Quantcast
SLIDERΚΟΙΝΩΝΙΑΤΟΠΙΚΑ

Κέρκυρα: Σοβαρή καταγγελία της Α. Γ.: Είμαι αρνητική και με καταχωρούν ως θετική στην covid19!

Να διαγραφεί από τις λίστες του ΕΟΔΥ των θετικών κρουσμάτων στην covid-19 και να καταστραφούν τα προσωπικά στοιχεία που έχει συλλέξει ο ΕΟΔΥ, ζητάει η Α.Γ., η οποία καταγγέλλει πως έχει καταγραφεί ως θετικό κρούσμα και βρίσκεται σε καραντίνα, ως μη όφειλε! Εάν δε συμβεί αυτό, τότε επιφυλάσσεται παντός νόμιμου δικαιώματός της. Μάλιστα στη διάθεση μας είναι τα στοιχεία της, καθώς και το τεστ που έκανε σε Κλινική της Κέρκυρας και το οποίο βγήκε αρνητικό.

 

Η Καταγγελία

Προς κάθε υπεύθυνο.

Ονομάζομαι Α. Γ. και είμαι μόνιμη κάτοικος Κέρκυρας. Αιτούμαι στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.): 1) τον άμεσο αποχαρακτηρισμό μου ως θετικό επιβεβαιωμένο κρούσμα, λόγω λανθασμένης καταχώρησής μου στη λίστα κρουσμάτων του ΕΟΔΥ. Επίσης, αιτούμαι: 2) την απεμπλοκή από τη 14ήμερη καραντίνα της δηλωμένης στην Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) στενής επαφής μου και 3) την άμεση και παντελή διαγραφή των προσωπικών μου δεδομένων και του συνόλου των πληροφοριών που καταγράφηκαν στον φάκελό μου μετά από την 57λεπτη συνέντευξή μου κατά τη διαδικασία ιχνηλάτησης από τη ΓΓΠΠ της Κέρκυρας.

 

Παρακάτω περιγράφονται αναλυτικά τα γεγονότα των τελευταίων δύο εβδομάδων.

Το μεσημέρι του Σαββάτου 20/02 εγώ και η στενή επαφή μου βρεθήκαμε σε εξωτερικό χώρο για ελάχιστο χρονικό διάστημα με φίλη, που επιβεβαιώθηκε ως θετικό κρούσμα το πρωί της επόμενης μέρας (Κυριακή 21/02). Αμέσως ενημερωθήκαμε από την ίδια και παρουσιαστήκαμε στο κινητό κλιμάκιο του ΕΟΔΥ που πραγματοποιούσε δωρεάν rapid tests (πάρκινγκ Σκλαβενίτη Κέρκυρας). Το συγκεκριμένο τεστ βγήκε αρνητικό και στους δύο. Μετά την ολοκλήρωσή του, το κλιμάκιο μας επιβεβαίωσε ότι θα μας καλέσει στα τηλέφωνα επικοινωνίας που δηλώσαμε, ώστε να έρθει σε 5-6 ημέρες για κατ’ οίκον δειγματοληψία μοριακών τεστ. Παρόλο που δε θεωρούμασταν στενές επαφές του επιβεβαιωμένου κρούσματος, αποφασίσαμε να παραμείνουμε και οι δύο στο σπίτι της στενής επαφής μου έως ότου γίνει η κατ’ οίκον δειγματοληψία μοριακών τεστ και λάβουμε τα αποτελέσματά τους. Έτσι θα διαφυλάσσαμε την υγεία του οικογενειακού, φιλικού και επαγγελματικού μας περιβάλλοντος. 

