πιο βιώσιμης μορφής τουρισμού που προστατεύει το φυσικό περιβάλλον του νησιού και φιλοδοξεί για μια καθαρότερη, πιο πράσινη Κέρκυρα – a «Cleaner, Greener Corfu».

Κεντρική θέση στη φιλοσοφία της ΣΙΝ.ΠΡΑΞΗς είναι οι έννοιες της «κοινότητας» και της «εκπαίδευσης». Συνεργάζεται ήδη με τοπικά σχολεία, αλλά η χρηματοδότηση του Depeche Mode και του Hublot θα επιτρέψει στην ομάδα να κλιμακώσει τις δραστηριότητές της. Θα αναπτυχθεί ένα εργαστήριο μάθησης και διδασκαλίας για την παροχή εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων σε μαθητές σχολείων και κατοίκους της περιοχής με σκοπό την μείωση του πλαστικού μιας χρήσης, την επαναχρησιμοποίηση, το «upcycling» και την ανακύκλωση ανεπιθύμητων αντικειμένων και την ανακύκλωση άλλων οικιακών υλικών. Εκτός από αυτό, θα δημιουργηθεί ένας Κοινοτικός Κήπος και ένας Χώρος Κομποστοποίησης από τους ντόπιους για τους ίδιους και τους επισκέπτες.

 

Ένα από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΣΙΝ.ΠΡΑΞΗς, η Maxine Katsaros, λέει:

«Η χρηματοδότηση θα καταστήσει δυνατό το επόμενο στάδιο του οράματός μας: με την ίδρυση ενός Εκπαιδευτικού Κέντρου, θα είναι δυνατό όχι μόνο να επηρεάσει θετικά τις μελλοντικές γενιές αλλά να προσεγγίσουμε και να συνεργαστούμε με τις τοπικές μας κοινότητες αλλά και με πολλούς επισκέπτες του νησιού. Αυτό θα διευκολύνει την τόσο αναγκαία ευαισθητοποίηση σχετικά με την «πλαστική ρύπανση» και τον σωστό χειρισμό των απορριμμάτων. Ο Κοινοτικός Κήπος και Χώρος Κομποστοποίησης θα προσφέρει ένα υπέροχο, φυσικό περιβάλλον για υπαίθριες εκπαιδευτικές δραστηριότητες όπου μικροί και μεγάλοι θα συγκεντρωθούν για να καλλιεργήσουν τον χώρο και να μάθουν ο ένας από τον άλλον. Με λίγα λόγια, οραματιζόμαστε ότι το Πράσινο Σημείο Σινιών θα γίνει «Κοινοτικός Κόμβος» και χαρακτηριστικό παράδειγμα πώς μπορεί να οικοδομηθεί μια κυκλική οικονομία σε τοπικό επίπεδο».

 

Η Εκτελεστική Διευθύντρια του IEF, Victoria Turner, δήλωσε: «Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι που συμπεριληφθήκαμε στη χρηματοδότηση από τους Depeche Mode και Hublot. Είμαστε μεγάλοι υποστηρικτές του λαμπρού και τεράστιου αντίκτυπου έργου της ΣΙΝ.ΠΡΑΞΗς που εργάζεται τόσο σκληρά για να διασφαλίσει ότι η όμορφη Κέρκυρα θα προστατεύεται στις μελλοντικές γενιές».

Το Πράσινο Σημείο Σινιών στη βορειοανατολική Κέρκυρα είναι ανοιχτό από Δευτέρα έως Παρασκευή, από τις 08:00 έως τις 14:00, και διαθέτει επίσης εγκαταστάσεις για 24/ωρη χρήση. Η ομάδα καλωσορίζει τους επισκέπτες κατά τις ώρες λειτουργίας, αλλά για μια πιο λεπτομερή ξενάγηση, στείλτε τους μήνυμα μέσω της σελίδας τους στο Facebook: https://www.facebook.com/sinpraxi

Η ΣΙΝ.ΠΡΑΞΗ επιθυμεί επίσης τη συνεργασία με τοπικές επιχειρήσεις ή βίλες που θα ήθελαν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών.

Η IEF ειδικεύεται στον εντοπισμό των πιο καινοτόμων ή δραστικών λύσεων που βασίζονται στη φύση του Ιονίου, παρέχοντάς τους ζωτικής σημασίας υποστήριξη εκκίνησης ή κλιμάκωσης. Από την έναρξή του το 2019, το IEF έχει χορηγήσει επιχορηγήσεις άνω των 564.000 ευρώ, επιτρέποντας σε περισσότερα από 25 λαμπρά έργα βάσης να αντιμετωπίσουν τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης για το κλίμα και τη φύση.

 

Σύμφωνα με το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών, κάθε λεπτό, ποσότητα πλαστικού ίση με ένα απορριμματοφόρο όχημα απορρίπτεται στον ωκεανό. Περίπου 7 δισεκατομμύρια από τους 9,2 δισεκατομμύρια τόνους πλαστικού που παρήχθησαν από το 1950-2017 έγιναν πλαστικά απόβλητα, που κατέληξαν σε χωματερές ή απορρίφθηκαν αλλού.

 

Η πλαστική ρύπανση μπορεί να αλλάξει τους οικοτόπους και τις φυσικές διεργασίες, μειώνοντας την ικανότητα προσαρμογής των οικοσυστημάτων στην κλιματική αλλαγή, επηρεάζοντας άμεσα τη διαβίωση εκατομμυρίων ανθρώπων, τις δυνατότητες παραγωγής τροφίμων και την κοινωνική ευημερία.

 

Ο Ben Goldsmith, ιδρυτής και πρόεδρος της Conservation Collective, είπε:

 

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι για τη νέα μας συνεργασία με το Depeche Mode. Μαζί θα χρηματοδοτήσουμε, θα διαφωτίσουμε και θα δώσουμε μια σειρά από εξαιρετικές λύσεις που θα είναι η βάση για την ελαχιστοποίηση-εξαφάνιση των πλαστικών μιας χρήσης σε όλες τις περιοχές στις οποίες έχουμε ιδρύσει τοπικά ιδρύματα του Conservation Collective.

 

«Δεν είναι αρκετό μόνο να ανακυκλώνουμε τα πλαστικά αλλά οφείλουμε και να τα εξαλείψουμε αφού πνίγουν τη φύση. Ένας κόσμος χωρίς πλαστικά απορρίμματα μπορεί να υπάρξει!».

 

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!