Quantcast
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΤΟΠΙΚΑ

Κέρκυρα: Ρεσιτάλ Πιάνου Λάμπη Βασιλειάδη στις 26 Ιουνίου

Μας έχει συνηθίσει τα τελευταία χρόνια ο κορυφαίος Έλληνας πιανίστας Λάμπης Βασιλειάδης, να ξεκινά από την Κέρκυρα την κάθε καλλιτεχνική περιοδεία του σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Μπορούμε να το δούμε ίσως ως μια συνέχεια του θρύλου “χειροκροτήθηκε στην Κέρκυρα- applaudito a Corfù”, όταν οι όπερες ξεκινούσαν από εδώ το διεθνές τους ταξίδι, σίγουρα όμως το ρεσιτάλ αυτό αποτελεί τιμή για την Κέρκυρα στην οποία ο καθηγητής του Ιονίου Πανεπιστημίου ζει και εργάζεται τα τελευταία 20 χρόνια. Γι αυτό και η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό. Πρόκειται για μια κίνηση εκτίμησης και ανταπόδοσης της φιλοξενίας, της έμπνευσης και των δυνατοτήτων που προσφέρει ο τόπος στον καλλιτέχνη.

Τη Δευτέρα 26 Ιουνίου στην Ιόνιο Ακαδημία ο Λάμπης Βασιλειάδης θα παρουσιάσει ρεσιτάλ με έργα Μουσσόργσκυ (Εικόνες από μια Έκθεση), Σούμαν (Συμφωνικές Σπουδές) και Λιστ /  Μπελίνι (Παράφραση από την Όπερα Νόρμα).

Σε ενα μνημειώδες έργο που ο Μουσσόργσκυ αφιερώνει στον φίλο του ζωγράφο Χάρτμαν, ο συνθέτης περιγράφει σε ενα μοναδικό “περίπατο” – κύκλο ζωής, βαθιά ανθρώπινα συναισθήματα που συμβολικά αναφέρονται σε εικόνες με τίτλους όπως “ξωτικό”, “παιδιά που παίζουν”, “το χαμένο κάστρο”, “τα βόδια με το κάρο”. Ιδιαίτερα η κορύφωση του έργου, η “μεγάλη Πύλη του Κιέβου” θα μπορούσε να αποτελεί τη μουσική της Ειρήνης που τόσο έχει ανάγκη η εποχή μας.  Οι συμφωνικές  σπουδές του Σούμαν όπως και η Νόρμα του Μπελίνι (σε διασκευή Λιστ) είναι έργα  προπάντων ερωτικά όπου το υψηλό νόημα κρύβεται στην σχέση, μεταμορφώνεται σε συνεχή διάλογο ανάμεσα σε αντιθετικά θέματα που αγωνίζονται να προσεγγίσουν το ένα το άλλο.

Η συναυλία θα επαναληφθεί στο Διεθνές Ινστιτούτο Πιάνου στην Ξάνθη, στο Γκέτιν της Γερμανίας και στο Διεθνές Φεστιβάλ στο Πόρτο Χέλι.

Δευτέρα 26.06.2023, 19:30, Ιόνιος Ακαδημία. Ελεύθερη είσοδος.

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!