Την Τετάρτη 24/02 πληροφορηθήκαμε, μέσω της φίλης-κρούσματος, ότι το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ έχει χάσει τα στοιχεία μας και δεν μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας. Τελικά, την Πέμπτη 25/02 πραγματοποιήθηκαν οι κατ’ οίκον δειγματοληψίες μοριακών τεστ, για τα οποία ενημερωθήκαμε ότι θα λάβουμε αποτελέσματα σε 2-3 μέρες. Επιπλέον, υποβληθήκαμε και σε rapid tests, τα οποία βγήκαν αρνητικά επί τόπου. Ενημερωθήκαμε ότι τα δείγματα κατ’ εξαίρεση θα στέλνονταν στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας λόγω απεργίας των καραβιών αντί της καθιερωμένης αποστολής σε εργαστήριο της Αθήνας. Τελικά, Σάββατο βράδυ της 27ης Φεβρουαρίου επικοινωνούμε με το Νοσοκομείο και μας ενημέρωσαν ότι τα αποτελέσματα των μοριακών τεστ είναι αρνητικά. Με δική μου πρωτοβουλία την Τετάρτη 03/03/2021 πλήρωσα η ίδια επίσκεψη σε γιατρό και δεύτερο μοριακό τεστ σε ιδιωτική κλινική τα αποτελέσματα του οποίου εστάλησαν το ίδιο βράδυ στο προσωπικό μου mail και ήταν και αυτά αρνητικά. Την ίδια μέρα (λίγες ώρες πριν από εμένα) η στενή επαφη μου βγήκε αρνητικός σε rapid test που πραγματοποιήθηκε σε κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στο κέντρο της πόλης (Δημοτικό Θέατρο Κέρκυρας). 

Να σημειωθεί ότι, παρά τα αρνητικά αποτελέσματα των παραπάνω τεστ, όλο αυτό το διάστημα από την επαφή μας με το επιβεβαιωμένο κρούσμα μέχρι την Πέμπτη 04/03 μείναμε σε καραντίνα συνολικής διάρκειας 12 ημερών.

Ωστόσο, το βράδυ της Πέμπτης 04/03 στις 19:58 (2 ώρες αφού είχα ολοκληρώσει την καραντίνα μου και μετά την τυπικότατη τήρηση των μέτρων από μεριάς μου) έλαβα κλήση από τη ΓΓΠΠ της Κέρκυρας και ενημερώθηκα ότι στην κατ’ οίκον δειγματοληψία μοριακού τεστ, που κάναμε με τη στενη επαφή μου (το μεσημέρι της περασμένης Πέμπτης 25/02), τα δικά μου αποτελέσματα βγήκαν θετικά! Δηλαδή, 7 μέρες μετά τη δειγματοληψία κι ενώ 5  μέρες πριν είχα ενημερωθεί από το Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας ότι το συγκεκριμένο δείγμα μου ήταν αρνητικό.

Όλο αυτό το διάστημα, έγιναν επανειλημμένα λάθη και παραλείψεις από τους εμπλεκόμενους φορείς: 1) δεν έχω λάβει ακόμα επίσημη κλήση ενημέρωσης για τα φερόμενα ως θετικά αποτελέσματα από τον ΕΟΔΥ, παρά μόνο από την ΓΓΠΠ, 2) η λίστα των κρουσμάτων που ήμουν μέσα έφτασε στη ΓΓΠΠ την Πέμπτη 04/03, δηλαδή 7 ολόκληρες μέρες μετά τη δειγματοληψία, 3) το όνομά μου συμπεριλήφθηκε σε λίστα θετικών κρουσμάτων που οι δειγματοληψίες τους έγιναν στις 02 και 03/03, ενώ η δική μου έγινε 25/02 και 4) οι οδηγίες που μας είχαν δοθεί από τον ΕΟΔΥ ήταν χαρακτηριστικά οι εξής: “Αν δε σας καλέσουμε μέχρι Δευτέρα-Τρίτη (01-02/03/2021), να θεωρήσετε τα αποτελέσματά σας αρνητικά”. 

Χθες (Παρασκευή 05/03) επικοινώνησα με το Νοσοκομείο και μου επιβεβαίωσαν για δεύτερη φορά ότι τα αποτελέσματά μου είναι αρνητικά. Ζήτησα να μου αποσταλεί η βεβαίωση των αποτελεσμάτων μου μέσω e-mail, καθώς βάσει των οδηγιών που έλαβα από τη ΓΓΠΠ θεωρούμαι επιβεβαιωμένο κρούσμα και δεν μπορώ να βγω από το σπίτι. Ωστόσο, μου απάντησαν ότι δεν υπάρχει δυνατότητα αποστολής μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και ότι μόνο αν παρουσιαστώ η ίδια στο Νοσοκομείο μπορώ να λάβω τη γραπτή βεβαίωση των αποτελεσμάτων μου.

Από τις 04/03 το βράδυ μέχρι σήμερα είμαι συνεχώς στα τηλέφωνα για να μπορέσω να βγάλω μία άκρη. Έχω μιλήσει επανειλημμένα με τη ΓΓΠΠ, οι υπάλληλοι της οποίας ήταν σε κάθε κλήση μας εξυπηρετικότατοι. Οι ίδιοι μου σύστησαν να επικοινωνήσω αρχικά με το Νοσοκομείο και ύστερα με τον ΕΟΔΥ με στόχο τον αποχαρακτηρισμό μου. Κάτι το οποίο είχα κάνει ήδη, αλλά και πάλι χωρίς αποτέλεσμα. Επικοινώνησα, επίσης, με μία αγενέστατη υπάλληλο του τηλεφωνικού κέντρου του ΕΟΔΥ στην Αθήνα (05/03 γύρω στις 09:00), η οποία εκνευρισμένη μου ανέφερε ότι δεν είναι δική της αρμοδιότητα τα όσα της περιγράφω παραπέμποντάς με σε άλλα τηλ. Ωστόσο, στα συγκεκριμένα τηλέφωνα κάλεσα και έμεινα στην αναμονή για τουλάχιστον 3,5 ώρες συνολικά (!) χωρίς να καταφέρω να πιάσω γραμμή. Τέλος, στις 05/03 το μεσημέρι επικοινώνησα σε γραμμή του ΕΟΔΥ , όπου κράτησαν τα στοιχεία μου (ονοματεπώνυμο και κινητό) με σκοπό να τα προωθήσουν χέρι με χέρι στα διπλανά «αρμόδια» γραφεία και να με καλέσουν οι ίδιοι κάποια στιγμή… κάτι που φυσικά δεν έγινε ποτέ. Την Παρασκευή 05/03 (19:14) κάλεσα ξανά στο 2105212054, που ήταν το μόνο σταθερό του ΕΟΔΥ που απάντησε στην κλήση μου. Μίλησα με μία κυρία που πήρε προσωπικά τον τόνο της αγανακτισμένης φωνής μου καθώς της περιέγραφα τα γεγονότα και της ζητούσα να επικοινωνήσει με το Νοσοκομείο της Κέρκυρας. Η ώριμη και επαγγελματική αντίδραση της υπαλλήλου του ΕΟΔΥ ήταν να μου κλείσει το τηλέφωνο κατάμουτρα, αρνούμενη αρχικά να κάνει τη δουλειά της και αρνούμενη να μου δώσει είτε το όνομά της είτε κάποιον ανώτερό της. Ευτυχώς η κλήση μας καταγραφόταν και μπορεί η αρμόδια υπηρεσία να ελέγξει τα όσα αναφέρω και να ενεργήσει αναλόγως. Ήμουν τυχερή που στην επόμενη κλήση μου (στον ίδιο αριθμό) απάντησε ένας ευγενέστατος γιατρός που προσπάθησε να βοηθήσει χωρίς ωστόσο κάποιο αποτέλεσμα. 

Μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί το αρμόδιο άτομο ή τμήμα που θα διαχειριστεί το συγκεκριμένο περιστατικό.

Η όλη αναστάτωση που έχει προκληθεί σε εμένα προσωπικά και στους ανθρώπους του κοντινού οικογενειακού, φιλικού και επαγγελματικού μου περιβάλλοντος είναι αποτέλεσμα της απαράδεκτης, ανεύθυνης και αναξιόπιστης διαδικασίας που ακολουθεί ο ΕΟΔΥ ως προς τη διαχείριση των δειγμάτων, των αποτελεσμάτων και των λιστών, τον χαρακτηρισμό των κρουσμάτων και της γενικότερης  απαράδεκτης διαχείρισης και εξυπηρέτησης των πολιτών. Ο κάθε “αρμόδιος” αποτάσσεται των ευθυνών του παραπέμποντας σε άλλον “αρμόδιο”… κι έτσι απολαμβάνουμε εμείς οι υπάκουοι πολίτες τον φαύλο κύκλο της ανευθυνότητας νιώθοντας παντελή ανασφάλεια σε ήδη υπάρχουσες συνθήκες ανασφάλειας! 

Απαιτώ την άμεση διαλεύκανση της υπόθεσής μου, διαφορετικά επιφυλάσσομαι κάθε νόμιμου δικαιώματός μου.

Ευχαριστώ.

Α.Γ.

 

 

Στη διάθεση της εφημερίδας Η ΚΕΡΚΥΡΑ ΣΗΜΕΡΑ υπάρχουν όλα τα στοιχεία της καταγγέλλουσας 

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!